Čekanje na porođaj je izuzetno vreme za svaku buduću majku. Dugi period trudnoće se bliži kraju, a misli i slike o tome kako će izgledati porođaj množe se u vašem umu. Na odlučujući dan, ponekad postoji situacija u kojoj je potrebno izvršiti carski rez. Šta ovo znači za novorođenče? Doktori znaju šta se beba oseća kada se tako rodi, kako prenosi Dziecko medonet portal.

Dete rođeno carskim rezom doživljava porođaj nešto drugačije nego dete rođeno prirodnim putem. Lekari navode nekoliko glavnih razlika, uključujući različito disanje. Stručnjaci nas uveravaju da nema rizika po bebu u materici tokom samog sečenja. Bezbednost i zdravlje deteta su najvažnija pitanja za roditelje. Ova osećanja se razvijaju već u ranim fazama trudnoće. Najveće brige su harmoničan razvoj fetusa i strahovi od porođaja. Hoće li sve ići glatko? Hoće li boleti? Da li će biti moguće staviti bebu na dojku? Mnogo je nepoznanica.

Za neke žene carski rez je stvar izbora, za druge je to neophodnost. Kako to utiče na osećanja deteta koje neće moći da se rodi prirodnim putem? Ispostavilo se da postoji nekoliko važnih aspekata koje vredi znati.

Disanje je ključ

Beba rođena carskim rezom može u početku imati pliće i brže disanje nego da je rođena kroz porođajni kanal. Prolazak kroz ovaj put dovodi do kontrakcije materice i, kao rezultat, stiskanja bebinih grudi. Oba ova procesa služe za brzo izbacivanje tečnosti iz bebinih pluća. Tokom carskog reza, beba ne putuje ovim putem, pa se tečnost duže zadržava u telu. Ovo stanje može trajati do 48 sati dok se tečnost ne apsorbuje ili izluči iz pluća novorođenčeta.

Pad temperature

Četrdeset dugih nedelja beba je u udobnoj materici i ovo je jedino okruženje koje poznaje. Temperatura u materici je obično mnogo viša od one u operacionoj sali gde se radi carski rez. Iznenadna toplotna promena je veoma neprijatna za dete i često je dovoljan razlog za glasno vrištanje i plač.

Usamljenost

Bebe rođene carskim rezom brzo gube kontakt sa kožom svoje majke, skoro odmah nakon rođenja. Tokom ovog vremena, lekar se fokusira na pravilno šivanje otvorenog stomaka majke. Ovi minuti su veoma neprijatni za bebu. Samo ponovni fizički kontakt sa majkom doneće olakšanje bebi.

Zbunjenost

Čak i do nekoliko sati nakon rođenja, vaša beba može izgledati iznenađujuće smirena, kao da je malo "zanesena". To je takođe rezultat ovog neverovatnog putovanja koje je upravo doživela. Moguće je da su i na njega uticali lekovi koji su davani majci kako bi se osigurala bezbednost neposredno pre početka operacije.

Još uvek spava

Tokom devetomesečnog boravka u materici majke, beba najčešće spava . Tako je i na dan rođenja. U slučaju prirodnog porođaja, beba se budi kako se materica skuplja, što je gura prema porođajnom kanalu. Carski rez često preskoči ovu fazu i može se desiti da lekar uspavanu bebu izvadi iz majčinog stomaka.


Mnogo je stimulansa koje dete oseća tokom porođaja, bez obzira da li se porođaj odvija prirodnim putem ili uz intervenciju hirurga. U slučaju carskog reza, mnoge majke su zabrinute za bezbednost bebe tokom samog reza. Međutim, lekari se slažu da je takva situacija gotovo nemoguća.

Slični strahovi prate mlade majke prilikom presecanja pupčane vrpce. I ovde nas lekari uveravaju - u ovoj oblasti nema nervnih završetaka , tako da dete neće ništa osetiti.
(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Tata balerina i podrška ćerkici TikTok/withherownhands