Nakon što je više od 70.000 ljudi potpisalo peticiju o potrebi prisustva bliske sobe na porođaju kako bi se, između ostalog, sprečilo nasilno ponašanje medicinskih radnika, u zemunskom porodilištu su odmah reagovali i započeli proceduru koja će omogućiti i olakšati pratnju u porođajnoj sali.

"Prisustvo oca na porođaju biće jedna od prioritetnih promena koje ćemo izvršiti u narednom periodu, a nadam se da će ova mogućnost, već od jeseni, biti dostupna svim ženama koje se kod nas porađaju", kaže ginekolog i akušer prim. dr Tomislav Stefanović, upravnik bolnice za GAK u KBC "Zemun".

U Ginekološko-akušerskoj klinici KBC-a Zemun biće omogućeno ne samo prisustvo oca, već i obuka oba roditelja o važnosti dojenja i nege bebe tokom prvih dana života.

"Otac će prisustvovati porođaju, ali i prvim momentima u životu bebe, što podrazumeva i dojenje, koje je od velike važnosti za razvoj novorođenčeta.Dojenje deteta je često mukotrpan proces, posebno za prvorotke i to je nešto što i otac mora da razume i da na neki način bude deo tih promena. To je u psiho-fizičkom smislu bitno za majku i za bebu. Saveti i pomoć koju pedijatrijske sestre pružaju majkama odmah po rođenju bebe, moraju se odraziti i na oca. On mora da zna kako da se ponaša prema majci, ženi, ali i detetu tokom najosetljivijih, prvih dana po njihovom izlasku iz porodilišta. Takođe, treba da razume zašto mora da se ponaša na određeni način dok traje adaptacija mame i bebe na nov način života", objašnjava prim. dr Stefanović.

Plan za uvođenje pratnje na porođaju nažalost zavisi i od epidemiološke situacije u Srbiji.

"Naša bolnica je dugo bila u kovid sistemu, ako ne daj bože, ponovo uđemo u taj režim rada, zbog povećanja broja novoobolelih od koronavirusa, onda nisam siguran kada ćemo uvesti pratnju na porođaju. Ipak, nadam se da su kliničko-bolnički centri završili sa kovid sistemom", kaže prim. dr Stefanović.

Porođaj, tata, trudnica
Shutterstock Tata na porođaju

Za uvođenje pratnje, tačnije odobravanje prisustva bliske osobe na porođaju, neophodno je ispuniti određene uslove.

"Planiramo da oformimo boksove u kojima ćemo porađati žene koje žele da pored njih bude i partner, suprug, otac bebe, jer nije moguće obavljati porođaje sa pratnjom kada su žene zaklonjene samo paravanom. U takvim uslovima se sve čuje i vidi, nema diskrecije, pa nije zgodno da prisustvuju muževi ili drugi članovi porodice ili prijatelji, jer ne znamo da li će se ostale trudnice buniti. Ima mnogo žena koje žele samo lekare pored sebe dok se porađaju", kaže doktor.

U KBC Zemun plan za odobravanje pratnje na porođaju postoji još od 2019. godine.

"U našem porodilištu smo još pre tri godine planirali formiranje posebnih prostorija za žene koje se porađaju uz prisustvo oca bebe. Međutim 2020. godine desila se pandemija i taj plan je odložen. Imali smo od tada mnogo hospitalnih pacijenata i kod nas bi bilo vrlo rizično za majke i za bebe da smo odobravali prisustvo oca ili nekog drugog. Sada se nadam da ćemo tokom jeseni obezbediti maksimalne uslove koji će omogućiti pratnju na porođaju. Takođe se nadam da ćemo onda moliti muževe, prijatelje, sestre, majke, da dođu i da prisustvuju porođajima. Oni će sigurno uticati na mirniju i opušteniju atmosferu tokom rađanja deteta, ali i na potencijalne neprijatne situacije koje se dešavaju u nekim porodilištima i remete čin rođenja deteta, koji mora biti besprekoran. Žena koja se porađa je na prvom mestu, jer tu ne zbrinjavamo samo nju, već i bebu, imamo odgovornost za dva života, a to niko ne sme da zaboravi", naglašava prim. dr Stefanović.

Porođaj
Shutterstock Tata na porođaju

Pre početka pandemije korona virusa u Beogradu su samo u GAK Narodni front postojali uslovi za pratnju, odnosno prisustvo oca na porođaju.

"Prisustvo partnera, supruga ili prijatelja, majke, sestre, bilo koga, u GAK Narodni front je bilo dozvoljeno do pojave korone 2020. Do tada su dva boksa bila namenjena ženama koje žele da se porode u prisustvu muža, oca deteta. Sada su zabranjene i posete, a o pratnji na porođaju se ne govori. Nekada se prisustvo ‘treće’ osobe na porođaju naplaćivalo, međutim ja sam to ukinula i dozvolila da tom prelepom činu prisustvuje svako koga trudnica želi pored sebe", rekla je prof. dr Snežana Rakić, ginekolog i akušer, nekadašnja direktorka GAK Narodni front.

(Yumama/Zadovoljna.rs)