Poznato je da trauma na čoveka može ostaviti razne posledice, a pravi dokaz je jedna mama Marija.

Zbog straha koji je doživela pre i tokom porođaja, Marija Kampos, koja je poreklom iz Španije a živi u Engleskoj potpuno je zaboravila engleski jezik na kom je do tada komunicirala.

Marija i njen suprug su bili presrećni zbog saznanja da će postati roditelji. Međutim, malo pre 33. nedelje trudnoće počeli su problemi. Majka je upozoravala lekare kako ne oseća pokrete bebe ali oni su je uveravali da je sa bebom sve u redu.

U 33. nedelji trudnoće lekari su prestali da primećuju pokrete bebe i odlučili su da hitno urade carski rez.

"Kada se moja ćerka rodila bila je potpuno ljubičasta. Lekari su joj brzo dali kiseonik", priseća se Marija.

Porodilja, žena, porođaj
Shutterstock Porodilja

Bebu su ubrzo premestili u drugu bolnicu koja je opremljena za negu prevremeno rođene dece. Usled te traume, Marija je potpuno zaboravila engleski jezik.

"Moj engleski je jednostavno nestao iz moje glave. Verovatno od tog stresa", rekla je Marija.

Srećom, nakon dva dana vratila joj se sposobnnost govora na engleskom jeziku.

Lekari su devojčici ubrzo dijagnostikovali sindrom 'Prader-Willy', a reč je o retkom genetskom poremećaju koji remeti funkciju više organa, izaziva slabljenje mišića i spor razvoj, a karakteriše ga nedostatak aktivnih očevih gena na 15. hromozomu. Ona može samo puzati, i tako već istražuje svet.

*** Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)