Porođaj je različit za svaku ženu, pa tako i simptomi posle porođaja. Dok su mnoge ushićene i osećaju "olakšanje", nemojte se iznenaditi i ako spadate u one čije telo nekontrolisano počne da se trese kada se porođaj završi.

Bez obzira da li ste rodili vaginalnim putem ili carskim rezom, sasvim je normalno da se telo trese, čak i sat vremena nako porođaja.

Češće je nego što misliš, iako žene ćute

Drhtavica nakon porođaja je vrlo česta, iako se o njoj malo govori. Žene verovatno i zaborave na to jer brzo prođe, a istraživanje je pokazalo da od 50 zdravih žena, čak 44 odsto njih je osetilo drhtanje tokom porođaja ili u prvih 30 minuta nakon što je rodila dete.

Porođaj
Shutterstock Porođaj

Zašto se javlja postporođajna drhtavica?

Simptomi su vrlo čestii uobičajeni kod većine žena. Naime, nakon velikog fizičkog i psihičkog stresa, telo se fiziološki opušta tako da se aktiviraju duboki mišići koji podrhtavaju te se na taj način taj "nagomilani stres" otpušta iz organizma, dovodeći osobu u mirnije stanje.

"Obzirom da je porođaj jedan stresni događaj koji može izrazito iscrpiti organizam, treba roditeljima objasniti da ne treba da brinu zbog drhtavice, već je samo trebaju propustiti kroz sebe te će se na taj način telo opustiti", objašnjava gonekolog.

Porođaj
Shutterstock Porođaj

Nije opasno

Drhtavica nakon porođaja nije opasna, ali može biti neugodna i pomalo čudna, pogotovo ako ti zubi cvokoću dok pokušavaš da razgovaraš sa bebom. Ako osetiš drhtavicu, svakako obavestite babice, jer ti one mogu pomoći. Ponudiće ti tople pokrivače kako bi olakšali drhtavicu. Neke mame se brinu da će održavanje deteta dok se tresu naštetiti detetu, ali nemojte da brinete, vibracije tela neće naštetiti detetu, već će zaista umiriti novorođenče.

Drhtanje bi trebalo da popusti u periodu od jednog sata, ali u retkim slučajevima može se nastaviti i nakon toga.

(Yumama)