Dugo čekani dan je napokon stigao. Nakon devet meseci, došlo je vreme da upoznate svoju bebicu.

Porođaj nije lak, a oporavak je neminovan. Posle porođaja carskim rezom, oporavak može biti nešto teži i biće vam potrebno više vremena.

Pogledajte na koji način možete ubrzati svoj oporavak, kako biste lakše mogli da se posvetite svojoj bebici.

1. Morate dosta da se odmarate

Carski rez je velika operacija. Kao posle bilo koje operacije, telu je i nakon ove odmor neophodan. Zato ostajete u bolnici tih nekoliko dana, a možda i više. Biće vam potrebno nekih šest nedelja da se potpuno oporavite.

To je, ipak, lakše reći nego uraditi. Teško je odmarati se i ležati kada imaš bebu kojoj je potrebna puna pažnja.

Kada vam kažu 'Odmaraj se kada se i beba odmara', u pravu su. Pustite raspremanje, kuvanje, čišćenje, odmarajte se. Obaveze prepustite nekom drugom.

2. Posvetite posebnu pažnju svom telu

Izbegavajte sve ono što bi trebalo da izbegavate. Nemojte da idete uz i niz stepenice ako nije neophodno. Držite pelene, maramice, flašice blizu, kako ne biste morali previše često da ustajete.

Ne podižite ništa teže od bebe. Uvek tražite pomoć najbližih.

Ne počinjite sa vežbanjem dok vam to doktor ne odobri. Sačekajte i sa seksualnim odnosima dok ne dobijete potvrdu od lekara.

Ipak, lagana šetnja se preporučuje. Kretanje će pomoći vašem telu da se zaceli i sprečiće zatvor i uguške u krvi. Plus, šetnja je odličan način da bebu upoznate sa svetom.

Baš kao što se brinete o fizičkom zdravlju, važno je da se posvetite i emotivnom. Beba će doneti neverovatnu promenu u osećanjima. Ako se osećate iscrpljeno, tužno, razočarano, nemojte ignorisati. Pričajte sa nekim, prijateljem ili stručnjakom, šta god mislite da će vam pomoći. Budite dobri za svoje dete i za sebe.

3. Oslobodite se bolova

Ne odlučujte sami koje lekove protiv bolova da koristite. Pričajte da doktorom, naročito ukoliko dojite.

4. Fokusirajte se na ishranu

Dobra ishrana nakon porođaja je jednako važna kao i ishrana tokom trudnoće.

Ukoliko dojite bebu, vi ste i dalje izvor zdravlja svom detetu. Jedite raznovrsnu hranu koja će bebu održati zdravom, a vas ojačati.

Pogledajte koje to namirnice treba da jedete kako bi beba dobila kvalitetnije mleko. Pogledajte šta bi zbog grčića trebalo da izbegavate.

Takođe, mnogo je važno da pijete dosta tečnosti. Tokom dojenja, ona će vam biti naročito potrebna.

Kada bi trebalo da se obratim lekaru?

Dok neke senzacije mogu biti normalne posle carskog reza, potoje simptomi koje ne bi trebalo da ignorišete.

- crvenilo i otok na mestu reza

- jaki bolovi oko rane

- temperatura preko 38 stepeni

- sekret iz vagine izmenjenog mirisa

- previše jako vaginalno krvarenje

- crvenilo i otok u nogama

- otežano disanje

- bol u grudima

U svim ovim situacijama obratite se lekaru. Ukoliko se loše emotivno osećate, naročito ako imate misli o povređivanju bebe ili sebe, obavezno se obratite lekaru.

Važno je, takođe, da svoj oporavak ne upoređujete sa oporavkom neke druge žene. Ljudi drugačije reaguju na operaciju. Fokusirajte se na sopstveni oporavak i dajte svom telu koliko god mu je vremena potrebno da se oporavi.

Pročitajte i...