Da li ste znali da normalna pupčana vrpca ima tri krvna suda, dve arterije i jednu venu?

Mnogo ljudi misli da je pupčana vrpca samo "cevčica" koja prenosi nutrijente bebi. Međutim, iz fotografije koju je zabeležila medicinska sestra Kajla Hadfield, jasno možemo videti kako je pupčana vrpca mnogo složenija nego što mi mislimo!

Vena nosi krv bogatu kiseonikom i hranjivim sastojcima do fetusa, a arterije odnose krv sa ugljen-dioksidom od ploda nazad u posteljicu. Pupčana vrpca ulazi u plod preko abdomena, u tački u kojoj će nakon odvajanja nastati pupak. Unutar ploda pupčana vena ide dalje prema jetrenim vratima (porta hepatis), gde se grana na dva ogranka. Jedan od tih ogranaka se spaja sa jetrenim vratima, te se unosi krv u jetru. Drugi ogranak (poznat kao ductus venosus) zaobilazi jetru i uliva se u donju šuplju venu, koja nosi krv prema srcu. Dve plućne arterije granaju se iz unutrašnje arterije i odlaze sa obe strane bešike u pupčanu vrpcu, da bi na kraju otišle u posteljicu.

Nakon porođaja, te vene se same zatvaraju. Arterije se prve zatvore zbog mišića kojima su okružene, a zatim se zatvara pupčana vena kako bi se krv bogata kiseonikom vratila bebi iz posteljice. Na samom porođaju, posteljica sadrži jednu trećinu bebine težine, a odlaganje rezanja pupčane vrpce nekoliko minuta omogućava da se krv preko pupčane vene prenese bebi.

Nakon rođenja deteta pupčanik nastavlja da pulsira. Vreme koje je potrebno da pupčana vrpca prestane da pulsira se individualno razlikuje, a može trajati i više od pet minuta. Neprerezani pupčanik detetu pruža dodatni kiseonik dok se srce i pluća prilagođavaju promeni disanja, od onog u vodenom okruženju putem kojeg je dobijalo hranu iz majčinog krvotoka na okruženje u kojem se pluća moraju širiti i početi udisati vazduh.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)