Psi mogu biti veoma osetljiva bića. Često imaju jake reakcije na promene okoline i ljudi u njihovim životima. Sigurno ste toliko puta čuli da pate za svojim vlasnicima nakon gubitka. Tako nije uopšte neobično to što su mnogi vlasnici primetili promenu u ponašanju svog psa kada je neko iz kuće ostao trudan. Mnogo puta smo čuli i priče da su psi osetili trudnoću pre nego što je žena uopšte saznala da je u drugom stanju. 

Da li psi zaista mogu osetiti trudnoću?

Iako ne postoje studije koje to zasigurno potvrđuju, mnoge od njih pretpostavljaju da zaista postoji mogućnost da psi osete trudnoću pre nego što bude vidljiva uopšte.

"Psi imaju odličan osećaj za miris i vid, tako da nimalo nije čudno da osete da se sa ženom događa nešto drugačije", ističe Meri Burč, sertifikovani stručnjak za ponašanje  životinja.

Trudnicama se dešavaju velike hemijske promene, te dolazi do menjanja pH vrednosti, al i hormona. Mnoge žene, usled mučnine, slabije jedu i dovode telo do ketoze, što izaziva loš dah.

Kako psi mnogo jače mogu da osećaju mirise, sasvim je razumljivo da nanjuše drogu, ali i zdravstvena stanja, poput kancera, migrena, epilepsije.

Da li psi mogu osetiti trudnoću osobe koju ne poznaju?

Reakcija psa na trudnoću mnogo zavisi od toga da li je blizak sa tom osobom. 

Oni će mnogo lakše osetiti promenu u hormonima i hemijskim promenama kada osobu poznaju odranije. 

Pored mirisa, psi vrlo verovatno imaju sposobnost da čuju otkucaje srca fetusa.

Naravno, još uvek se ne može znati da li oni zaista razumeju razlog svih tih promena, niti da li stvaraju vezu sa bebom koja će doći na svet.

Kako trudnoća utiče na ponašanje psa?

Iako nije baš uvek slučaj, vaša trudnoća zaista može uticati na ponašanje psa. Mnogi su istakli kako psi umeju da postanu u tom periodu anksiozni, ali vrlo često i nametljivi.

Nesvesno, trudnice  mogu biti zaštitnički nastrojene, pa rukama čuvati stomak kada pas pokuša da skoči. To može dovesti do veće osetljivosti psa, on može postati zahtevniji i tražiti više pažnje.

Jedna od interesantnijih situacija koju su mnoge trudnice iskusile jeste zaštitničko ponašanje psa. Mnoge su potvrdile kako su psi promenili mesto spavanja da bi ih držali na oku, stajali uvek između nje i stranca prilikom šetnje ili stalno ležali u blizini stomaka. 

Zapratite nas i na Instagramu!