Statistika je pokazala da su u periodu nakon porođaja krhke i meme i bebe, te je vrlo važno da se dobro osećaju kako fizički, tako i mentalno.

Bez obzira koja trudnoća je u pitanju, porođaj donosi potpunu promenu u životu, a nova mama mora da se prilagodi nadolazećim hormonskim promenama, noćima bez sna, ogromnim obavezma. U suštini, stres i promene mogu dovesti do fizičkog i mentalnog prezasićenja, pa je mami potrebna ljubav, podrška i razumevanje za napredak, a ne samo preživljavanje.

Ukoliko planirate posetu mami koja se tek porodila, postoji nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju:

1. Budite proaktivni

To znači da možete doći sa pripremljenim obrokom, ili pak možete ponuditi da pričuvate bebu dok se mama okupa, jede dvema rukama za promenu. Istina je da kada dobijete bebu, u dnevnom rasporedu se vrte tri stavke: hranjenje, presvlačenje i uspavljivanje.

Ovo ostavlja vrlo malo vremena mami da brine o sebi. Nemojte čekati da vas ponudi kafom ili čajem, već se ponudite da to sami uradite. pričuvajte stariju decu sat ili dva. Sve su ovo sitnice koje prave ogromnu promenu u životu nove mame. 

2. Poštujte pravila kuće

Ukoliko treba da ostavite obuću pored vrata, ugasite ton na telefou ili se utišate - uradite to. Važno je da se mama oseća prijatno u svom domu. Poštujući pravila učinićete da se ona oseća mirnije. 

Na primer, ukoliko mama insistira da šapućete dok beba spava, nemojte joj nametati to da beba treba da spava u glasnijoj sredini. Ili, ukoliko mama voli da uspavljuje bebu u svojim rukama, izbegavajte davanje svog mišljenja, poput: "Razmazićeš je ukoliko je previše nosaš."

Roditelji su se sami dogovorili na koji način da osiguraju zdravu, srećnu okolinu za svoju bebu, i ne bi trebalo da vi unosite promene u to, naročito ubrzo nakon dolaska bebe kući.


Prva poseta posle porođaja; Foto: Shutterstock

3. Nemojte donositi klice i bacile u kuću

Važno je obratiti pažnju na novu mamu i njenu bebu. Postoji nekoliko osnovnih stvari o higijeni na koje bi trebalo da obratite pažnju u blizini nove mame:

- Uvek operite ruke čim uđete u kuću, i ponovo pre uzimanja bebe u ruke

- Bilo bi lepo koristiti i antibakterijski gel, jer su mnoga istraživanja pokazala da je obično pranje nedovoljno

- Izbegavajte da dodirujete i ljubite bebine ruke, lice ili glavu. Isto tako, važno je da ne dozvolite bebi da stavlja vaše prste u usta.

- Ukoliko je moguće, nemojte dovoditi svoju decu u posetu. Starija deca su izložena velikoj količini klica u školi, jednostavno boraveći sa ostalom decom, a istina je da mnoga nose neki virus ili bakteriju a da to i ne znate.

- Ukoliko bebi donesete novu igračku, budite sigurni da je odgovarajuće oprana.

4. Budite pažljivi i slušajte

Umesto davanja beskrajnih saveta i sugestija, bolja opcija je da sednete, slušate i pustite mamu da iskaže svoja osećanja. Ako ima bilo kakvu vrstu postporođajne depresije, slušajte je i pružite podršku na najbolji mogući način. Naravno, to znači da saslušate šta je mami potrebno.

Možda bi volela da odspava i najviše bi joj prijalo da pričuvate bebu sat vremena. Možda joj samo treba priprema zdravog obroka ili sterilisanje dečjih stvari. Cilj je da slušate i da konstantno razgovor održavate svetlim i pozitivnim.

5. Kupite koristan poklon

Pre nego što stignete sa još jednom plišanom igračkom, razmlislite šta mami zaista treba. Možda to nije ništa lepo, već jednostavno praktično.

Tri ideje šta možete pokloniti mami:

- Masaža (i čuvanje bebe)

Nove mame imaju ogroman pritisak u vratu, ramenima i leđima, tako da će se vrlo verovatno obradovati ovom poklonu.

- Pauza

Ako ponudite mami malo vremena za sebe, makar to bilo 30 minuta dremke, kupke ili odlaska u kupovinu, to će biti poklon zlata vredan. Briga o bebi je posao od 24 sata dnevno, te mame praktično nemaju vremena za sebe, a toliko im je potrebno. Ovo vreme će smanjiti i anksioznost i stres na duže staze.

- Spremljeni obroci

Ukoliko mama ima nekoliko pripremljenih obroka, dobiće toliko vremena za svoju bebu, te će vam biti neizmerno zahvalna.