Ukoliko odbrojavate dane do rođenja svoje bebe, verovatno se i pitate šta bi trebalo da očekujete tog prvog meseca bebinog života. Da, jasno vam je da verovatno nećete puno spavati. I sigurni ste da će vaše telo doživeti neke neprijatne promene. Ipak, izvan svega toga, postoje neke stvari koje bi trebalo da znate o bebinom razvoju i vašem zdravlju, kao i svemu što ide u paketu sa prvim mesecom nakon porođaja.

BEBA

1. Refleks traženja usnama. Ovo je refleks koji ćete primetiti već u prvim mesecima. Kada nežno dotaknete bebin obraz u blizini usana, ona će glavicom pratiti vašu ruku.

2. Vaša beba će se trzati. Ovo je još jedan od refleksa novorođenčadi. Iznenadna buka ili pokret mogu izazvati bebu da savije glavu unazad, istegne ruke ili noge, a zaplače. Iako izgleda kao iznenađujuća reakcija, to nije emotivni odgovor, već refleks koji vaše dete ne može da kontroliše.

3. Refleks hvatanja. Ti maleni prekrasni prstići su kao stvoreni za grljenje. Kada postavite svoju ruku na detetovu, ono će je veoma jako stegnuti. Ne, to nije namerna reakcija kojom beba pokazuje ljubav, kao što to u starijim uzrastima možemo videti. Umesto toga, u ovoj situaciji je to samo refleks hvatanja.

4. Beba će spavati. Iznenađenje! Iako smo svi upućeni u to da su tek rođene bebe noćne ptice, prvi mesec života je, zapravo, ispunjen spavanjem i samo spavanjem. Novorođenče u ovom periodu spava od 17 do 24 sata.

5. Neće spavati konstantno i dosledno. Iako će zaista prespavati većinu dana, to će biti u kratkim periodima. Ne očekujte da će mališan da se odmara 17 sati odjednom. Naravno, ne očekujte ni da će većina sna biti tokom noći.


Foto: Shutterstock

MAMA

6. Osećaćete se drugačije od svojih mama prijateljica. Vaša prijateljica se vratila u formu nekoliko nedelja nakon porođaja, a vi gledate svoje telo koje izgleda kao da ste još u devetom mesecu trudnoće. Kada ćete se vratiti u stanje pre porođaja, to niko ne zna tačno. Svaka osoba je drugačija, te će i vaš oporavak ići svojim sopstvenim putem. Ipak, ne nervirajte se. Ni taj čudni svrab, ni bol, ni neprijatnosti neće trajati zauvek. Zaista.

7. Biće vam potrebni maksi ulošci, i to mnogo njih. Da, svi ti ulošci samo za vas. Nemojte ni razmišljati o tamponu niti bilo čemu što se postavlja unutar vašeg organizma. Malo je i komično kada shvatite da koristite nešto slično pelenama vaše malene bebe. Ipak, zaista će vam biti potrebni.

9. Biće vam potrebno mnogo vremena kako biste obavili sve. Zaboravljena gomila veša u dnevnoj sobi, popodnevna kafa sa vašom drugaricom, ništa ne uspevate da postignete. Još uvek se navikavate na život sa bebom. Potrebno je vreme. Dozvolite sebi da se odmorite i pauzirate, nemojte se nervirati ukoliko vaš život ne teče tačno po planu.