Period koji nastupa nakon porođaja je u narodu poznat kao babinje ili babine i traje oko 40 dana. Zvanična medicina postporođajni period definiše kao peurperium, koji traje šest do osam nedelja.

Po rađanju bebe, zatim i posteljice - nastaje takozvano četvrto porođajno doba, odnosno doba kontrakcije materice i zaustavljanja krvarenja. U tom periodu se dešavaju veoma intenzivne (involutivne) promene na svim organima žene.

Najznačajnije promene se dešavaju na genitalnim organima, a jedini organ koji ne podleže involuciji je dojka, koja se tokom cele trudnoće priprema za najvažniju ulogu u postporođajnom periodu - a to je laktacija, odnosno dojenje, objašnjava prof. dr Milica Berisavac, sa Odeljenja peurperiodum II Instituta za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj ulici u Beogradu.

SavetiU periodu babinja, neophodna je redovna higijena (tuširanje, pranje). Po završenim babinjama, mogu da se uspostave sve funkcije, uključujući i seksualne odnose. Pritom treba imati na umu da period dojenja ne štiti ženu od moguće nove trudnoće. Ako se nova trudnoća ne planira, neophodan je savet ginekologa o izboru i primeni kontraceptivnih sredstava.

Materica

Neposredno po rađanju materica je teška oko 1.000 grama, u prvoj nedelji babinja oko 500 grama, da bi nakon tri do četiri nedelje dostigla veličinu od 70 do 90 grama.

Grlić materice

Grlić materice je u aktivnoj fazi porođaja, kada nastaju kontrakcije - bio izravnat i dilatiran (proširen), kako bi se bebi omogućio prolazak kroz porođajni kanal, u prvim danima babinja dobija svoj preporođajni oblik.

Zidovi vagine

Predstavljaju značajan deo porođajnog puta. Imaju karakterističnu građu, sa brojnim poprečnim naborima, koji omogućavaju elastičnost. Prilikom svakog porođaja, prolaz deteta kroz porođajni kanal na neki način izravnava naboranost vagine, pa žene koje su više puta rađale imaju glatke vaginalne zidove.

Spoljni genitalni organi

U ovom periodu spoljni genitalni organi zahtevaju posebnu negu, naročito ukoliko postoje ušivene rane ili rascepi. Na spoljašnjim genitalnim organima često postoje šavovi, stavljeni posle manjih akušerskih operacija (epiziotomija), kao i posle nastalih rascepa.

Smanjenje količine krvi u organizmu žene

U postporođajnom periodu dolazi do smanjenja količine krvi koja cirkuliše kroz organizam žene, zato što više nije potreban povećan volumen za ishranu deteta (zbog potreba ploda, u organizmu majke se tokom trudnoće povećava volumen krvi za oko 30 odsto). Krvarenje tokom porođaja takođe može da dovede do smanjenja količine krvi.

Neophodna je kontrola krvne slike radi procene stanja majke. Ženama koje su u trudnoći imale anemiju, i u babinjama su potrebni preparati gvožđa.

Bubrezi

Zbog veće količine krvi tokom trudnoće, funkcija bubrega je povećana, a krajem trudnoće može da se pojavi otok na nogama - uslovljen pritiskom velike materice na krvne sudove i smanjenim dotokom venske krvi iz donjih ekstremiteta ka srcu. Otok na nogama ne mora da bude znak drugih, propratnih oboljenja.

Povećano izlučivanje mokraće

U prvim danima posle porođaja dolazi do povlačenja otoka i povećanog izlučivanja mokraće (tri do četiri litra). Veoma retko dolazi do nemogućnosti mokrenja, što je posledica edema (otoka) mekog porođajnog puta, pa se u nekim situacijama primenjuje kateterizacija mokraćne bešike. Pojava je prolazna, tako da se  funkcija izlučivanja mokraće brzo, spontano uspostavlja.

Promene sistema organa za varenje

Ceo tok trudnoće karakterišu i promene sistema organa za varenje (muka, gađenje, povraćanje, opstipacija). U babinjama se, zbog još uvek visokih vrednosti hormona u krvi majke - prva tri, četiri dana ne uspostavlja pražnjenje creva. Ukoliko i posle ovog perioda nema stolice, korisno je primeniti blaga laksantna sredstva.

Pojava hemoroida

Sam akt porođaja nekada kao posledicu ostavlja izražene hemoroide, koji dodatno otežavaju pražnjenje creva. Hemoroidi zahtevaju poseban tretman u periodu babinja (lokalna primena masti), a tokom izvesnog vremena se smanjuju i ne predstavljaju veće tegobe.

Koža na stomaku

U periodu babinja je slabijeg tonusa, mlitave muskulature. Kod izvesnog broja porodilja se uočavaju promene u vidu strija, koje su trajne. U prvim nedeljama posle porođaja, ne savetuju se bilo kakve vežbe za jačanje mišića trbuha.

Period babinja, sa značajnim promenama u organizmu, veoma je delikatan - kako za majku, tako i za bebicu. U narodu postoji opravdan stav da babinjare ne treba opterećivati preteranim posetama, jer je to najbolji način zaštite od mogućih infekcija.

Osim toga, mami treba vremena da se "organizuje" i na najbolji mogući način stara o novorođenčetu.