Kada rode bebu, mnoge mame se suočavaju sa problemima vezanih za dojenje. Nemogućnost dojenja se može javiti iz više razloga, a nekad i kada majka uspostavi laktaciju, javlja se problem nedovoljne količine mleka u grudima, te se pored majčinog mleka u bebinu ishranu mora uvesti i mlečna formula. To ne bi trebalo da brine mlade mame, budući da i mnogi pedijatri podržavaju kombinovanje formule i majčinog mleka. 

“Ne bi trebalo da se osećate loše ukoliko vaše grudi ne mogu da proizvedu dovoljno mleka za bebu, jer i vrlo malo vašeg mleka je sasvim dovoljno za njen napredak”, ističe konsultant za laktaciju Freda Rozenfeld. Formula sadrži sve hranljive sastojke koji su potrebni bebi i nije važno kada ćete početi sa njenom upotrebom, jer to nikako ne znači da su dani dojenja pri kraju. Kombinovanje mlečne formule i majčinog mleka posebno ima smisla u sledeća tri scenarija:

Kada nemate dovoljno mleka

U principu, što više dojite svoju bebu, to bi trebalo više mleka da proizvodite. Međutim, ako od početka imate problem da uspostavite laktaciju (bilo da je to zato što ste sa bebom u bolnici bili razdvojeni duže nego što je preporučeno, vaša beba ima problem sa sisanjem ili je u pitanju bilo koji drugi razlog), uspostavljanje odgovarajuće količine mleka može biti vrlo problematično. Međutim, čak i kada je sve u redu, neke mame nemaju dovoljnu količinu mleka za svoje bebe. Ovo se obično dešava mamama koje su rodile blizance, koje su operisale grudi ili koje su rodile u nešto poznijim godinama. 

U svakom slučaju, ako vaša beba ubrzo nakon dojenja ogladni, vrlo je moguće da imate problema sa količinom mleka. Razgovarajte sa svojim pedijatrom da izmeri vašu bebu pre i nakon dojenja, kako biste utvrdili da li imate problem, predlaže doktorka Šila Gerati. Ona takođe savetuje mame da pored dojenja izmlazavaju mleko kako bi podstakle njegovu proizvodnju kao i da bebi daju mlečnu formulu.


Foto: Shutterstock

Kada ne možete da izmlazate mleko

Mnoge mame odluče se za izmlazavanje onda kada se vrate na posao. Izmlazavanje u kancelariji može biti vrlo nezgodno, a čak i ukoliko ste pre povratka na posao napravili mini skladište mleka, zalihe će polako početi da nestaju. U tom slučaju, možete razmisliti o uvođenju mlečne formule, a kada se vratite sa posla da nastavite sa dojenjem. U roku od dve do tri nedelje vaše telo će početi da proizvodi mleko onda kada je potrebno vašoj bebi - više u jutarnjim i večernjim časovima, a manje u toku dana. 

Savet: Nekoliko nedelje pre nego što se završi vaše porodiljsko odsustvo, počnite da izmlazavate mleko tokom dana i da ga dajete bebi umesto da je dojite. Na taj način ćete smanjiti proizvodnju mleka u toku dana.

Kada vam je potrebno više sna

Mnoge novopečene mame se vrlo brzo naviknu na isprekidani san u toku noći, ali za neke od njih bar jedna prospavana noć bez ustajanja da se podoji beba može napraviti veliku razliku u normalnom funkcionisanju. “Dojenje je vrlo naporan posao i nije retkost da se mnoge mame suočavaju sa depresivnim stanjem usled toga”, kaže doktor Snajder. Ukoliko je i vama neophodan san kako se vaše mentalno zdravlje ne bi narušilo, zamolite partnera da nahrani bebu bar jedne noći adaptiranim mlekom. Osim toga, vaša bebe će vrlo verovatno duže spavati, s obzirom da se mlečna formula sporije vari od majčinog mleka.