Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pilates za trudnice: Vežbe koje smanjuju tegobe, obezbeđuju energiju i utiču na raspoloženje

Da li je za žene bezbedno da vežbaju dok su u drugom stanju, koji su programi najpogodniji, ali i kako se prilagođava intenzitet treninga, otkriva Tamara Ratković, diplomirani profesor kinezologije, šijacu terapeut i edukator pilatesa.

  Izvor: Foto: Story press

Svaki oblik vežbanja od velikog je značaja, naročito za trudnice. Tada je odgovornost dvostruka jer žena mora da se brine o svome telu, ali i o bebi koja se tek razvija. Ukoliko kao trudnica pripadate onoj grupi srećnica koje od svog ginekologa dobiju zeleno svetlo da smeju da budu aktivne, nema razloga za brigu.

Za početak, počnite s odabranim vežbama pilatesa koje će vama i vašoj bebi predstavljati pravo uživanje. Čak i one trudnice koje moraju da miruju, mogu parcijalno da angažuju telo i urade poneku vežbu za ruke ili stopala, kao i vežbu disanja koja blagotvorno deluje na ceo organizam. Takve vežbe neće ugroziti trudnoću, a podstaći će cirkulaciju, što će vam svakako prijati.

Kretanje je najvažnije

Zdrava trudnica treba da se kreće zato što je čovek predodređen za tu aktivnost. Naravno, u trudnoći ne treba započinjati s treninzima snage, kondicionim ili onim posle kojih će vam nedostajati energija da izgurate ostatak dana. Treninzi treba da budu prilagođeni stanju i fazi u kojoj se trudnica nalazi. Osim toga, treba da odgovaraju i trenutnom raspoloženju. Nijedan trudnički dan nije isti, pa je u redu i da se treninzi menjaju. S takvim vežbanjem, trudnica će sve promene prihvatati pozitivno. Pilates je jedan od najuravnoteženijih i najdelotvornijih programa upravo za trudnice, jer nudi veliki broj različitih vežbi za period začeća, tokom trudnoće, ali i oporavka posle porođaja.

Povezane vesti

Vežbe uvek mogu da se modifikuju i prilagođavaju, a za one žene koje su u dobroj kondiciji, dodavanjem rekvizita ili upotrebom pilates mašina, mogu da se učine izazovnijim. Pilates program je sistem strogo kontrolisanih vežbi kojima se pojačava cirkulacija, smanjuju tegobe nastale hormonskim promenama i rastom stomaka i poboljšava celokupna telesna energija i raspoloženje. To se ne sme zaboraviti – hormonska ravnoteža u tesnoj je vezi sa unutrašnjim zadovoljstvom. Pozitivna shvatanja i stavovi, zdrav način života – od hrane koju unosimo u organizam, do kozmetičkih proizvoda koje koristimo – mogu da utiču na to kako će proticati trudnički dani. Vežbanje kao fizička aktivnost u uskoj je korelaciji s podizanjem nivoa hormona koji utiču na osećaj zadovoljstva, ispunjenja i sreće, a to je dragoceno u trudnoći.

Hormonska ravnoteža

Vežbanje pilatesa u trudnoći ima dosta prednosti. Od hormonske ravnoteže, povećanja cirkulacije, pa do jačanja mišića centralnog dela tela, karličnog i ramenog pojasa, ruku i nogu. S pilates sistemom vežbanja radi celo telo i aktivni su svi mišići. Samim tim, smanjuje se mogućnost nastanka bolova u mišićima ili pojava grčeva.

Ukoliko je trudnoća zdrava, ne postoje nikakva opravdanja da se ne vežba. Nedostatak vremena ili novca može se prevazići dobrom voljom i odlukom da se sebi svakodnevno posveti 15-20 minuta. Ako se tome doda još i šetnja, uradili ste pravi trening. Vežbanje ne traži ni vreme ni novac, to su samo izgovori.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica