Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz iskustva mame: 7 stvari koje bi trudnice trebalo da znaju o carskom rezu

Bez obzira da li sami želite da svoje dete na svet donesete carskim rezom ili jednostavno morate, ovo su stvari koje bi trebalo da znate pre ove hirurške intervencije.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Više od 30 odsto porođaja u Sjedinjenim Američkim Državama obavlja se carskim rezom. Iz tog razloga, mama Kejt Spenser, koja se takođe porodila zahvaljujući ovoj hirurškoj intervenciji, odlučila je da napravi spisak stvari koje bi svaka trudnica trebalo da zna o carskom rezu:

Povezane vesti

Prestanite da govorite o carskom rezu kao da je u pitanju mali papirni rez.

Pre nego što sam se i sama našla na operacionom stolu, imala sam prilično slobodno mišljenje o ovoj hirurškoj intervenciji. “Ako bude bilo potrebno, ići ću na carski rez, nije to ništa”, govorila bih, kao da se radi o biranju cipela. Kada bih samo imala vremensku mašinu da me vrati u 2010. godinu, razdrala bih se samoj sebi u lice: “Neee, devojko!”

Carski rez nije uklanjanje trna ili mala posekotina od kuhinjskog noža dok sečete jabuke. Ovo je operacija pri kojoj vam seku abdomen i vade bebu. Osim same operacije, koja je baš poput svake druge rizična i nimalo prijatna, nisam mogla da jedem čvrstu hranu sve dok nisam mogla sama da piškim i obavljam radnju br. 2, što je na kraju bilo više od 24 sata nakon rođenja moje ćerke. Kao da to nije bilo dovoljno (ozbiljno, piškiti nakon porođaja je mnogo teže nego što zvuči), završila sam sa nečim što se naziva kičmena glavobolja nakon spinalne anestezije pre operacije.

I da! Da li sam napomenula da sam sa svim ovim morala da se nosim dok sam istovremeno morala da se brinem o bebi?

Povezane vesti

Oporavak može da traje duže nego što ste mislili.

“Ne šetajte više od 300 metara odjednom”, rekao mi je doktor kada sam napuštala bolnicu. 300 metara?! Pa da li on zna da živimo u Njujorku? Meni je potrebno samo 10 minuta da dođem od auta do zgrade! Prvo dete sam rodila prirodnim putem i samo dva sata pre njenog rođenja šetala sam i jela sendvič.

Carski rez boli. Neki carski rezovi su već unapred zakazani, a neki se dogode nakon nekoliko sati guranja bebe. U oba slučaja, kući se vratite sa svežom ranom i bebom na dojci.

Čak i nakon što mi je ožiljak zarastao, užasno je boleo šest meseci nakon porođaja.

Povezane vesti

Pomeraju vam organe.

Carski rezovi su često krvaviji od vaše omiljene krimi serije. S obzirom da sam igrom slučaja morala na hitan carski rez, nisam imala pojma šta će mi se dogoditi. Onda možete zamisliti moje iznenađenje kada sam u grupi “Moja beba i ja” čula iskustva mama koje su se žalile da se nešto čudno dešava s njihovim organima. “I s mojim organima je isto!”, malo sam viknula, s obzirom da četiri nedelje nisam imala kontakt s odraslom osobom, osim sa suprugom. Ali to je bila istina - odmah nakon carskog reza imala sam osećaj kao da je neko istumbao moje organe i ponovo ih naslagao nekim čudnim redosledom.

Kod večine carskih rezova, vaša bešika i creva se pomeraju u stranu kako bi hirurzi dospeli do materice, koja potom može biti ostavljena po strani vašeg tela.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica