Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditeljski strahovi: Da li je sa mojom bebom sve u redu?

Kada dugoočekivana beba konačno ušeta u naše živote, suočavamo sa brojnim dilemama i strahovima, te su nam reči pedijatra najdragocenije informacije u tom periodu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Po prijemu na odeljenje neonatologije, bebu će detaljno da pregleda pedijatar-neonatolog, koji će da izvesti majku o stanju deteta. Ipak, u prvim danima sa bebom, roditelji mogu da primete promene na bebinom telu koje mogu da izgledaju prilično strašno i mogu da ih uznemire. Takođe, mlade mame i tate mogu da se suoče i sa prvom temperaturom, žuticom, problemima sa stolicom...  

O najčešćim roditeljskim problemima u prvim danima sa bebom, govori naša saradnica, prim. dr Maja Skender, pedijatar.

Vidljive promene na telu

Koža
Mnoge bebe imaju crvene fleke u predelu potiljka ili korena nosa, koje se intenziviraju pri plaču. Narod ih zove "ujed rode", a normalna su pojava i spontano prolaze. Bele tačkice na nosu ("miliaria") su posledica zapušenih lojnih žlezda u koži novorođenčeta. Takođe spontano iščezavaju.

Povezane vesti

Trećina novorođenih beba ima žuticu, koja se javlja između drugog i petog  dana života. Obično je u pitanju fiziološka pojava i prolazi spontano tokom prve nedelje, čemu doprinosi rano započinjanje dojenja. Ako je potrebno, lekari će preduzeti lečenje, koje ima odličnu prognozu. Ukoliko beba, koja dotle nije bila žuta, požuti nakon petog dana života, treba je odneti lekaru.

Oči

Crvenilo beonjače predstavlja izliv krvi iz naprslog kapilara. Brzo prolazi.

Mala beba ne može da fiksira pogled, to će uspeti tek krajem prvog meseca života. Sve do šestog meseca se može desiti da ponekad gleda razroko. Ova pojava se u tom uzrastu smatra fiziološkom.

Glava

Beba ponekad kao posledicu dužeg zadržavanja glave u tesnom porođajnom kanalu ima "naduv" na glavi, koji prolazi za dan-dva.

Kefalhematom je veći otok, ograničen ivicom pripadajuće kosti lobanje. Povlači se u roku od nekoliko nedelja, bez posledica.

Nije retko da pedijatri kod klinički zdravog novorođenčeta otkriju šum na srcu. Najčešće je prolazan i bez značaja. Ako se održava, ultrazvučnim pregledom srca treba proveriti o čemu se radi.

Telo

Ako prilikom rađanja bebinih ramena dođe do preloma ključne kosti, ne očajavajte. I ovo je laka povreda. Spontano zarasta za nekoliko dana, formirajući "kvrgu" zvanu kalus, koja nestaje nakon par nedelja.

Mnoge bebe imaju deformitet stopala, kao posledicu nezgodnog položaja u materici. Stopala su izvrnuta put spolja, ili prema unutra. Većina ovih deformiteta iščezava spontano u prve dve nedelje života, a nekad tek posle fizikalne terapije.

Kod beba koje naginju glavu ka jednom ramenu odmah nakon rođenja - radi se o položajnom tortikolisu, koji najčešće prolazi sam od sebe. Ako se javi desetak dana nakon rođenja, smatra se traumatskim i zahteva fizikalnu terapiju. Prognoza je dobra.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica