Po prijemu na odeljenje neonatologije, bebu će detaljno da pregleda pedijatar-neonatolog, koji će da izvesti majku o stanju deteta. Ipak, u prvim danima sa bebom, roditelji mogu da primete promene na bebinom telu koje mogu da izgledaju prilično strašno i mogu da ih uznemire. Takođe, mlade mame i tate mogu da se suoče i sa prvom temperaturom, žuticom, problemima sa stolicom...  

O najčešćim roditeljskim problemima u prvim danima sa bebom, govori naša saradnica, prim. dr Maja Skender, pedijatar.

Vidljive promene na telu

Koža
Mnoge bebe imaju crvene fleke u predelu potiljka ili korena nosa, koje se intenziviraju pri plaču. Narod ih zove "ujed rode", a normalna su pojava i spontano prolaze. Bele tačkice na nosu ("miliaria") su posledica zapušenih lojnih žlezda u koži novorođenčeta. Takođe spontano iščezavaju.

Trećina novorođenih beba ima žuticu, koja se javlja između drugog i petog  dana života. Obično je u pitanju fiziološka pojava i prolazi spontano tokom prve nedelje, čemu doprinosi rano započinjanje dojenja. Ako je potrebno, lekari će preduzeti lečenje, koje ima odličnu prognozu. Ukoliko beba, koja dotle nije bila žuta, požuti nakon petog dana života, treba je odneti lekaru.

Oči

Crvenilo beonjače predstavlja izliv krvi iz naprslog kapilara. Brzo prolazi.

Mala beba ne može da fiksira pogled, to će uspeti tek krajem prvog meseca života. Sve do šestog meseca se može desiti da ponekad gleda razroko. Ova pojava se u tom uzrastu smatra fiziološkom.

Glava

Beba ponekad kao posledicu dužeg zadržavanja glave u tesnom porođajnom kanalu ima "naduv" na glavi, koji prolazi za dan-dva.

Kefalhematom je veći otok, ograničen ivicom pripadajuće kosti lobanje. Povlači se u roku od nekoliko nedelja, bez posledica.

Nije retko da pedijatri kod klinički zdravog novorođenčeta otkriju šum na srcu. Najčešće je prolazan i bez značaja. Ako se održava, ultrazvučnim pregledom srca treba proveriti o čemu se radi.

Telo

Ako prilikom rađanja bebinih ramena dođe do preloma ključne kosti, ne očajavajte. I ovo je laka povreda. Spontano zarasta za nekoliko dana, formirajući "kvrgu" zvanu kalus, koja nestaje nakon par nedelja.

Mnoge bebe imaju deformitet stopala, kao posledicu nezgodnog položaja u materici. Stopala su izvrnuta put spolja, ili prema unutra. Većina ovih deformiteta iščezava spontano u prve dve nedelje života, a nekad tek posle fizikalne terapije.

Kod beba koje naginju glavu ka jednom ramenu odmah nakon rođenja - radi se o položajnom tortikolisu, koji najčešće prolazi sam od sebe. Ako se javi desetak dana nakon rođenja, smatra se traumatskim i zahteva fizikalnu terapiju. Prognoza je dobra.PageBreak


Foto: Profimedia

Nega pupka

Sve dok pupčani patrljak ne otpadne i rana ne zaraste, potrebna je dezinfekcija jednom dnevno (posle kupanja) povidon jodid rastvorom, preko koga se stavlja suva sterilna gaza. Ukoliko niste sigurni, zovite patronažnu sestru da vam to demonstrira. Ako primetite crvenilo kože oko pupka, istog dana se javite pedijatru. Ne sipajte na pupčanu ranu ništa osim joda, dok lekar ne vidi o čemu se radi.

Šta ako mama ima povišenu temperaturu?

Treba ustanoviti razlog. Ako su upaljene grudi - beba ne samo da sme, već i treba da sisa, kako bi prekinula zastoj mleka. Jedino u slučaju da mleko sadrži gnoj, treba ga baciti, a bebu hraniti iz zdrave dojke, ili formulom dok se majka ne izleči. U ostalim situacijama, majka sme da doji i pod temperaturom, ako se ne oseća jako loše. Ukoliko je prehlađena, treba prilikom podoja da nosi masku na licu, kako infekcija ne bi prešla na bebu. Ipak, njeno mleko sadrži i antitela koja bebu dodatno štite od infekcije.

Šta ako je beba vruća

Izmerite joj temperaturu tako što ćete vrh toplomera, koji ste prethodno namazali bebi kremom, nežno da ugurate u bebin čmarić. Držite ga u tom položaju sve dok se živa u njemu ne zaustavi. Normalna rektalna temperatura je do 37,5 stepeni. Preko toga je beba ili pretopljena, ili bolesna. Ako joj temperatura padne nakon što je raskomotite i napojite, a pritom izgleda potpuno zdrava, verovatno je bila pretopljena. U protivnom, treba da je pregleda pedijatar.

Da neiskusne roditelje ne bi hvatala panika, bilo bi dobro da se još pre rođenja deteta informišu o nezi i ishrani bebe - najbolje u školama za roditelje, koje postoje pri mnogim domovima zdravlja. Mamama će svaki pedijatar toplo da preporuči da nakon porođaja budu sa bebama u sobi ("bebi frendli program"), jer će tako mnogo lakše naučiti da ih doje i neguju. Uostalom, steći će  samopouzdanje, koje je od neprocenjivog značaja pri daljem samostalnom odgajanju deteta. I bebe su onda mnogo mirnije, jer gotovo da nema problema sa dojenjem, a o kupanju i presvlačenju da i ne govorimo.

Beba se ukakila i treba je presvući

Valjda vam je neko u bolnici pokazao kako se to radi. Zaprljani deo tela se prebriše mokrom pelenom od polnih organa prema čmaru, nikako obrnuto - da se crevne bakterije ne bi unele u mokraćne puteve. Beba se kupa jednom dnevno (cela, uključujući i pranje kose), bez obzira na pupak. Jedino se ne potapa u kadicu sa vodom sve dok se pupak ne osuši, da se ne bi inficirao. Kupanje se obavlja pod mlazom vode tako što se beba drži preko jedne ruke, a drugom se poliva odozgo na dole - sa leđne strane, i istim putem sapunja i ispira. Temperatura vode treba da bude prijatna za ruku (oko 37 stepeni - probati laktom), a temperatura prostorije za vreme kupanja 26-28 stepeni. Pre oblačenja se deo izložen dejstvu mokraće namaže bebi kremom.

Bebi krmeljaju oči

Ispirajte ih sterilnim troprocentnim rastvorom borne kiseline i očistite sterilnom gazom (svako oko posebnom gazom), od spoljašnjeg ugla ka unutrašnjem (ka nosu). Ukoliko ovaj tretman nakon dva do tri dana ne daje rezultate, obratite se lekaru.PageBreak


Foto: Profimedia

Beba nema stolicu čitav dan

Ako je na prirodnoj ishrani, ne povraća, i mirna je između podoja - zdrava beba može da ima stolicu posle svakog obroka ili ređe, pa čak može da preskoči i sedam dana bez ikakvih posledica.

Izgled bebine stolice

Beba na prirodnoj ishrani ima zlatnožutu, gromuljičastu stolicu.Kod odojčeta na veštačkoj ishrani, stolica je maslinastozelena, pastozna ili tvrda. Da se ne bi dešavalo ovo poslednje, bebu koja se hrani isključivo formulom treba povremeno napojiti prokuvanom vodom ili bebi čajem.

Ali, ako vrišti, ima napet stomak i povraća u mlazu, odnesite je lekaru.

Izgled stolice je promenljiv, često zavisi i od majčine ishrane. Veća količina kisele ili ljute hrane koju je majka konzumirala može da izazove proliv kod bebe, ili kiselu stolicu koja stvara ojed. Mama treba da prilagodi ishranu (lakša hrana, mlečna, supe i sl.), pa će sve da se vrati u normalu. Ojed će da nestane  ako se novorođenče redovno maže bebi kremom, po mogućstvu onom koja sadrži cink. Ako je koža oštećena, pomoći će jednoprocentni rastvor eozina. Zelena stolica može da znači glad, infekciju (kada je smrdljiva i sadrži sluz, čak i krv), ili beba u terapiji dobija preparate gvožđa. Osim toga, žuta stolica koja dugo stoji u peleni - pozeleni pod dejstvom vazduha.

Zatekli ste crven trag na peleni

Kod beba oba pola mokraća može da bude obojena crvenkasto, kao posledica nakupljanja uratnih soli. To nije patološka pojava, ne smeta detetu i spontano prolazi. Ženska novorođenčad mogu da imaju oskudno vaginalno krvavljenje pod dejstvom majčinih hormona, ali to brzo prolazi i ne zahteva nikakav tretman.

Ovi hormoni mogu da dovedu i do uvećanja mlečnih žlezda kod beba oba pola, čak do te mere da iz njih može da se iscedi koja kap mleka (što ne treba činiti). Ako se pojavi i crvenilo, preko bebinih grudi treba staviti obloge od troprocentne borne kiseline. Menjati ih kad se osuše, sve dok otok ne splasne i crvenilo se ne povuče. U težim slučajevima može da dođe do upale (mastitis), kada se treba obratiti lekaru.

Ne uzbuđujte se ako vaš dečak ima otečene, ali mekane mošnice. Radi se o hidrokeli ("vodenoj kili"), koja je česta pojava i spontano iščezava za nekoliko dana. Ako se dečaku zacrveni glavić (balanitis), zamotajte ga u gazu natopljenu troprocentnom bornom kiselinom i menjajte oblog pri svakom presvlačenju. Crvenilo će da nestane za dan-dva. Kožicu na piši uopšte ne pokušavajte da smaknete.