Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

(Ne)očekivane promene: Šta se dogodi kada prestanete sa dojenjem

Kada ćete prestati da dojite svoju bebu, odlučujete samo vi. Evo koje promene možete da očekujete ukoliko ste rešili da je došao taj trenutak.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nekim mamama prestanak dojenja može doneti neočekivane promene. Svakako, to je kraj jednog razdoblja i može biti prepun emocionalnih trenutaka, ali takođe se ne mogu zanemariti ni neke fizičke promene.

Evo koje psihičke i fizičke promene mogu da očekuju mame koje su rešile da prestanu sa dojenjem...

Promene raspoloženja

Kada prestanete sa dojenjem nije neubičajeno da se osetite uznemireno ili da budete uplakani. Neke mame mogu da s vremena na vreme osete razdražljivost ili anksioznost. Obično ovakva osećanja prestaju nakon dve nedelje. Međutim, ako primetite da vam se raspoloženje ne popravlja, trebalo bi da se obratite svom lekaru.

Smatra se da ove promene raspoloženja mogu biti izazvane hormonskim promenama, tačnije smanjenjem prolaktina i oksitocina. Ovo nije iznenađujuće, s obzirom da prolaktin pomaže da se osećamo mirno i opušteno, dok je oksitocin poznat kao hormon ‘dobrog raspoloženja’ ili ‘hormon ljubavi’.

Zato bi postepeno odvikavanje moglo da bude od pomoći. Na taj način hormonske promene, koje su neizbežne, mogu da se dešavaju postepeno, a samim tim ćete ih vi manje osećati.

Povezane vesti

Ipak, čak i ako polako odvikavate bebu i sebe od dojenja, nije neuobičajeno da osetite tugu i osećaj gubitka. Mnoge mame dojenjem stvore posebnu vezu sa bebom, pa samim tim prestankom dojenja imaju osećaj da više nisu toliko bliske sa detetom. Međutim, naravno da se to može nadoknaditi na drugi način - zagrljajem, trljanjem nosića i sl.

Mleku će trebati vremena da nestane

Neretko se dešava da mame koje su odlučile da prestanu sa dojenjem još uvek imaju mleka. Kada će mleko u potpunosti nestati varira od majke do majke. One koje su dojile duži vremenski period mogu da čekaju nekoliko nedelja, pa čak i meseci da njihovo mleko nestane.

“Proizvodnja” mleka funkcioniše na osnovu ponude i potražnje. Što više beba sisa, više mleka će se u grudima stvarati i obrnuto. Ako sa dojenjem prestanete u trenutku kada vaša beba najviše sisa, verovatno je da ćete duže čekati da mleko nestane.

Povezane vesti

Moguć je rizik od mastitisa i zapušenje mlečnih kanala

Kao što je već spomenuto, ukoliko naglo prestanete sa dojenjem to ne znači da će proizvodnja mleka prestati, tačnije ona će se nastaviti, a s obzirom da beba više neće da sisa, postoji mogućnost da dođe do nadutosti, blokade mlečnih kanala i mastitisa. 

Zato je važno da i kada prestanete da dojite bebu, sami izmlazate pomalo mleka. 

Povezane vesti

Vaš menstrualni ciklus će se vratiti u normalu

Kod majki koje doje, prva menstruacija obično nastupa nešto kasnije nego kod majki koje ne doje. Uzrok su hormoni koji se luče za vreme dojenja i koji između ostalog podstiču rad jajnika u smislu ovulacije i uspostave normalnog menstrualnog krvarenja. Kada prestanete sa dojenjem, vaš ciklus će se polako vratiti u normalu. Ovo ne znači da ne možete ostati u drugom stanju dok dojite.

Vaše grudi će se vratiti u pređašnje stanje

Mlečne ćelije koje proizvode mleko i mlečni kanalići se razvijaju pa više krvi protiče kroz tkivo dojki, samim tim su i one veće. Kada dojenje prestane, nabujalo žlezdano tkivo u dojkama smanjuje se i one se posle nekog vremena vraćaju u pređašnje stanje.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica