Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove preporuke SZO: Evo kakve bi uslove na porođaju trebalo da ima svaka porodilja

Svetska zdravstvena organizacija objavila je nove preporuke u vezi sa zdravljem trudnica i porodilja, kao i savete o redukovanju nepotrebnih medicinskih intervencija.

  Izvor: Foto: Profimedia

Širom sveta u toku jedne godine obavi se oko 140 miliona porođaja od kojih najveći broj njih prođe u najboljem redu. Međutim, medicinski radnici u prethodnih dvadeset godina zabeležili su veliki porast intervencija koje su se ranije koristile samo u slučajevima komplikacija - kao što su davanje oksitocina koji ubrzava porođaj i carski rez. 

"Želimo da se žene porađaju u bezbednom okruženju, u dobro opremljenim porodilištima i uz vrhunski obučeno osoblje. Ipak, uprkos našim preporukama, broj prirodnih porođaja tokom kojih je korišćena neka vrsta intervencije ili medikamenata, je u stalnom porastu", kaže dr Notemba Simelela, asistentkinja direktorke odeljenja za zdravlje porodice, dece i adolescenata Svetske zdravstvene organizacije.

"Ukoliko porođaj teče normalno, i porodilja i njena beba su u dobrom stanju, nema potrebe da uzimaju medikamente ili da se obavlja bilo kakva vrsta hirurških intervencija", dodaje doktorka.

Povezane vesti

Porođaj je prirodan proces koji se u najvećem broju slučajeva završava bez ikakvih komplikacija po mamu i bebu. Ipak, studije pokazuju da broj zdravih trudnica koje tokom porođaja uzmu neki medikament ili se izvrši neka intervencija, konstantno raste.

Novi vodič Svetske zdravstvene organizacije uključuje 56 preporuka zasnovanih na istraživanjima, a tiču se nege potrebne ženi i bebi tokom i nakon porođaja. Preporuke uključuju da porodilja tokom porođaja mora da ima odličnu komunikaciju i podršku od strane zdravstvenih radnika, kao i osiguranu privatnost i poverenje. Ženama mora da se omogući da biraju da li će sa njima na porođaju da bude partner, da li će uzeti lek protiv bolova, kao i da biraju položaj u kom će se porađati.

Povezane vesti

Svaki porođaj je drugačiji

U novom vodiču se ističe da je svaki porođaj drugačiji i da se dužina trajanja njegove aktivne faze razlikuje od žene do žene. Kod prvog porođaja obično traje do dvanaest časova, dok prilikom svakog sledećeg porođaja obično ne traje duže od deset.

Kako bi smanjili nepotrebne medicinske intervencije, u novom vodiču Svetske zdravstvene organizacije navodi se da dilatacija cerviksa od jednog santimetra na sat možda nije realna za neke žene i da nema potrebe porođaje u kojima se dilatacija dešava sporije identifikovati kao rizične. U novim preporukama se naglašava da sporija dilatacija cerviksa ne znači nužno da ženi treba dati lekove koji ubrzavaju porođaj.

"Većina žena želi prirodan porođaj bez medicinskih intervencija", kaže Jan Eskju, direktor odeljenja za reproduktivno zdravlje Svetske zdravstvene organizacije i nastavlja: "Ali i kada je medicinska intervencija bilo koje vrste neophodna, žena mora biti uključena u donošenje te odluke. Naša misija je da sve žene imaju pozitivno porođajno iskustvo."

Povezane vesti

Svaka žena mora da dobije najbolji tretman

Nepotrebne intervencije tokom porođaja su rasprostranjene praksa u svim državama širom sveta - i bogatim i siromašnim. 

Sve više žena porađa se u zdravstvenim ustanovama i sve one zaslužuju kvalitetniju negu. Oko 830 žena na svetu svakog dana umre od posledica komplikacija na porođaju, a većina smrtnih slučajeva može da bude prevenirana kvalitetnijom negom tokom trudnoće i porođaja.

U mnogim zdravstvenim ustanovama širom sveta preovladava nepoštovanje žene čime se krše osnovna ljudska prava i sprečavaju žene da donose odluke tokom sopstvenog porođaja. U mnogim delovima sveta, isključivo lekari kontrolišu i odlučju o intervencijama tokom porođaja i time izlažu zdrave žene nepotrebnim medicinskim intervencijama koje ometaju prirodni proces rađanja.

Kako bismo postigli najbolji fizički, emocionalni i psihološki ishod za ženu i za njenu bebu moramo da imamo model po kom će se ponašati svi zaposleni u svim zrdavstvenim sistemima. Zdravstveni radnici moraju da ohrabruju žene da se porode prirodno, i da u fokusu budu majka i njena beba.

Zdravstveni radnici moraju da razgovaraju sa ženama, da ih upoznaju sa procesom porođaja i da im kažu da se trajanje porođaja razlikuje od žene do žene. Ali one takođe moraju da znaju da porođaj može da bude rizičan i nepredvidiv, i da su nekada, u odeđenim slučajevima, medicinske intervencije neophodne, ali one i onda moraju biti uključene u proces donošenja odluke i u potpunosti upoznate sa intervencijom kojoj će biti podrvgnute.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica