Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 razloga zbog kojih su carski rez i prirodan porođaj isti

Kako trudnoća odmiče, trudnice sve intenzivnije razmišljaju o tome kako će se poroditi. Otkrijte zbog čega jedna mama misli da nije važno, ni ako umesto prirodnog porođaja izaberete carski rez…

  Izvor: Foto: Shutterstock

Iako doktori savetuju da je najbolje da se trudnoća, kad god je to moguće, završi prirodnim putem, mnoge buduće mame se odlučuju za carski rez kako bi izbegle bolove i napore koje sa sobom nosi prirodan porođaj. 

Povezane vesti

Pročitajte zašto jedna mama veruje da ipak ne treba osuđivati trudnice koje se, iako nemaju razloga za to, pre opredeljuju za carski rez.

"Za mnoge žene porođaj podrazumeva istu stvar – izlazak bebe iz vagine ili materice operativnim putem. 

I naravno da jeste tako, bebe bi trebalo da se rode kroz odgovarajuća “izlazna vrata”. Sa druge strane, statistika pokazuje da su žene nekad primorane na carski rez. Međutim, ne znači da je svakoj ženi koja se odlučila na carski rez ovakav porođaj zaista i potreban, bez obzira koja je vaša definicija “potrebe”. Treba verovati svom telu!

Da, mi jesmo rođene da uradimo to. Da, kontrakcije i babice su neverovatan sastavni deo slagalice koji vodi do rođenja. Da, carski rez može nekad da utiče na rano dojenje. Da, neke žene mrze svoje ožiljke. Ali...

Povezane vesti

Ako ste prinuđeni na carski rez ili samo želite da bebu na svet donesete tim putem... Nije strašno!

Zato vam predstavljam 10 razloga zašto su carski rez i prirodan porođaj isti!

1. Beba mora da izađe napolje

Koja mama nije pogledala svoj džinovski stomak u 37. nedelji i pomislila u sebi: "Grčevi u nogama, gorušica, bol u kukovima i beskrajna putovanja u kupatilo i nisu tako loši. Ne, ako uporedim sa onim što me čeka – vađenje ljudskog bića iz mog tela. Možda bih mogla da ostanem u drugom stanju zauvek pa neće biti potrebe brinuti kako će se ceo proces porođaja odvijati".

2. Porođaj je bolan

Ne interesuje me koliko ste smireni! Svejedno da li ste se odlučili na prirodni ili operativni porođaj – on stravično boli. Znam da lekovi mogu da budu od pomoći. Ali i dalje boli. Jer, bez obzira na to kako će vaša beba stići na svet, ona je i dalje veća od vagine. A boli i rana od carskog reza. I ako ste pod lekovima, u nekom trenutku njihovo dejstvo će se smanjiti i ostaviti vas sa zapanjujućim saznanjem da je vaša beba napolju. Jaoj!

3. Vi ste glavni u svemu

Jedan od najvećih mitova je da su doktori zaduženi za sve. U stavri ste to vi. Dobro, vaša beba je zapravo. Vi ste sledeći. Želite da nakon carskog reza odmah stavite bebu na grudi (ako je carski rez rađen pod lokalnom anestezijom)? Recite. Želite da vam ne rade epiziotomiju? Recite. Imate prava da kontrolišete svoj porođaj… Sve dok to možete. 

4. Morate da dišete

Ako stvari ne krenu baš dobro, a medicinske sestre krenu nervozno da žure okolo, može vam biti malo teže da svoj plan, u kome ste vi glavni u svemu, sprovedete u delo. Ali i dalje morate da dišete. Dišete između kontrakcija. Dišete u masku za kiseonik. Dišete pod anestezijom. Da dišete, uopšte, kako bi vaša beba došla na svet.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica