Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

14 najčešćih pitanja o telu nakon porođaja

Kada se porodite vaše telo takođe očekuju velike promene, ali ovog puta u obrnutom smeru. Saznajte kako se menja telo posle trudnoće...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prethodnih devet meseci vaše telo se menjalo pod uticajem hormona, novih navika, fizičke aktivnosti, povećanja težine. Treba da znate da je vreme najvažniji faktor i da će sve ponovo doći na svoje. A, do tada pročitajte najčešća pitanja i odgovore na ovu temu.

1. Koliko ću kilograma da izgubim odmah nakon porođaja?

Tokom trudnoće, telesna težina žene se u proseku poveća za 12 do 14 kilograma. Za povratak na težinu pre začeća, biće potrebno izvesno vreme. Ali, već neposredno nakon porođaja, težina se znatno smanjuje: oduzmite težinu deteta - prosečno 3.500 grama, zatim još 500 grama do kilogram - koliko teži posteljica, i kilogram krvi i plodove vode. U proseku, majka će na porođaju da izgubi oko šest kilograma. Težina će nastaviti da se smanjuje. Sva voda nakupljena tokom trudnoće, kao i višak krvi, polako će da izlazi iz tela. Tako će u danima nakon porođaja da se stvara više urina nego inače - do neverovatna tri litra dnevno, a moguće je i pojačano znojenje.

Povezane vesti

2. Koliko vremena će biti potrebno da se moja materica smanji na veličinu pre porođaja?

Do početka trudova, vaša materica je otprilike 15 puta teža nego pre trudnoće (ne računajući težinu njenog sadržaja), i 500 puta većeg volumena. Odmah nakon rođenja deteta, materica počinje da se steže i polako vraća u svoju prvobitnu veličinu.

Nekoliko dana nakon porođaja, vrh materice može da se napipa dva prsta ispod pupka. Za nedelju dana, materica će da teži oko pola kilograma - upola manje nego za vreme porođaja. Nakon dve nedelje, težina joj se smanjuje na 300 grama, i materica se u potpunosti vraća u karličnu šupljinu. Za četiri do šest nedelja, trebalo bi da poprimi svoju prvobitnu težinu od 70 grama. Proces stezanja materice se naziva involucija. Tokom tog perioda, moguće je da osetite grčeve u stomaku. Čak i nakon što se materica vrati na početnu veličinu, još nekoliko nedelja ili duže biste mogli da izgledate kao trudnica. Uzrok tome su trbušni mišići koji su se rastegli i izgubili tonus u trudnoći, pa će im biti potrebno vremena i redovno vežbanje za povratak u formu.

3. Zašto ne mogu da odredim kada moram da piškim?

Ponekad, potreba za mokrenjem ne može da se oseti prvih nekoliko dana nakon porođaja, posebno ako je porođaj duže trajao, ako su lekari na porođaju koristili forceps i vakuum-ekstrakciju, ili ako je primenjena epiduralna anestezija. Nakon takvih zahvata, vaša bešika postaje manje osetljiva. Međutim, zbog viška tečnosti u telu - brzo se puni, pa je važno da pokušate da mokrite često, čak i kada ne osećate potrebu. Nakupljanjem prevelike količine urina, bešika bi mogla da se previše proširi - što će, pak, da prouzrokuje probleme pri mokrenju, ili nemogućnost mokrenja, kao i da oteža proces stezanja materice, i time izazove još više grčeva i krvarenja.

Kada treba potražiti pomoć?
Obavezno obavestite medicinsku sestru o problemima sa mokrenjem. Ako ne možete da mokrite nekoliko sati nakon porođaja, u bešiku će vam biti uveden kateter. Ako ste se porodili carskim rezom, nakon operacije će vam staviti kateter, koji će da skinu nakon 12 ili više sati. Problemi zatvora, neugodnih gasova i hemoroida, takođe su mogući nakon porođaja. Proces rađanja može da uspori prolaz hrane kroz creva i time izazove nadimanje ili zatvor. Promena ishrane, uzimanje lekova protiv bolova, bolna međica i dugotrajno odmaranje u krevetu - takođe mogu da doprinesu problemu. Kada osetite potrebu za velikom nuždom, važno je da se ne napinjete. Pomoći će unošenje mnogo tečnosti, a dobre su i suve šljive i mekinje, ili lekovi za omekšavanje stolice koje vam je preporučio lekar.

4. Hoće li moja vagina i međica da se vrate u prvobitno stanje?

Nakon vaginalnog porođaja, vagina se postepeno vraća u prvobitno stanje, ali ponekad ostaje nešto veća nego ranije. Neposredno nakon porođaja biće rastegnuta, natečena i bolna. U idućih nekoliko dana, mogući otoci će se smanjivati, a mišići vagine početi da vraćaju svoj tonus, pa će sledećih nekoliko nedelja postepeno da postaje sve manja. U tome će pomoći redovno izvođenje Kegelovih vežbi za jačanje mišića karlice.

U slučaju epiziotomije (sečenja međice) ili razdora tkiva, međici je potrebno vreme da zaceli. Bolovi bi mogli da stvaraju probleme kod sedenja i mokrenja. Dok čekate da međica zaceli, izbegavajte sedenje ili umanjite nelagodnost stiskanjem mišića stražnjice prilikom sedenja, kao i primenom toplih ili hladnih obloga. Posebnu pažnju posvetite higijeni međice, naročito kada se pojave lohije (vaginalni iscedak karakterističan za razdoblje babinja), da ne dođe do upale.

Povezane vesti

5. Zašto imam vaginalni iscedak?

Vaginalni iscedak (lohije) se pojavljuje nakon porođaja, kao posledica odvajanja placente (posteljice) od materice. Lohije traju oko mesec dana, a čine ih krv i oljušteni sloj sluzokože materice. Prvih nekoliko dana nakon porođaja, lohije sadrže veće količine krvi, pa će i boja da im bude jarko crvena, poput jačeg menstrualnog krvarenja. Iscedak se smanjuje svakodnevno, pa će  dva do četiri dana nakon porođaja lohije postati vodenastije i ružičaste. Deset dana nakon porođaja, iscedak je znatno smanjen, žućkaste je ili bele boje, a potpuno nestaje za dve do četiri nedelje. Neke žene i nakon toga nekoliko nedelja mogu da imaju jedva primetan ili povremeni iscedak. Kada prestane, to znači da je zacelilo mesto gde se nalazila posteljica.

Povezane vesti

Savet+
Koristite higijenske uloške umesto tampona i često ih menjajte, kako biste izbegli moguću infekciju. Inače, vaginalno krvarenje je manje kod porođaja carskim rezom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica