Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 saveta za mame: Kako da rasplamsate svoj seksualni život posle porođaja

Magistarka javnog zdravlja i seksualna edukatorka za mame Sara Dž. Svoford savetuje kako da poboljšate kvalitet odnosa nakon porođaja.

 Izvor: Foto: Shutterstock


Doktor vam je dao zeleno svetlo za nastavak seksualne aktivnosti posle porođaja. Šta sad?

Otkrijte i Seks nakon porođaja: 4 činjenice koje vam niko neće rećiSve što vam je potrebno jesu libido, energija i celonoćni san, pa će seks možda i početi da zvući zanimljivo. Kako bih ublažila neke strepnje ili brige koje možda imate u vezi sa seksom posle porođaja, pripremila sam deset neopterećujućih saveta. Uvek imajte na umu da, nezavisno od toga šta vam doktor kaže, najvažniji raspored je onaj koji diktiraju vaše telo i vaša osećanja.

Ne shvatajte lično smanjeni libido.

Ukoliko ste zabrinute zbog manjka seksualne želje pošto ste dobile bebu, ne uzimajte to lično, jer se većina novih mama oseća slično. Potrebe vaše bebe čine ovaj period vašeg života jednim od najzahtevnijih. Vreme i strpljenje sa samom sobom i sa vašim partnerom je ono što će vas uspešno provesti kroz ovu etapu života.


Pogledajte i Mladi očevi imaju smanjenu želju za seksom

Praktikujte maženje.

Samo zato što ste dobili odobrenje od svog lekara da se možete vratiti seksu, ne znači da morate odmah da prionete. Razmenjivanje samih senzualnih dodira sa vašim partnerom učiniće da se osetite bolje, otkloniće strahove, smanjiti bol i omogućiti da se na siguran i bezbolan način ponovo upoznate sa vođenjem ljubavi. Slobodno recite svom partenru šta vam sada odgovara i podsetite ga da je za sada pravi pristup onaj u kojem preovladava nežnost.


Saznajte i 5 stvari zbog kojih je maženje posle seksa važno

Iscrpljenost uzima danak.

Mogu vam i ja reći da treba da spavate kada i vaša beba spava, ali to već znate. Ipak, kada se suočavate sa hroničnom iscrpljenošću, kao većina novih mama, libido je prvi koji odlazi. To je činjenica, prirodni nusprodukt iscrpljenosti i ekstremnog osećanja povezanosti sa vašom bebom. Odmarajte se kada možete i imajte strpljenja za sebe.

Pogledajte i Šta moramo znati: 7 važnih saveta stručnjaka za seks

Pomoć za spore hormone.

Nivoi estrogena i progesterona variraju u telu žene posle porođaja. Neki od neželjenih efekata tog procesa mogu da budu suvoća vagine i smanjeni libido. Vaši nivoi hormona će se izjednačiti posle par meseci, a kod dojilja ovaj proces traje i duže. Sa suvom vaginom možete se izboriti tako što ćete upotrebljavati odgovarajući lubrikant i upotrebljavati ga tokom seksa. Samo jednu stvar imajte na umu: nikada ne upotrebljavajte uljani lubrikant u kombinaciji sa lateks kondomima, pošto ulje oštećuje lateks, a to povećava šanse da ponovo zatrudnite.

Pogledajte i Seks nekoliko sati nakon porođaja - mit ili istina?

Reprogramirajte svoj mozak za zadovoljstvo.

Pola bitke je dobijeno ukoliko počnete da razmišljate o seksu kao o izvoru zadovoljstva. Odvojite vreme za sebe. Zadužite nekog da brine o bebi dok se vi kupate, relaksirate, uživate u čaši vina i čitate ljubavni, erotski roman ili gledate svoju omiljenu televizijsku seriju. U čemu god da uživate, učinite nešto kako biste podsetile svoj mameći mozak na senzualna zadovoljstva. Masaža i seksualni dodiri su divni načini da probudite svoje nervne završetke i negujete svoju senzualnost.

Pogledajte i 10 najčešćih grešaka u seksu

Ne zaboravite na Kegela.

Stručnjakinja za seks i autorka, doktorka Pati Briton savetuje šezdeset Kegelovih vežbi dnevno za primetne rezulate posle tri nedelje. Kegelove vežbe pomažu uspostavljanju kontrole nad mokrenjem, uravnoteženju vaginalne lubrikacije i povećanju zadovoljstva tokom seksa.  Kako biste pronašli svoje mišiće karličnog dna, napravite pauzu dok urinirate. Budući da Kegelove vežbe tokom uriniranja dodatno slabe karlično dno, radite ih dok vam je mokraćna bešika prazna. Stežite svoje mišiće i ponavljajte kako biste ojačale i povećale zadovoljstvo.

Saznajte i šta su Kegelove vežbe i kako ih izvesti.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica