Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konzumiranje placente: kanibalizam, reciklaža ili zdrava ishrana?

Američka lekarka Harijet Hol analizirala je sve češću pojavu placentofagije među ljudskim bićima i izvela zaključak o tome koliko je ona, zapravo, blagotvorna po zdravlje. Pogledajte šta je utvrdila...

  Izvor: Foto: Shutterstock

„Nakon porođaja, većina sisara pojede posteljicu. Ipak, većina ljudskih bića to ne čini“, počinje Holova i objašnjava da postoji više različitih hipoteza o tome kakvu važnost placentofagija ima u evoluciji sisara i njihovom opstanku. Uz to, ona podseća da se modernom čoveku koji je izabrao holistički način života konzumacija placente predlaže kao idealna prirodna hrana.

VIŠE: Šta je posteljica i do kojih komplikacija u vezi s njom može doći

Kako Holova objašnjava, neki posteljicu jedu sirovu, neko je priprema prema jednom od brojnih recepata koji se mogu pronaći na Internetu, ima onih koji od nje prave šejk, dok su tu i oni koji je koriste kroz kapsule.

VIŠE: Čovek koji je zgrozio svet: "Pojeo sam placentu svoje žene"

Međutim, Holova podstavlja pitanje da li je placentofagija zaista korisna po zdravlje i predstavlja li vid reciklaže ili, čak, vid kanibalizma.

„Kako nas nauka može informisati o ovoj praksi?“, pita se dr Harijet Hol i iznosi niz medicinskih činjenica o konzumiranju posteljice.

Da li je to kanibalizam?

Holova je, istražujući, pošla od tvrdnje da je placenta deo majčinog tela, za šta se ispostavilo da je neistina. Tkiva placente se, naime, formiraju od oplođene jajne ćelije i sadrže fetusov genom.

„Zar onda konzumiranje placente ne bi moglo da se uklopi u definiciju kanibalizma: jedenja dela drugog pojedinca sopstvene vrste?“, postavila je pitanje Harijet Hol. Međutim, ona je zapitala i da li je onda gutanje spermatozoida kanibalizam.

VIŠE: Šejk od placente: Američka zvezda i njen suprug konumirali posteljicu pred kamerama

Uz to, ona je postavila pitanje i, ukoliko svi počnu da konzumiraju posteljicu, gde se uspostavlja granica. „Hoće li biti prihvatljivo uvođenje u jelovnik i kožice odsečene pri obrezivanju?“, pita Holova.

„Neki vegeterijanci s placentom prave izuzetak“, podseća ona na licemerje koje se javlja kao posledica propagiranja placentofagije.

Da li je to reciklaža?

„Posteljica sadrži dosta hranljivih materija i može pomoći nadoknađivanju materija izgubljenih tokom trudnoće, naročito gvožđa“, piđe dr Hol. „To može biti važno nekim životinjama, ali ljudi – koji imaju pristup adekvatnoj hrani – ove hranljive materije mogu nadoknaditi na način koji je konvencionalno prihvatljiviji.“

VIŠE: Šokantna priča o porođaju Ališe Silverstoun

Hranljivost placente

Kako Holova objašnjava, ona je u toku istraživanja otkrila sledeće pozitivne strane placentofagije:

  • Povećanje energije organizma
  • Brži oporavak od porođaja
  • Manja verovatnoća za „bejbi bluz“ i postoporođajnu depresiju
  • Manja verovatnoća za nesanicu i ostale poremećaje sna

Ona napominje da postoji još mnogo naučno utvrđenih blagotvornih dejstava konzumiranja posteljice, ali da ih je previše da bi sve nabrojila, podseća da se u tradicionoj kineskoj medicini placenta koristi za lečenje neplodnosti, impotencije itd.

VIŠE: Pilule od placente hit u Engleskoj!

Zaključak

Nauka ne nudi dovoljno dokaza da se placentofagija u zdravstvenoj praksi podrži ili odbije“, smatra dr Harijet Hol i dodala da veruje da će na odluku žena da konzumiraju svoju posteljicu u budućnosti uticati nenaučne tvrdnje.

VIŠE: Najčešće problemi s posteljicom

Kako bi potkrepila stavove iznete u svom tekstu, dr Hol navodi da je od literature koristila članak objavljen u Čehoslovačkoj 1654, tekst „Placentofagija: bihevioralna enigma“ koji objašnjava konzumiranje posteljice u životinjskim i ljudskim zajednicama i brojna istraživanja koja se tiču suplementacije gvožđa placentofagijom, lečenja anemije, umora i postporođajne depresije i studije vršene pomoći laboratorijskih zamorčića.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica