Na to kada će doći do prvog narednog menstrualnog krvarenja utiču okolnosti posle porođaja, među njima specifičnosti određenog organizma, ali iznad svega dojenje. Uglavnom nema razloga za brigu ako čekate duže od ostalih porodilja koje poznajete, ali bi trebalo da se konsultujete sa svojim ginekologom ukoliko ste i dalje zabrinuti.

Kao što smo pomenuli, dojenje je glavni faktor za pojavu prve menstruacije. U zavisnosti od toga hranite li svoju bebu prirodnim putem, možete, makar približno, predvideti početak narednog ciklusa.

Medicinska sestra Suzan Tot, koja se bavi edukacijom mladih majki, objasnila je kako to najčešće funkcioniše.

Ukoliko dojite...

Opšte je poznato da dojenje odlaže prvu menstruaciju. Ako dete hranite samo na ovaj način, odnosno dojite bebu i noću i danju, menstruaciju  možete očekivati godinu dana (ili kasnije) posle porođaja. S druge strane, ako vaša beba spava čitave noći već na početku života, pa pretežno dojite danju, možete očekivati povratak menstruacije između trećeg i osmog meseca.

Ukoliko ne dojite...

Ako vaš beba pije adaptirano mleko, do prve menstruacije bi trebalo da dođe već sledećeg meseca po porođaju ili dva, tri kasnije.

Ipak, imajte na umu da, iako menstrualno krvarenje izostaje, jajna ćelija se oslobađa i spremna je za oplodnju. Uz to, mit je da je nemoguće zatrduneti dok dojite. Zato bi, ukoliko ne planirate novo potomstvo (a stupate u seksualne odnose), trebalo koristiti kontracepciju.