Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva menstruacija posle porođaja

Vreme početka prvog menstrualnog ciklusa nakon rođenja deteta nije isto svim majkama, ali postoje faktori prema kojima se to može predvideti.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na to kada će doći do prvog narednog menstrualnog krvarenja utiču okolnosti posle porođaja, među njima specifičnosti određenog organizma, ali iznad svega dojenje. Uglavnom nema razloga za brigu ako čekate duže od ostalih porodilja koje poznajete, ali bi trebalo da se konsultujete sa svojim ginekologom ukoliko ste i dalje zabrinuti.

Kao što smo pomenuli, dojenje je glavni faktor za pojavu prve menstruacije. U zavisnosti od toga hranite li svoju bebu prirodnim putem, možete, makar približno, predvideti početak narednog ciklusa.

Povezane vesti

Medicinska sestra Suzan Tot, koja se bavi edukacijom mladih majki, objasnila je kako to najčešće funkcioniše.

Ukoliko dojite...

Opšte je poznato da dojenje odlaže prvu menstruaciju. Ako dete hranite samo na ovaj način, odnosno dojite bebu i noću i danju, menstruaciju  možete očekivati godinu dana (ili kasnije) posle porođaja. S druge strane, ako vaša beba spava čitave noći već na početku života, pa pretežno dojite danju, možete očekivati povratak menstruacije između trećeg i osmog meseca.

Ukoliko ne dojite...

Ako vaš beba pije adaptirano mleko, do prve menstruacije bi trebalo da dođe već sledećeg meseca po porođaju ili dva, tri kasnije.

Povezane vesti

Ipak, imajte na umu da, iako menstrualno krvarenje izostaje, jajna ćelija se oslobađa i spremna je za oplodnju. Uz to, mit je da je nemoguće zatrduneti dok dojite. Zato bi, ukoliko ne planirate novo potomstvo (a stupate u seksualne odnose), trebalo koristiti kontracepciju.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica