Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako ublažiti posledice epiziotomije

Rez međice kojim se proširuje izlazni deo porođajnog kanala, često se praktikuje u našim porodilištima. Pred vama su saveti kako da olakšate zarastanje ove rane.

  Izvor: Foto: Thinkstock

Rana od epiziotomije u većini slučajeva zarasta bez problema. Normalno je da osećate bol i da to područje bude osetljivo, kao što je i kod drugih vrsta rana. Rana obično zarasta tokom nedelju dana, nekad i nekoliko dana duže. Konci se sami resorbuju, pa ne morate da idete da ih vadite ako zaceljivanje teče normalno. Ožiljak koji ostaje nakon toga, obično je jedva vidljiv.

Ako se nađete među onim porodiljama kojima je rađena epiziotomija, verovatno će vas zanimati kako možete da ublažite posledice reza, šta će vam pomoći da se lakše krećete i posvetite novorođenčetu. Neki od sledećih saveta će vam svakako pomoći da se lakše snađete.

Potrebna je apsolutna higijena

Nakon porođaja, žena gubi dosta krvi, zbog čega je važno da često menja higijenske uloške.

Oprez!Ako osetite da sekret ima neprijatan miris, da vam je porasla telesna temperatura ili se bol i/ili krvarenje ne smanjuju nakon nekoliko dana - svakako idite na pregled kod ginekologa. Bilo kakva sumnja na infekciju je razlog da obavestite svog lekara ili patronažnu sestru koja vam dolazi u posetu.

Obavezno koristite mrežaste uloške. Higijena je primarna, kako bi se izbegli otoci i infekcija. Svaki put kada idete u toalet, nakon mokrenja očistite ranu vodom i antiseptičkim sapunom neutralne pH vrednosti. Zatim to područje pažljivo i temeljno posušite sterilnom gazom, a završite brisanjem gazom na koju je dodat antiseptički rastvor. Da bi se rana što manje vlažila znojenjem i brže zarastala, pokušajte (ako ste u mogućnosti) da je makar u nekom periodu ne prekrivate ni sa čim, recimo dok se odmarate.

Ne preporučuje se kupanje u kadi - da se rana ne bi previše vlažila, a tokom tuširanja nemojte da usmeravate mlaz vode direktno na nju.

Hlađenjem protiv bola

Nakon epiziotomije možete nekoliko dana da osećate bol ili zatezanje u predelu šava. U prvih 24 sata nakon porođaja u porodilištu će vam stavljati led da bi se ublažio bol i smanjio otok. Kasnije mogu da se koriste anstetici u spreju ili hladne obloge. Ako osetite da vam to prija, ponovite slično hlađenje više puta dnevno. Ako imate jake bolove posavetujte se sa lekarom koji analgetik možete da uzmete.

Povezane vesti

Savet +Nakon što rana postane ožiljak, koji više nije toliko osetljiv i otvoren, preporučuje se nežno masiranje međice bademovim uljem ili nekom odgovarajućom kremom koju vam savetuje ginekolog. Pri masaži se koristite palcem i kažiprstom.

Umerena aktivnost

Sedam do deset dana, koliko je obično potrebno da rana od epiziotomije zaraste, trebalo bi da smanjite fizičku aktivnost i da ne provodite previše vremena stojeći ili hodajući. Na taj način se smanjuje rizik od rašivanja šavova. Dugotrajno sedenje se takođe ne preporučuje.Odmarajte se u poluležećem položaju, pri kojem nema direktnog opterećivanja međice. Telo će vam samo "reći" kada preterate, ali je mnogo bolje da sami na vreme napravite pauzu.

Obično se savetuje da, tokom prvih dana nakon porođaja, izbegavate čučeći položaj i sedenje prekrštenih nogu (što je i inače pametno izbegavati). To što se dobro osećate, ne treba da vam odmah bude motivacija da se pravite kao da epiziotomije nije ni bilo. Što se tiče ustajanja iz kreveta, to treba da radite isto onako kao dok ste bili trudni - preko boka, sve dok se bol ne smanji dovoljno da vam normalno ustajanje ne predstavlja problem.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica