Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

8 najčešćih problema porodilja

Šta me očekuje nakon porođaja? Saznajte sa kojim promenama i problemima se može susresti mlada majka...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kako ćete se oporavljati nakon porođaja, zavisiće pre svega od toga kako ste se porodili - prirodno ili carskim rezom, kao i da li je porođaj bio lak ili težak. Nije isto kada se porađate prvi put, drugi ili treći, a nije isto ni kada rodite jednu bebu, blizance ili trojke.

Problemi sa kojima se porodilje najčešće susreću su:

1. Drhtanje

Kod većine žena, neposredno nakon porođaja se javlja drhtanje. Kod nekih je toliko izraženo da ne mogu da drže bebu. Uzrok drhtanja nije poznat, a javlja se čak i kod žena koje su porođene carskim rezom. Iako ga hladnoća ne izaziva, dobro je da porodilja bude pokrivena ćebetom par sati dok drhtanje ne prođe.

Povezane vesti

2. Bol u predelu međice

Boravak u bolnici nakon prirodnog porođaja traje obično tri-četiri dana, a nakon carskog reza sedam do deset dana.

Kegelove vežbeVeoma je važno da se tokom trudnoće Kegelovim vežbama poveća elastičnost međice. Treba ih raditi tokom cele trudnoće, kao i najmanje šest meseci posle porođaja - nekoliko puta u toku dana. Vežbe će vam pokazati na psihofizičkoj pripremi za porođaj.

Bol u predelu međice (deo između vagine i čmara) se javlja kod prirodnog porođaja, bez obzira da li je rađena epiziotomija ili ne. Žene koje su porođene carskim rezom nemaju taj problem. Razlog pojave bola i kada međica nije sečena, jeste njeno preterano rastezanje i pritisak bebine glave na tkivo, uz dodatno razvlačenje koje čini babica pri samom rađanju bebe. Bol može da bude blag, ali i veoma jak, što zavisi od stepena traume kome je međica bila izložena. To znači da, ako ste bebu lako rodili, iz nekoliko napona, a pri tome je bila sitnija i sa manjim obimom glave - istezanje tkiva će biti manje, pa će samim  tim kasnije manje da boli.

Ako se porođaj završi bez epiziotomije i ne dođe do pucanja međice, ubrzo ćete moći da sedite bez većih problema. Ali, ako je beba krupna ili ima veći obim glave, i napinjali ste se jako dugo - sigurno ćete imati bolove, zbog velike traume koje je pretrpelo karlično dno. Nekada dođe do rascepa međice pri napinjanju, jer tkivo nije dovoljno elastično. Retko se desi da dođe do pucanja međice i pored urađene epiziotomije, jer mora da se interveniše zbog zastoja u porođaju. Lekari zato radije obavljaju epiziotomiju, naročito kod prvorotki, jer im je lakše da ušiju pravilan rez, koji je napravljen makazama, nego nepravilnu rupturu (pucanje) kože i mišića.

Povezane vesti

3. Iscrpljenost

Rezovi od epiziotomije, carskog reza ili rupture se zbrinjavaju, ali su razlog bolova koje porodilje imaju u periodu oporavka. Veliki napor kome ste izložene tokom napinjanja i istiskivanja bebe može da dovede do premorenosti i teškoća pri dubokom udisaju. Takođe, neke porodilje imaju osećaj da ih boli čitavo telo.

4. Kontrakcije materice

U periodu između 12 i 24 sata nakon porođaja se javljaju kontrakcije koje vraćaju matericu u malu karlicu, i mogu da budu bolne. Jače su kod žena koje su rađale više puta ili su rodile blizance, jer su kod njih mišići materice oslabljeni prevelikim rastezanjem. Pojačavaju se tokom dojenja, jer se tada luči oksitocin, pa je nekada neophodno uzimanje analgetika. Proces vraćanja materice se završava za četiri do sedam dana. Ukoliko traje duže, obavezno se treba javiti lekaru, jer je moguće da postoji još neki razlog.

Povezane vesti

5. Bol u dojkama

Nabujale grudi od mleka mogu da budu bolne, a dojenje neprijatno.Nekada grudi postanu tvrde kao kamen, osetljive i tople. Ako bol ne prestane za nekoliko dana, obavezno se treba obratiti lekaru.

6. Rana od carskog reza

Nakon carskog reza, žene uglavnom vide samo površinski rez, koji može da boli ili peče kada prođe dejstvo anestezije, a pogoršava se kada pokušaju da promene položaj. Međutim, on postepeno prolazi za nedelju do dve dana. Pošto je nekoliko slojeva tkiva u dubini takođe sečeno i ušiveno, svaki pojedinačno može da boli dok zarasta. Kao i žene koje su se porodile prirodno, i one koje su porođene carskim rezom osećaju stezanje materice.

Povezane vesti

7. Gasovi

Drugog ili trećeg dana posle porođaja, nagomilani gasovi u crevima mogu da dovedu do pojave bolova - zato treba ustajati i šetati, kako bi se što pre uspostavio normalan rad organa za varenje.

8. Bol u ramenu

Nadražaj dijafragme posle operacije može da bude uzrok oštrog bola u ramenu, u trajanju od nekoliko sati. Za to ćete dobiti analgetik.

Kada se, ipak, treba javiti lekaru? 

Neposredno nakon porođaja, i tokom narednih šest nedelja, obavezno se obratite lekaru ako:

- Imate pojačano krvarenje koje natopi uložak u roku od jednog sata, ili je krv jasno crvena

- Osećate bol ili nelagodnost u donjem delu stomaka

- Imate povišenu temperaturu duže od jednog dana

- Osećate jak bol u grudima, u listu ili butini

- Imate probleme sa otežanim mokrenjem

- Napipate čvoriće ili otvrdline na dojkama kada se nabujalost smanjila.

Povezane vesti

Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut-fizioterapeut

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica