Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Carski rez - najvažnija pitanja i odgovori

Da li je porođaj carskim rezom bezbolan, koliko traje oporavak, koliko dugo će ožiljak biti vidljiv - samo su neka od pitanja na koja smo vam dali odgovore.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kod nas je porođaj carskim rezom isključivo indikovan stanjem porodilje i bebe, i radi se samo kada za to postoji opravdanje. Iako trenutno u svetu postoji trend da se porođaj završi na ovaj način treba imati u vidu da je carski rez ipak ozbiljna hirurška intervencija i odluku o njemu treba prepustiti lekaru.

Koji su razlozi za primenu carskog reza?

Da bi se porođaj završio operativnim putem, odnosno carskim rezom (sectio caesarea), neophodno je da postoje indikacije za to. One mogu da budu vezane za majku ili za bebu, ili kombinovane - i za majku i za bebu. Indikacije se dele na 1)

Da li se povećava broj carskih rezova? Danas je prihvaćeno da postoje proširene indikacije za dovršenje porođaja sekcijom. Zahvaljujući modernoj anesteziji, lekari se lakše odlučuju za ovaj postupak.

apsolutne, kada nema drugog izbora - jer bi u suprotnom bila ugrožena majka ili nerođena beba, i 2) relativne - koje dopuštaju izvestan stepen slobode odlučivanja, pa porođaj uz saglasnost majke može da se  dovrši carskim rezom (C-sekcijom).

Koje su najčešće indikacije?

To su: poprečan ili kos položaj bebe u materici, čeoni stav bebe ili obrnuti potiljačni stav glavice, porođaj zatkom (izlaze najpre bebina stopala ili guza) - pogotovo ako je beba krupnija i kada je u pitanju prvorotka. U poslednje vreme, česta indikacija je trudnoća do koje je došlo vantelesnom oplodnjom, naročito kada su u pitanju starije prvorotke - preko 35 godina, što je najčešće i slučaj kada se radi o ovoj kategoriji trudnica.

Može li trudnica sama da "odabere" porođaj carskim rezom?

Carski rez nije bezbolan porođaj, što se ponekad iz određenih razloga neiskreno tumači. Svaki posvećen akušer zna da nije ništa lepše i uzvišenije - kako za majku, tako i za bebu, da se ona rodi prirodnim putem. Moda carskih rezova nije trajna, pogotovo kada postoje nove vrste anestezija kao što je epiduralna, ili drugačije tehnike za obezboljavanje, poput porađanja u vodi. Pretpostavka je da će zbog toga trajno da se smanji pomama za carskim rezom. Uostalom, svaka operacija nosi izvesne rizike, pa ne treba preterivati.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica