Verovatno vam je neprijatno da razgovarate o tome, možda se i stidite, ali postojanje gasova je činjenica koja ne može da se prenebregne. Bilo kroz podrigivanje ili nadimanje, ljudi se u proseku suočavaju sa gasovima četrnaest puta dnevno, prema istraživanju koje su sproveli američki stručnjaci sa Klinike "Majo". Nažalost, kod budućih mama je taj broj čak i veći, što donosi mnoge neugodne trenutke.

Šta uzrokuje gasove?

Gasovi i osećaj nadutosti tokom trudnoće mogu da budu uzrokovani mnogim faktorima: "jednostavnim", kao što je veća količina progutanog vazduha, ili određenom vrste hrane koja doprinosi neugodnom stezanju koje osećate u stomaku. Ali, njihovi okidači mogu da budu i očekivane promene u organizmu. 

Hrana koja smeta svima!Određene namirnice uzrokuju gasove kod svih. One uključuju pasulj, crni luk, kupus, kelj pupčar, karfiol, brokoli, šparglu i kukuruz, a od voća - kruške, jabuke, šljive i breskve. Takođe i neki proizvodi od celih zrna žitarica, posebno od zobi. Ali i mleko i mlečni proizvodi, naročito sladoled i sir. Opasnost se krije i u gaziranim pićima, kao i nekim  voćnim sokovima.

Telo trudnice oslobađa veće količine progesterona, hormona odgovornog za opuštanje mišića. Kao rezultat toga, gastrointestinalni trakt je takođe opušten, što usporava proces varenja. To uzrokuje stvaranje prekomerne količine gasova.

Osim hormonalnih promena, i gutanje vazduha je jedan od prirodnih razloga za nakupljanje gasova. On je još izraženiji kako trudnoća odmiče i dah vam postaje kratak.
Kada nesvarena hrana (koja nije probavljena uz pomoć enzima) prolazi do creva, bakterije imaju tendenciju da završe započeti zadatak razlaganja hrane. Tokom tog procesa, gasovi se oslobađaju kao nusprodukt, što se obično manifestuje nadimanjem.

Hrana koju konzumira trudnica, ima velikog uticaja na stvaranje gasova. Ako uživa u hrani sa visokim procentom dijetnih vlakana, ili u mlečnim proizvodima, kao i nekim vrstama povrća za koje se zna da aktiviraju gasove, osećaj nadutosti je često neizbežan.

Tokom kasnijih meseci trudnoće, porast veličine materice izaziva pritisak na probavni trakt i usporava proces varenja, što rezultira nadutim (otečenim) stomakom. Šta god da je razlog, nagomilani gasovi uzrokuju bol, nelagodnost i nadutost stomaka.
PageBreak

Koja hrana izaziva nevolje?

Hrana koju jedete ima direktan uticaj na količinu gasova koja će se stvoriti, bili trudni ili ne. Ali, za buduće mame, hrana koja uzrokuje gasove može da bude posebno uznemirujuća i problematična.

Eliminisanje namirnica koje po svoj prilici u velikoj meri utiču na proizvodnju gasova i nadimanje, prvi je korak ka tretiranju tog problema. Povrće kao što je pasulj, prokelj (kelj pupčar), brokoli, kupus i karfiol, sadrže složen šećer rafinozu (trisaharid koji se sastoji od galaktoze, fruktoze i glukoze),

Eliminisanje namirnica koje po svoj prilici u velikoj meri utiču na proizvodnju gasova i nadimanje, prvi je korak ka tretiranju tog problema

a koji potpomaže nastajanje gasova. Dakle, potražite olakšanje od njih tako što ćete da izbegavate "kompromitovane" namirnice.

Možda ćete rezignirano da pomislite kako skoro svaka vrsta hrane može da uzrokuje gasove kod vas. Međutim, to nije istina, jer mnogi ljudi imaju sasvim različita iskustva što se tiče određenih namirnica. Ipak je sve to na individualnoj osnovi.

Veštački zaslađena pića (posebno ako je reč o sorbitolu) su  označena kao veliki izazivači nevolja kada je u pitanju ovaj problem (mogu da uzrokuju i proliv). I gazirani napici često izazivaju proizvodnju gasova i nadimanje (zbog ugljen-dioksida).  

Mlečni proizvodi takođe izazivaju gasove, posebno ako trudnica pati od netolerancije na laktozu (mlečni šećer). Stoga je bolje da se smanji unos mleka, sladoleda, sira i drugih sličnih mlečnih proizvoda (to ne važi za jogurt!). Alternativno, konzumiranje mleka bez laktoze ili sojinog mleka je bolji izbor.

Namirnice koje obiluju skrobom, kao što su krompir i testenina (posebno rezanci), i neke namirnice bogate vlaknima, poput zobenih mekinja i pasulja, kod pojedinih osoba uzrokuju stvaranje gasova. Pšenične mekinje, iako bogate vlaknima, ne nose tu "etiketu". 

Ako ste ljubitelj žvakaćih guma, tokom graviditeta zaboravite na njih,

Gasovi i osećaj nadutosti tokom trudnoće mogu da budu uzrokovani mnogim faktorima, kao što su gutanje vazduha, određena vrsta hrane, hormoni...

jer popularne žvake dovode do prekomernog gutanja vazduha. Rezultat su gasovi!

Spisak namirnica koje izazivaju pomenute nevolje, čini se kao da je suviše dugačak. Naravno, trudnica ne može da unese potrebne nutrijente ako izbegava sve te namirnice. Zbog toga je najbolje da i dalje koristi mlečne proizvode, jer su oni izuzetno važan izvor kalcijuma i proteina, a da se postepeno odrekne najčešćih "krivaca" - radije nego da eliminiše problematične namirnice odjednom.

Postoji li preventiva za ovaj problem?

Nastajanje gasova često može da se spreči. Međutim, gasovi su ponekad realnost koja mora da se prihvati. U tom slučaju nemojte da se predajete, već učinite sve što je u vašoj moći da ih bar ublažite. Bićete iznenađeni kada nakon sprovođenja nekoliko preporučenih "strategija" ustanovite da se osećate mnogo bolje. Važno je samo da osluškujete svoje telo i podešavate se u skladu sa tim.

Ukoliko je problem povremeno nepodnošljiv (što se, na sreću, ne događa tako često), a sve ostalo ne uspe da pomogne - lekar koji prati trudnoću može da u pojedinim slučajevima prepiše neko sredstvo za brzo olakšanje. Naravno, ono koje je bezbedno za plod. Zbog toga je važno da ne uzimate ništa bez konsultacije sa vašim lekarom!

Snežana Damnjanović Mitić