Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gasovi u trudnoći

Saznajte šta izaziva gasove, i šta možete da učinite kako biste ih sprečili i, koliko god vam to čudno zvučalo, "upravljali“ njima.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Verovatno vam je neprijatno da razgovarate o tome, možda se i stidite, ali postojanje gasova je činjenica koja ne može da se prenebregne. Bilo kroz podrigivanje ili nadimanje, ljudi se u proseku suočavaju sa gasovima četrnaest puta dnevno, prema istraživanju koje su sproveli američki stručnjaci sa Klinike "Majo". Nažalost, kod budućih mama je taj broj čak i veći, što donosi mnoge neugodne trenutke.

Šta uzrokuje gasove?

Gasovi i osećaj nadutosti tokom trudnoće mogu da budu uzrokovani mnogim faktorima: "jednostavnim", kao što je veća količina progutanog vazduha, ili određenom vrste hrane koja doprinosi neugodnom stezanju koje osećate u stomaku. Ali, njihovi okidači mogu da budu i očekivane promene u organizmu. 

Hrana koja smeta svima!Određene namirnice uzrokuju gasove kod svih. One uključuju pasulj, crni luk, kupus, kelj pupčar, karfiol, brokoli, šparglu i kukuruz, a od voća - kruške, jabuke, šljive i breskve. Takođe i neki proizvodi od celih zrna žitarica, posebno od zobi. Ali i mleko i mlečni proizvodi, naročito sladoled i sir. Opasnost se krije i u gaziranim pićima, kao i nekim  voćnim sokovima.

Telo trudnice oslobađa veće količine progesterona, hormona odgovornog za opuštanje mišića. Kao rezultat toga, gastrointestinalni trakt je takođe opušten, što usporava proces varenja. To uzrokuje stvaranje prekomerne količine gasova.

Osim hormonalnih promena, i gutanje vazduha je jedan od prirodnih razloga za nakupljanje gasova. On je još izraženiji kako trudnoća odmiče i dah vam postaje kratak.
Kada nesvarena hrana (koja nije probavljena uz pomoć enzima) prolazi do creva, bakterije imaju tendenciju da završe započeti zadatak razlaganja hrane. Tokom tog procesa, gasovi se oslobađaju kao nusprodukt, što se obično manifestuje nadimanjem.

Hrana koju konzumira trudnica, ima velikog uticaja na stvaranje gasova. Ako uživa u hrani sa visokim procentom dijetnih vlakana, ili u mlečnim proizvodima, kao i nekim vrstama povrća za koje se zna da aktiviraju gasove, osećaj nadutosti je često neizbežan.

Tokom kasnijih meseci trudnoće, porast veličine materice izaziva pritisak na probavni trakt i usporava proces varenja, što rezultira nadutim (otečenim) stomakom. Šta god da je razlog, nagomilani gasovi uzrokuju bol, nelagodnost i nadutost stomaka.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica