Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Babine: Kada je vreme za prvu posetu bebi

Po dolasku kući iz porodilišta mami je na prvom mestu neophodan san, ali i pomoć i podrška. Zato dobro organizujte vreme za posetu, kako se ne bi poremetio ritam porodice.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svaka sredina ima svoje običaje, vezane za različite događaje, a rođenje deteta je jedna od najvažnijih prekretnica u životu porodice. Prirodno je da najbiža rodbina i prijatelji žele da podele radost, vide bebu i donesu prigodan poklon. Dobro bi bilo da kupovinom poklona pomognu u nabavci opreme za bebu.

Gosti i beba

Posetu gostiju bi trebalo planirati i uklopiti u vreme koje najviše odgovara i mami i bebi. Bebu ne treba dirati, naročito se ne preporučuje ljubljenje. Negde postoji običaj da se stavlja novac na čelo, a poznato je da je novac prošao kroz mnogo ruku, što znači da nije čist. Bolje je staviti ga u koverat i dati roditeljima, nikako ne stavljati na bebu ili u krevetac. Inače, poseta bi trebalo da traje kratko i gosti nikako, ni pod kojim izgovorom, ne treba da puše u stanu.

Povezane vesti

Dragocena pomoć

Dobra ideja je da na nekoliko dana dođe neka od baka, ili druga bliska osoba i na sebe preuzme poslove u domaćinstvu. Otac može da pomogne pažnjom i ljubavlju prema svojoj porodici. Ako ga strpljivo naučite, biće nezamenljiv u pomoći oko bebe. Važno je da se i on bavi ovim malim, preslatkim bićem - tada će moći da ga razume i da mu pomogne.

Savet mladim roditeljima

Ne popuštajte pod pritiskom da vam gosti dolaze kad se kome prohte! Vi diktirajte vreme i dužinu posete! Ne dozvoljavajte da onaj ko ima neku infekciju ili prehladu dolazi u posetu, jer može da zarazi vas ili vašu bebu. Držite se "pravila" koje je uspostavljeno za dobrobit zdravlja vašeg deteta: "Bolje da se ljute oni nego ja".

Povezane vesti

Ipak, najdragoceniji savet koji mame mogu da dobiju je da odmaraju uvek kada beba spava, bar u periodu babinja (prvih četrdeset dana posle porođaja). Tako će se brže oporaviti i imati više energije za svoju bebu.

Anđelka Kotević, šef službe Halobeba

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica