Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve što bi trebalo da znate o prevremenom porođaju

Broj prevremenih prođaja je u porastu. Šta ih izaziva?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Skoro svaka deseta trudnica će se poroditi pre 37. nedelje, što zbog nezrelosti deteta predstavlja rizik za njegovo zdravlje.

Šta, konkretno, znači prevremeni porođaj?

Trudnoća prirodno traje 40 nedelja. Ukoliko porođaj nastupi pre 37. nedelje, tada govorimo o prevremenom porođaju (Partus praetemporarius ili praematurus). U tom slučaju se rađa nedonešeno ili nezrelo dete.

Razne intervencije, poput podvezivanja grlića materice (serklaž), kao i primena mnogih lekova, sprečile su moguće pobačaje, ali su istovremeno povećale broj prevremenih porođaja

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji - gubitak embriona, odnosno ploda, u periodu od 20. do 22. nedelje trudnoće, smatra se pobačajem, a nakon tog perioda porođajem.
Većina porođaja, 80-90 odsto, zbiva se između 38. i 42. nedelje trudnoće. To su donešena, zrela, terminska deca. Porođaj posle 42. nedelje ima za posledicu da se rađaju prenešena deca - što, takođe, nije dobro, ali o tome drugom prilikom.

Da li se zna koje trudnice mogu da očekuju prevremeni porođaj?

Još uvek ne može precizno da se zna da li će se neka trudnoća završiti pre očekivanog termina. Međutim, iskustvo nas uči da pojedine trudnice spadaju u grupu visokog ili povišenog rizika kada je termin porođaja u pitanju.

Koja stanja ili faktori dovode do rizika od preranog porođaja?

Poznato je da se višestruka trudnoća (blizanci, trojke...) skoro po pravilu završava pre termina. Žene koje su već imale prevremeni porođaj, kao i trudnice koje imaju malformacije materice, ili slabost grlića materice - sklone su preranom završetku trudnoće.

Koji su medicinski razlozi za nastanak preranog porođaja?

To su, u prvom redu, ponovljene urinarne infekcije koje zahvataju bešiku, a mogu da se prošire i na bubrege. Takođe i vaginalne infekcije i seksualno prenosive bolesti, kao i bilo koje infekcije praćene visokom temperaturom. Jedan od uzroka mogu da budu i neobjašnjiva vaginalna krvarenja posle 20. nedelje trudnoće.
Hronične bolesti kao što je dijabetes,hipertenzija (visok krvni pritisak) ili bolesti bubrega - mogu da dovedu do prevremenog porođaja. Sa tim fenomenom je povezan i veći broj prethodno učinjenih abortusa, kao i veći broj spontanih pobačaja, ali i pothranjenost ili gojaznost, poremećaj koagulacije (zgrušavanja) krvi i trudnoća začeta u epruveti (IVF). Osim toga, češći su prevremeni porođaji kod žena koje imaju manju pauzu između rađanja dva deteta.

Da li način života i loše navike mogu da budu uzrok?

Mogu, pre svega nedovoljno praćenje i neredovna kontrola same trudnoće. Prevremeni porođaj mogu da izazovu i pušenje, alkohol i razna narkotička sredstva, mada to može da bude i nasilje u porodici: fizičko, seksualno, ili bilo kakvo drugo zlostavljanje. Pored toga, u uzroke mogu da se ubroje: nemanje podrške okoline ili najbližih - što često prati neželjenu trudnoću, izloženost jačem stresu, siromaštvo, neljudski uslovi života i dugo stajanje - naročito ako je povezano sa napornim, višesatnim radom.

Koje su posledice prevremenog porođaja za bebu?

Što majka duže nosi plod, to je za dete povoljnije. Svaka nedelja duže u maminom stomaku - to je kraći boravak u inkubatoru. Razlika je u tome da nijedan inkubator ne može da nadomesti mamin stomak, osim u slučaju nekih izuzetnih bolesti. S obzirom da je svaki dan dragocen, treba zaboraviti na bapske priče kako je u pojedinim mesecima bolje da se rodi prevremeno, itd. To nema medicinskog opravdanja. Jedina je istina da, što se beba ranije rodi, problemi mogu da budu samo veći.

U čemu je najveća opasnost po bebu?

Prevremeno rođena deca imaju veću sklonost ka neurološkim komplikacijama, češći su problemi sa disanjem i digestivnim traktom. Pojedina deca imaju problema sa razvojem, a kasnije i sa učenjem u školi. Što se beba rodi ranije, očekivani problemi su izraženiji.

Kakve su šanse za preživljavanje prerano rođenih beba?

Većina rođenih beba pre 24. nedelje trudnoće ima male šanse da preživi, a to zavisi od opremljenosti porodilišta, odnosno intenzivne nege i neonatološkog zbrinjavanja novorođenčadi. Od 32. nedelje, prevremeno rođena deca imaju velike šanse da prežive i prođu bez ozbiljnijih komplikacija.

Kako se završava porođaj kod nezrelog ploda?

U prvom redu, to zavisi od očekivane sposobnosti bebe da preživi, što je i najvažnije. Postoji niz indikacija na osnovu kojih će se doneti odluka o završetku trudnoće - bilo da se radi o carskom rezu ili vaginalnom porođaju, koji ima posebne karakteristike kada je prevremeni porođaj u pitanju(saznajte koji znaci mogu da ukazuju na prevremeni porođaj). Stoga se najčešće donosi odluka prema svakom slučaju pojedinačno, uz sve uslove koji postoje ili ne. Veoma je značajno za ovu odluku da li postoji jedinica intenzivne neonatološke nege, sa pedijatrom-neonatologom, ili mogućnost adekvatnog transporta do specijalizovane ustanove, kao što je Institut za neonatologiju.

Da li nasleđe ima ulogu u nastupanju prevremenog porođaja?

Direktna veza za sada nije otkrivena - u smislu, majka je imala prevremene porođaje, pa će ih imati i ćerka. Znači, do sada nisu pronađeni čvrsti dokazi da se nasleđuje sklonost ka prevremenom rađanju. Međutim, mnoge stvari ukazuju na moguću vezu. Naime, jedna trećina svih prevremenih porođaja je u uzročnoj vezi sa nastankom infekcije materice.
O čemu se, zapravo, radi? Najnovija istraživanja su ukazala da, ukoliko majka ima gen koji izaziva prijemčivost za infekciju, može da ga nasledi i plod koji nosi. U tom slučaju raste opasnost od preranog porođaja. Izolovana je i DNK (dezoksiribonukleinska kiselina) koja izaziva sklonost ka infekciji - ona može da bude okidač za prevremene trudove. Ovo otkriće predstavlja novo oruđe i moguću primenu u "personalizovanoj medicini", tako što se može unapred odrediti povećan rizik za svaku trudnicu pojedinačno. Na taj način može da se deluje svim sredstvima kako ne bi došlo do prevremenog porođaja.

Prim. mr. sci. dr Dragoslav Lekić, ginekolog-akušer

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica