To što se vaš stomak nije odmah smanjio nakon porođaja, ne treba da vas čudi ili zabrinjava. Retko koja žena, čak i ako je bila u top formi, odmah posle bebinog rođenja povrati pređašnji izgled. Uostalom, vaš stomak se devet meseci širio, kao rastegljivi balon. Kada se porodite, on počinje lagano da se „izduvava“. I masnoće koje su se u trudnoći nagomilale, počeće da se tope, posebno kada počnete da vežbate. Ali, da bi ovaj proces uopšte otpočeo, neophodno je da prođe nekoliko nedelja, koliko je potrebno da se organizam vrati u normalu.

Materica - čudesan organ

Materica koja, inače, ima oblik kruške, i koja je teška najviše 50 grama kada žena nije trudna, tokom trudnoće pretrpi najizrazitije promene. Naime, kako trudnoća napreduje, njena zapremina se povećava i pred porođaj dostiže oko 1.500 grama.

Mnoge žene misle da veličina i oblik stomaka zavise od veličine materice. Međutim, izgled stomaka je, pre svega, uslovljen količinom plodove vode, tonusom trbušnih mišića i nadimanjem creva. Oko šestog meseca, materica doseže do pupka, a zatim ga "prelazi". Do kraja trudnoće, može da bude dugačka oko 30 centimetara.

Vraćanje na normalnu veličinu 

Posle rođenja deteta, mišići materice počinju da se skupljaju, a njena zapremina se smanjuje. Ovo povlačenje može da bude bolno tri, četiri dana posle porođaja jer se materica grči, što podseća na menstrualne bolove. Upravo je to skupljanje - prevencija od mogućeg krvarenja, koje može da se javi na mestu gde je posteljica bila vezana za zid materice.

Dok se materica postepeno skuplja (da bi se vratila na veličinu teniske lopte), krvni sudovi putem kojih je krv stizala do posteljice se smanjuju, zato što je prestala potreba za njihovim funkcionisanjem. Neke žene imaju intenzivnije bolove za vreme i posle dojenja jer hormon oksitocin, koji utiče na lučenje mleka, doprinosi i stezanju materičnih mišića - kontrakcija.

Skupljanje može i da boli

Nije neuobičajeno ako su bolovi jači posle drugog porođaja. Jer, u tom slučaju, materični mišići moraju da rade teži posao kako bi se vratili u normalu, odnosno na pređašnju veličinu.

Obično sve dolazi na svoje mesto posle tri nedelje. Nekada krvarenje može i da se oduži pa da traje pet, šest nedelja, iako se materica već vratila na veličinu od pre trudnoće.

Bolovi se obično smanjuju posle četiri, pet dana. Ipak, najbolje bi bilo da odete na kontrolu, jer je moguće da su pojačani bolovi rezultat pokušaja materice da izbaci zaostale produkte zgrušavanja krvi. Nemojte da uzimate aspirin, jer on može da pojača rizik od krvarenja.

Krvarenje posle porođaja

Posle porođaja dolazi do iscetka iz materice, koji je prva tri do pet dana krvav. To su lohije. Posle nekoliko dana dobijaju mrku boju, a zatim postaju svetlije. Lohije su prisutne oko dve nedelje posle porođaja, ali mogu da traju i duže. Ukoliko se u njima pojave ugrušci krvi ili se krvarenje pojačava umesto da prestaje, potrebno je otići na pregled kod ginekologa. Takođe, neophodan je pregled i ako lohije zaudaraju. Za upijanje lohija, najbolje je da se koriste mrežasti ulošci, a ne tamponi. Dojenje ubrzava njihovo nestajanje, jer se u tom slučaju materica brže vraća na svoju normalnu veličinu.

Sve ove promene ne treba previše da vas uznemiravaju, jer je u pitanju normalna pojava - koja će dovesti do povratka organizma u stanje pre trudnoće.