Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon porođaja: Kako da grudi ostanu čvrste i lepo oblikovane

Kada se porode, žene se često nađu pred dilemom: da li da doje ili ne? Jedan od razloga protiv dojenja je i strah od opuštenih grudi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svakako, "mlitave" grudi, koje "vise", nisu nimalo privlačne. No, da li ta bojazan može da se otkloni?

Povezane vesti

Ukorenjene zablude

Italijanski naučnici su ustanovili da nema razlike u opuštenosti grudi kod žena koje su dojile i onih koje nisu. Nakon obimne studije, organizovane u Napulju, istraživači su došli do saznanja da je svaka treća srednjoškolka uverena kako dojenje utiče na oblik grudi. Svakako da su ukorenjene zablude bile jače od savremenih shvatanja. U nastavku istraživanja, razgovarali su sa 500 žena, koje su prvi put osetile radost majčinstva. Oko 30 odsto nije nikada dojilo svoju decu, četvrtina ih je dojila do uzrasta deteta od tri meseca, a nešto manje od polovine je dojilo bebu duže od tri meseca, ali ne više od devet meseci. Razlog koji su navodile zašto nisu duže dojile bebu - jeste veličina „korpice“ grudnjaka pre trudnoće i dobijanje na težini tokom trudnoće. Grudi su se, naime, promenile kod svih majki.

Dojenje ne uništava grudi

Rezultate pomenute studije je potvrdilo i Američko udruženje plastičnih hirurga. Oni su sproveli istraživanje u kojem su učestvovale žene koje su pre plastične operacije bile trudne barem jednom. Oko 85 odsto žena je dojilo, u proseku, devet meseci. Brajan Rinker, član udruženja i autor studije, naveo je da - uprkos tome što su grudi sa svakom trudnoćom bile sve opuštenije, to se nije dešavalo zbog dojenja!

Povezane vesti

Američki plastični hirurzi su tokom istraživanja došli do zaključka da više od dojenja na opuštenost grudi utiče: indeks telesne težine, broj trudnoća, veličina grudi pre trudnoće, pušenje i starost tokom graviditeta. Što su žene starije u trenutku začeća, grudi se teže odupiru trajnijim promenama. Činjenica je da dojenje predstavlja jedan od najmanje značajnih faktora koji utiču na opuštenost grudi.

Pravi razlozi promena

U stvari, grudi se menjaju zbog same trudnoće. Promena na njima se događa u trenutku kada žena zatrudni - mlečne žlezde već tokom trudnoće dožive brojne promene. Bez obzira da li žena doji ili ne, njene grudi proizvode mleko. U proseku, ženske grudi tokom trudnoće budu veće za jednu do dve korpice. Ako majka iz nekog razloga ne doji, mleko prestane da se proizvodi nekoliko nedelja nakon porođaja. U svakom slučaju, radi se o postepenom povećanju grudi, koje se ubrzo nakon prestanka dojenja vraćaju u prvobitan oblik. Neke žene čak izgube na veličini za celu korpicu!? No, grudima se vrati veličina, ali ne nužno i oblik. Ako žena postepeno odbija odojče od grudi, veća je mogućnost da se dojke lagano, bolje „prilagode“ i povrate lep oblik.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica