Svakako, "mlitave" grudi, koje "vise", nisu nimalo privlačne. No, da li ta bojazan može da se otkloni?

Ukorenjene zablude

Italijanski naučnici su ustanovili da nema razlike u opuštenosti grudi kod žena koje su dojile i onih koje nisu. Nakon obimne studije, organizovane u Napulju, istraživači su došli do saznanja da je svaka treća srednjoškolka uverena kako dojenje utiče na oblik grudi. Svakako da su ukorenjene zablude bile jače od savremenih shvatanja. U nastavku istraživanja, razgovarali su sa 500 žena, koje su prvi put osetile radost majčinstva. Oko 30 odsto nije nikada dojilo svoju decu, četvrtina ih je dojila do uzrasta deteta od tri meseca, a nešto manje od polovine je dojilo bebu duže od tri meseca, ali ne više od devet meseci. Razlog koji su navodile zašto nisu duže dojile bebu - jeste veličina „korpice“ grudnjaka pre trudnoće i dobijanje na težini tokom trudnoće. Grudi su se, naime, promenile kod svih majki.

Dojenje ne uništava grudi

Rezultate pomenute studije je potvrdilo i Američko udruženje plastičnih hirurga. Oni su sproveli istraživanje u kojem su učestvovale žene koje su pre plastične operacije bile trudne barem jednom. Oko 85 odsto žena je dojilo, u proseku, devet meseci. Brajan Rinker, član udruženja i autor studije, naveo je da - uprkos tome što su grudi sa svakom trudnoćom bile sve opuštenije, to se nije dešavalo zbog dojenja!

Američki plastični hirurzi su tokom istraživanja došli do zaključka da više od dojenja na opuštenost grudi utiče: indeks telesne težine, broj trudnoća, veličina grudi pre trudnoće, pušenje i starost tokom graviditeta. Što su žene starije u trenutku začeća, grudi se teže odupiru trajnijim promenama. Činjenica je da dojenje predstavlja jedan od najmanje značajnih faktora koji utiču na opuštenost grudi.

Pravi razlozi promena

U stvari, grudi se menjaju zbog same trudnoće. Promena na njima se događa u trenutku kada žena zatrudni - mlečne žlezde već tokom trudnoće dožive brojne promene. Bez obzira da li žena doji ili ne, njene grudi proizvode mleko. U proseku, ženske grudi tokom trudnoće budu veće za jednu do dve korpice. Ako majka iz nekog razloga ne doji, mleko prestane da se proizvodi nekoliko nedelja nakon porođaja. U svakom slučaju, radi se o postepenom povećanju grudi, koje se ubrzo nakon prestanka dojenja vraćaju u prvobitan oblik. Neke žene čak izgube na veličini za celu korpicu!? No, grudima se vrati veličina, ali ne nužno i oblik. Ako žena postepeno odbija odojče od grudi, veća je mogućnost da se dojke lagano, bolje „prilagode“ i povrate lep oblik.PageBreak

Kako do lepih grudi?

Ranija tvrdnja da opuštanje grudi ne može u potpunosti da se izbegne nakon porođaja, očigledno nije istinita. Ako zanemarimo plastične operacije, koje su krajnji pokušaj da se stvari vrate u normalu, postoje znatno manje agresivne mere pomoću kojih se može osigurati da grudi ostanu lepe i čvrste. Izbalansiranom ishranom, marljivim vežbama i redovnom negom, sigurno ćete postići cilj - čvrste i lepe grudi.

♦ Vežbe za učvršćivanje grudnih mišića

Odgovaraju svim ženama, a posebno su korisne za pripadnice lepšeg pola koje imaju veće grudi, jer „dodatni mišići“ omogućavaju potporu grudima. Jačanje prsnog dela će pomoći ili potpuno sprečiti bolove u kičmi, koji su česta propratna pojava uz velike grudi.

Proizvodi za negu grudiKorišćenje proizvoda za negu grudi i dekoltea se preporučuje pri promeni godišnjih doba, posle perioda dojenja (po završetku laktacije) i tokom dijeta za mršavljenje.

Preporučuje se da svaki dan desetak minuta posvetite jednostavnim vežbama za stimulisanje i jačanje mišićnog tkiva (posebno sa manjim tegovima i loptom). Vežbama treba da se deluje na tri područja: leđa (jer "podizanje" grudi nije moguće bez pravilnog držanja tela), ruke i ramena. Razliku ćete primetiti posle mesec-dva, ako vežbate svakog dana. Nakon toga, dovoljno je da vežbate dva puta nedeljno, radi održavanja postignutih rezultata.

Aktivnosti poput plesa, strečinga, pilatesa, joge i plivanja su idealne da ispravite leđa i poboljšate držanje.

♦ Masaža

Stručnjaci savetuju masažu grudi kremama koje sadrže puno vitamina E - on će se pobrinuti da koža ostane čvrsta i zategnuta.

♦ Ishrana

U svakodnevnu ishranu uključite mnogo integralnih žitarica, voća i povrća. Smanjite unos rafinisanih ugljenih hidrata i zasićenih masti, kojih ima u brzoj hrani.