Kod žena koje nisu rađale, plod se spušta u karlicu dve do četiri nedelje pre porođaja, kako bi se spremio za izlazak. Kod trudnica kojima to nije prvi porođaj, do spuštanja obično ne dolazi pre nego što počnu kontrakcije. U svakom slučaju, ovo spuštanje je ne samo primetno golim okom, već ga žena obično doživljava kao olakšanje, jer lakše diše zbog smanjenog pritiska na dijafragmu.  Međutim, istovremeno se pojačava pritisak na bešiku i karlicu, što izaziva pojačanu potrebu za mokrenjem, otežano kretanje, gubljenje ravnoteže, a često i bol.

Kada krenuti u porodilište

Preporučuje se da krenete ukoliko je prisutan jedan ili više znakova koji ukazuju na to da je porođaj blizu:

- Vodenjak je pukao - potpuno ili delimično.

- Pojavio se krvavo-sluzavi čep.

- Počele su kontrakcije u pravilnim vremenskim razmacima - na deset minuta ili manje.

Takođe, ukoliko primetite bilo kakve promene u pokretima bebe: snažne pokrete ili iznenadno smirivanje, odmah krenite u porodilište! Važno je da zadržite pribranost i da vas ne obuzme panika.

Izbacivanje čepa od sluzi

Ispadanje krvavo-sluzavog čepa iz grlića materice najavljuje porođaj. Čep se sastoji od sekreta koji je prožet končićima krvi i obično je rozikaste ili braonkaste boje.

Pojava sluzavog iscetka je znak da se grlić materice širi i da započinje proces koji vodi u porođaj.

Prskanje vodenjaka

Prskanje (pucanje) vodenjaka može da nastupi u potpunosti ili delimično, pa od devetog meseca obavezno nosite u torbi uložak. Kod prskanja vodenjaka ćete osetiti kako manja ili veća količina tečnosti nekontrolisano otiče iz vagine. Tečnost je bistra ili lako zamućena, mlečna ili bezbojna, nema nikakav miris. Ne možete je zadržati kao mokraću.

Prskanje vodenjaka označava "pucanje" plodovih ovojaka, pa postoji opasnost od infekcije ukoliko porođaj ne počne u najskorije vreme. Druga opasnost je uklještenje pupčane vrpce kod naglog oticanja plodove vode. U tom slučaju obavezno idite u bolnicu, bez odlaganja i čekanja trudova.

Kontrakcije

Kontrakcije (trudovi) predstavljaju bezvoljno stezanje mišića materice sa, na početku dužim, a kasnije sve kraćim pauzama. One uzrokuju otpočinjanje i završavanje porođaja.

U toku porođaja, kontrakcije dovode do progresivnog skraćenja grlića, do širenja i otvaranja materičnog ušća - što omogućava napredovanje ploda kroz porođajni put. U toj fazi se povećava  učestalost kontrakcija na dve do četiri u 10 minuta. U fazi istiskivanja i rađanja ploda, pored kontrakcija se javljaju i naponi. Kontrakcije posle rađanja deteta ne prestaju, već se nastavljaju do rađanja posteljice.