Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Carski rez - nužnost ili moda?

Decenijama je jedno od važnih pitanja feminističkog pokreta bilo pitanje porođaja. Ženski pokret se borio protiv nepotrebnih medicinskih intervencija na porođaju, naročito protiv carskog reza - koji su lekari često praktikovali ...

 Podstican je "prirodni" i "spontani" porođaj, bez previše uplitanja medicine, kao i ideja da je u pitanju jedan "normalan" čin, koji ne bi trebalo da se tretira kao "bolest".

Danas su se stvari sasvim preokrenule. Simbol ženskog prava na izbor više nije prirodni porođaj, već upravo carski rez. A glavna polemika se vodi između onih koji smatraju da je to dobra stvar, i onih koji smatraju da je to zabrinjavajuće, i da žene ne bi trebalo same da donose odluku o tome kako će se poroditi. 

Nagli porast carskih rezova

Broj žena koje se odlučuju na carski rez, poslednjih decenija je u naglom porastu. Zbog toga mnoge države pokušavaju različitim strategijama da stanu na put novom trendu. No, to ne daje uvek rezultate. Tako se, recimo, u Americi taj broj udvostručio poslednjih 20 godina. U Australiji, svaka treća žena se porodi carskim rezom, a slično je i u Italiji. U Brazilu, u nekim bolnicama, taj udeo ide i do 90 odsto!?

Pristalice izbora po pitanju carskog reza zastupaju tezu da je, kao i u svim ostalim sferama reproduktivnog zdravlja, u pitanju žensko telo, tako da trudnica ima pravo da sama odluči o načinu na koji će njena beba da se rodi. A carski rez je upravo ona metoda koja joj pruža manje fizički bolan i traumatičan porođaj.

Majke nisu svesne rizika

Protivnici slobode izbora tvrde da je neindikovan carski rez izlaganje i porodilje i novorođenčeta nepotrebnom riziku, koga buduće majke često nisu ni svesne. Iako je carski rez danas postao relativno bezbedna intervencija, ne treba zaboraviti da je u pitanju ozbiljna operacija - koja ostavlja ožiljak, zahteva anesteziju i koja, kao i svaka druga operacija, može da ima komplikacije: infekciju, krvarenje, zgrušavanje krvi, povredu bešike... 

Naročito se osuđuje stavljanje znaka jednakosti između ove dve opcije - prirodnog porođaja i carskog reza. Na taj način, tvrde protivnici carskog reza, prikriva se prava ozbiljnost medicinske intervencije koja nosi određene rizike, pa se žene bez mnogo razmišljanja odlučuju za nju. A izvagati rizike između dve metode i odlučiti se za pravu, dovoljno je teško i samim lekarima, pa to nikako ne treba prepustiti budućim majkama.

Uticaj medija

Šta su glavni uzroci ovakvog porasta broja carskih rezova poslednjih godina? Najpre, način na koji se doživljava porođaj, danas se promenio - on se sve više opaža kao sam po sebi vrlo opasan događaj. Medicina uliva ženi određenu sigurnost, a taj osećaj se povećava sa količinom procedura, aparata i medikamenata koji se primenjuju. Studije su pokazale da žene često biraju carski rez upravo zato što imaju utisak da će na taj način dobiti kvalitetniju medicinsku negu.

Strah od porođaja naročito povećavaju popularne TV serije, kao i dokumentarne emisije koje prikazuju slučajeve iz porodilišta. Nažalost, skoro uvek se u takvim programima radi o problematičnim trudnoćama i rizičnim porođajima, gde hrabri lekari u poslednjem trenutku spasavaju i porodilju i bebu od najgoreg ishoda. Mediji na taj način porođaj pretvaraju u situaciju punu tenzije i opasnosti, što stvara iskrivljenu sliku u glavama budućih majki. 

Ne(opravdani) razlozi

Takođe, na žene često utiče njihovo ranije neprijatno iskustvo, ili iskustvo žena iz njihovog okruženja. Na odluku o metodi porođaja (u SAD i zemljama sa velikim procentom carskih rezova), često utiču i njihovi lekari, naročito oni iz privatne prakse, koji u mnogim situacijama radije biraju carski rez nego prirodni porođaj. Jednostavno, ukoliko vaginalni porođaj ne bude išao kako treba, uvek će biti postavljeno pitanje: «Zašto nije urađen carski rez?». Birajući carski rez, oni se oslobađaju odgovornosti i štite od potencijalne tužbe za nemar ili grešku, koja može da ih košta karijere. Osim toga, carski rez je za lekara unosniji i štedi mu vreme, što su još dve prednosti u odnosu na prirodni porođaj.

Naravno, i određene kulturne osobenosti podneblja imaju uticaja na izbor. U Brazilu, koji drži rekord po broju carskih rezova, rašireno je uverenje da prirodni, vaginalni porođaj smanjuje kasniji kvalitet seksualnog života - kako za ženu, tako i za njenog partnera. A u Kini, planirani carski rez omogućava roditeljima da izaberu povoljan datum rođenja - koji, kako se veruje, ima uticaja na budući život deteta. Zbog toga je u današnjem Pekingu udeo carskih rezova oko 60 odsto.   

Statusni simbol

Međutim, ono što najviše zabrinjava protivnike slobode izbora, jeste carski rez kao statusni simbol i modni trend, koji odvaja urbane bogate žene od njihovih ne toliko srećnih koleginica iz siromašnih i manje razvijenih okruženja. Ovaj trend su uvele holivudske glumice, bogatašice, pevačice i supermodeli poput Kejt Hadson, Madone, Viktorije Bekam i Klaudije Šifer... Danas je toliko rasprostranjen da je teško uopšte pronaći medijsku zvezdu koja se porodila prirodnim putem. Unapred isplaniran carski rez dozvoljava uspešnim «ženama od karijere» da svoje brojne poslovne obaveze na najbolji mogući način usklade sa predstojećim srećnim događajem.

Fenomen «statusnog» carskog reza, štampa na Zapadu je propratila i podsmešljivom frazom - «suviše fina da bi se napinjala» (too posh to push), dok ga kulturolozi porede sa trendom hranjenja na flašicu, koji je vladao tokom 50-ih i 60-ih godina 20. veka. U to vreme, mnoge majke su prešle sa dojenja na mlečnu formulu zato što se to smatralo civilizovanijim i superiornijim!?

Podizanje svesti

Međutim, kada su ovu modu preuzele manje razvijene zemlje, sa siromašnijim stanovništvom i lošijim higijenskim uslovima, naglo se povećala smrtnost dece u prvim godinama života. Sada, upozoravaju stručnjaci, slična opasnost vreba zbog mode carskog reza. Mada je u zemljama poput SAD carski rez vrlo bezbedna operacija, kada se ova moda prenese u delove sveta koji nemaju tako razvijenu medicinsku infrastrukturu, ona nosi mnoge potencijalne opasnosti.

Što je najgore, uprkos naglom porastu broja carskih rezova u svetu, a što je paradoksalno - postoje mnoga mesta u kojima ženama nisu dostupne ni one zaista neophodne intervencije na porođaju, jer ne postoje bolnice, obučeni profesionalci niti medicinska oprema i lekovi.

Stoga je to jedan od najvažnijih zadataka medicine u budućnosti - obezbediti svim ženama barem osnovnu medicinsku pomoć kada im je neophodna. Mogućnost izbora je, svakako, dobra, ali samo pod uslovom da je praćena kvalitetnom informacijom i odgovornošću medicinskog osoblja, ističu stručnjaci. Zbog toga su neophodne ozbiljne kampanje, koje bi podigle nivo svesti o dobrim, ali i lošim stranama carskog reza. Jedino na taj način je moguće izboriti se sa ovim zabrinjavajućim trendom.  

Jovana Papan

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica