DA LI SMEM DA RADIM JOGU U TRUDNOĆI: Saveti za mame koje vole ovu vrstu vežbanja

Ukoliko tokom trudnoće želite da radite jogu, važno je da znate neke ključne stvari.

Shutterstock

Joga ima mnogo benefita tokom trudnoće, što uključuje jačanje karlice i pripremanje tela za porođaj. Ipak, postoje i poze koje bi trebalo izbegavati u drugom stanju.

Vaše telo prosto nije isto kada u vama raste maleno biće. Organi se pomeraju i prave mesto za matericu koja raste. Uz to, hormoni u vašem telu mogu podstaći različite reakcije na mnoge situacije.

Koliko god da želite da se posvetite nečemu, uvek na prvo mesto stavite svoje i bebino zdravlje. I ne brinite, joge se ne morate potpuno odreći.

Da li je u redu da radim jogu u trudnoći?

Ukoliko ste i ranije radili jogu, nemojte odmah odustati od nje. Postoji nebrojeno položaja koji su sasvim u redu onda kada ste u drugom stanju.

U principu, započinjanje nekog novog vida treninga u trudnoći nije baš preporučljivo. Ako do sada niste radili jogu, najbolja opcija je da odaberete časove prenatalne joge.

Koje poze treba izbegavati u trudnoći?

To su, zapravo, sve one poze koje stvaraju pritisak na vaš stomak. U kasnijoj trudnoći se ne preporučuje ni ležanje na leđima, jer tako možete smanjiti cirkulaciju. Možete nesvesno pritisnuti venu kavu - najveću venu vašeg tela. Ona vodi krv iz vaših ekstremiteta ka srcu.

Inače, ležanje na stomaku ne stvara pritisak, ali u trudnoći, kada nosite dodatnu težinu tela, ležete direktno na venu. Ova vrsta pritiska smanjuje protok krvi do vašeg mozga, što dovodi do vrtoglavice, ali može uticati i na vaše dete.

Na početku trudnoće, ukoliko to vaš doktor potvrdi, ležanje na leđima neće predstavljati problem. U svakom slučaju, posle dvadesete nedelje nemojte ležati na leđima.

Da li su poze za održavanje balansa u redu?

Ukoliko ste to radili i pre trudnoće, vrlo verovatno će vam prijati da to radite i sad. Ipak, imajte na umu da postoji opasnost od pada i da ih, ukoliko do sada niste radili ovo i niste sigurni, bolje preskočite.

Ne zaboravite važnu stvar - tokom trudnoće, vaš centar za ravnotežu se menja tokom drugog stanja, stoga budite vrlo obazrivi.

Ma koja vrsta vežbanja u trudnoći da je u pitanju, važno je da uvek o tome porazgovarate sa svojim lekarom.