Starije dete je jako ljubomorno na bebu: Evo kako da prevaziđete stresnu fazu koja može da bude i rizična

Dolazak novog brata ili sestre može biti uznemiravajuće za malo dete. Na kraju krajeva, navikli su da imaju vašu nepodeljenu pažnju. Za najstarije dete nastupa stresan period prilagođavanja kada više nisu jedini.

Shutterstock

Mnogi roditelji kada dobiju bebu primete da se starije dete oseća izostavljeno ili je ljubomorno. Ovo može da bude dodatna frustracija, pored svih promena koje neminovno dolaze sa novim članom porodice. Zato pre nego što se porodite, iskoristite priliku da se povežete maksimalno sa svojim starijim detetom, jer kada se vratite s bebom, ono će već biti veliko, zauvek.

Kasnije, možda ćete shaviti da vaše dete nije tako srećno i uzbuđeno zbog vaše nove bebe kao vi. Nekima je teško da se prilagode, dok drugi lako prihvataju bebu. Evo kako da se nosite sa ljubomorom.

1. Uključite svoje dete

Možete da zamolite starije dete da vam doda flašicu za bebu. Nek vam pomaže dok menjate pelene mlađem bratu ili sestri. Pokušajte da ga ubedite da zabavlja brata ili sestru pesmama na zadnjem sedištu ako je beba uznemirena i plače u automobilu. Vaše starije dete će voleti da ima zadatke i oseća će se mnogo uključenije. Moraćete da ga vodite i učite kako da se ponaša jer detetovo tumačenje situacije je često netačno i treba da budete svesni da ne očekujete previše.

2. Neka starije dete bude na prvom mestu

Bez obzira koliko biste inače prvo išli kod svog novorođenčeta, ponekad bebu stavite na drugo, to može učini čuda za starije dete. Pokušajte da 'kažete' bebi da će morati da sačeka da joj promenite pelenu dok vi date užinu starijem bratu ili sestri. Možete staviti bebu na prostirku za igru dok se igrate sa starijim detetom. Sve što im pokazuje detetu da su trenutno važniji, u ovom trenutku, mnogo znači.

3. Priznajte da je u pravu

Ponekad priznajte da su bebe dosadne, mnogo plaču i stalno im nešto treba. Roditelji koji razvijaju otvorenu, participativnu komunikaciju sa svojom decom pomažu im da dobro upravljaju stresom. To im pomaže da razviju otpornost .

4. Budite spremni na udaranje bebe ili drugu agresiju

Jedna studija je pokazala da je 46% dece reklo da su bili žrtve agresije braće i sestara, dok je 35,6% priznalo da su bili agresivni prema svojoj braći i sestrama.

Mališani mogu baciti igračku na svog brata ili sestru, uštinuti ih ili udariti. I verovatno ćete biti u iskušenju da vičete na njih. Stvar je u tome da je to i bio cilj. Umesto toga, obratite pažnju na to da se uverite da je beba u redu i objasnite svom starijem detetu da to ne radi, ali ne zaboravite da ga pitate šta mu treba, posvetite mu se potpuno makar i par minuta.

Pozitivno roditeljstvo i dobri odnosi u porodici smanjuju nivoe agresije. Ipak, grubo roditeljstvo je povezano sa povećanim nivoom agresije . Možete pokušati da ohrabrite svog prvenca da priča o bilo kakvom besu ili ljubomori koju oseća prema svom mlađem bratu ili sestri. To su normalne emocije i bolje im je da pričaju o njima nego da ih guše.

5. Ne upoređujte sa novorođenčetom

Nepotrebno je i beskorisno pitati svoje starije dete zašto ne mogu više da liče na svog mlađeg brata ili sestru. Nemojte biti u iskušenju – čak i kada ste umorni i pod stresom da ovo radite.

6. Budite oprezni 

Koliko god da bi bilo divno ostaviti decu samu zajedno, uvereni da će biti dobro, realnost je mnogo surovija. Neko vreme ćete morati da budete pri ruci da biste znali da vaše starije dete neće povrediti vašu bebu – čak ni slučajno – kada niste tu da nadgledate.

Deca mlađa od četiri godine su najviše izložena riziku od nezgoda kod kuće. Mnoge nesreće su uzrokovane igrom guranja i rvanja. Ostale stvari na koje treba da pazite su teški predmeti, kao što su nameštaj i televizori, koji se guraju na mlađe bebe ili decu. Deca mogu da koriste i fioke kao idealne stepenice za penjanje, ali mogu one lako da se izvuku ako nisu osigurane. Deca takođe mogu da progutaju, udahnu ili se guše predmetima poput malih igračaka, kikirikija i klikera.

Ako vaše dete moli da pridrži svog malog brata ili sestru, položite dete na pod na meku površinu i pomozite mu da pridrži bebu.

7. Provedete vreme nasamo sa starijim detetom

Ništa ne može učiniti da se vaše starije dete oseća bolje prema bratu ili sestri od druženja sa vama nasamo. Ako dojite i ne možete dugo da ostavite svoje novorođenče, čak i brzi odlazak u park je razlog da oseti da ponovo dobija vašu nepodeljenu pažnju.

8. Istaknite koliko beba voli svog starijeg brata ili sestru

Ako kažete „Vidi koliko te voli“ i „Ne prestaje da gleda kako si dobar na biciklu“ učiniće da se vaše starije dete oseća kao da je zaista uključeno u usrećivanje svog mlađeg brata ili sestre. Toplo, autoritativno i odgovorno roditeljstvo pomaže deci da se izbore sa stresom. Podižući mu samopouzdanje, bolje će reagovati na promenu u svom životu .

9. Držite se rutine

Mala deca su stvorenja navika. Pokušajte sa manjim stvarima, kao što je čitanje priče za laku noć ili zajedničko doručkovanje. Učešće u rutinama poput čitanja ili pričanja priča je povezano sa većom socijalnom i emocionalnom spremnošću za školu među decom predškolskog uzrasta .

10. Zapamtite da neće trajati zauvek

Kada mala deca osećaju ljubomoru prema bebi, to deluje kao faza koja se nikada neće završiti. Ali kao i sve hoće. I pre nego što shvatite, oni će biti najbolji drugari i družiće se. Zapamtite takođe da i vaša beba i malo dete dobijaju na društvenom i emocionalnom nivou time što imaju brata ili sestru.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Majka irskih trojki  TikTok/taelynmacdonald