Da bi starije dete lakše podnelo dolazak novog člana, potrebno je da se prilagodi i pripremi na vreme. Ovih 7 koraka će vam sigurno makar malo pomoći da prebrodite ovu krizu.

1. Recite detetu da ste trudni

Važno je da uključite dete u ono što se dešava. Recite mu da će doći nova beba i objasnite šta to znači. Potrudite se da razgovarate s detetom tako da odgovara njegovom uzrastu. Objasnite da beba još raste u stomaku i da će u jednom trenutku doći.

2. Uključite dete u pripreme

Postoji mnogo stvari koje starije dete može učiniti za bebu. Uključite ga u pripremu bebine sobe, pustite ga da vam pomaže i da bude ponosno na sebe. Dovoljno je da bude uz vas i dodaje vam potrebne stvari. Počnite ranije da navikavate dete da spava samo.

3. Neka odabere posebnu igračku ili odeću za brata ili sestru

Starija deca vole da budu od pomoći. Pustite ih da odaberu poklon koji će dati bebi kada stigne.

4. Razmislite kako će izgledati upoznavanje, ali nemojte ništa siliti

Verovatno imate svoju zamisao kako će njihovo upoznavanje izgledati. Ipak, nemojte previše pritiskati, pustite da se odvija prirodno i spontano.

5. Spustite bebu da spava pored starijeg deteta

Prvo pokažite starijem detetu ljubav i bliskost, a potom ga upoznajte sa novom bebom. Pustite dete da leži pored bebe i podeli tu ljubav s njom.

6. Pustite dete da pomogne kada beba stigne

Svi znaju da sa novorođenčetom moramo biti pažljivi, a da deca nisu uvek spretna. Ipak, možete ih uključiti. Zamolite dete da vam donese pelenu, da leži pored vas dok hranite bebu, da odabere odeću za bebu.

7. Morate odvojiti posebno vreme sa starijim detetom

Logično je da beba zahteva mnogo vremena i pažnje, naročito od mame. Ipak, ne smete zanemariti starije dete. Odvojite deo dana kada ćete biti sami sa njim, a neka se tata pobrine za bebu.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik za gasove i grčeve kod beba TikTok/enchantednanny