"Na gornjoj polici moje kuhinjske ostave stoji šest litara podsetnika na moje neuspehe kao majke. Indikacija od nerđajućeg čelika da treba još mnogo toga da uradim za svoju decu, iako svoj život posvećujem njihovoj sreći. Stalno imam osećaj da treba da ispunjavam tuđa očekivanja kao majke.
To je moj spori šporet i i mrzim ga. Bio je to najgori praznični poklon koji mi je muž ikada dao. Nasumično sam spomenula da bih, da imam lonce i bolji šporet, možda bi me zainteresovalo kuvanje, što je on s ljubavlju shvatio kao nagoveštaj. Inače, lagala sam. Prošli su meseci pre nego što je bilo ko od nas uopšte otvorio kutiju, a nakon što ju je uzbuđeno koristio nekoliko puta da pripremi ukusna jela koja su naterala moju decu da se drže za nos i pitaju koliko još zalogaja moraju da pojedu, i on je odustao.
Mrzim kuvanje. Ne zanima me kuvanje, i nemam nikakav instinkt ili veštinu poput kuvara. Takođe, ne želim da provedem nijedan deo svog napornog dana u blizini peći. Imam puno dece koju moram nahraniti i voziti u školu ujutro, i ako imam pet minuta da biram između kafe i pripreme sastojaka pred šporetom, biram kafu svaki put.
Zašto društvo insistira da mame seckaju, peku i kuvaju za svoju decu?
Ali mnogi ljudi neće prihvatiti da majka ne kuva za svoju decu. Insistiraju da jednostavno nisam probaolanjihov recept, onaj koji traje samo nekoliko minuta (ne, nije), a završava se tako što vam balzamiko piletina otpada sa kosti ili se rebarce topi u ustima. Zaprepašteni su što ni ne pokušavam, i da ono što je najsvetije — da obezbedim da moja deca napreduju uz svežu hranu i pravilnu ishranu — nije prioritet za mene. (Njihove reči, ne moje.)
Postala sam majstor za pravljenje sendviča , guru za branje pripremljene hrane i kraljica mikrotalasne rerne, i zbog toga ljudi pretpostavljaju da moja deca jedu đubre. Ali znam da ne jedu. Znam da jedu hranljive obroke, imaju tone energije i imaju zdravu težinu, pa zašto društvo insistira da mame seckaju, peku i sporo kuvaju za svoju decu?
"Pritisak na mame da kuvaju potiče od stereotipa roditeljskih uloga, i uprkos tome što se te uloge donekle menjaju, kuvanje se i dalje smatra majčinom odgovornošću", kaže dr Dženifer Politis , porodični psiholog i specijalista za roditeljstvo. "Biti dobra majka znači brinuti se o svojoj deci i brinuti se da njihove potrebe budu zadovoljene. Ako je jedna od tih potreba obezbeđivanje hrane i zdravih obroka, onda 'kako' ne bi trebalo da bude važno."
Dr Politis smatra - "Ako ne volite da kuvate, ne bi trebalo da se osećate primorani da kuvate", kaže ona. "Toliko toga što ste mama znači kretati se onim što najbolje odgovara vašoj porodici."
Džulen Stasu, registrovana dijetetičarka i autorka Mediteranske ishrane za mršavljenje, vidi ovaj pritisak iz prve ruke, sa zauzetim klijentima koji stalno brinu o tome sa čim i kako da nahrane svoju decu. "Sa svim emisijama o kuvanju, objavama na Instagramu i Pinterest receptima, mame imaju previše stresa da svake večeri kuvaju zdrav obrok", kaže ona, napominjući da društvo previše brine o tome šta se stavlja na sto, a ne dovoljno o tome šta se dešava za stolom. "Zaista je lako staviti zdravu večeru na sto uz vrlo malo truda i malo ili bez kuvanja."
Prvo, nutricionistkinja savetuje da svoju kuhinju obezbedite spajalicama. "Kuvani proteini, žitarice od celih žitarica, sveže mlečne proizvode i smrznuto voće i povrće mogu se lako upariti kako bi se stvorile tone zdravih jela", kaže ona. Među njenim brojnim predlozima su:
- Uparite konzervu pileće supe od povrća sa malo testenine ili krekerima od celog zrna i čašom mleka.
- Prelijte odličan komad hleba avokadom i proteinom, poput jaja ili sira.
- Napravite doručak za večeru, poput kajgane sa sirom, povrćem i prilogom hleba od celog zrna, ili smrznuti francuski tost sa ćurećom slaninom.
- Ispecite krompir i pustite da vaša deca dodaju sir, kuvani protein i svoje omiljeno povrće ili sos."
"Piletina na roštilju je odlična jer znate da je sveža i obično na njoj postoji vremenski žig. Možete napraviti slatki krompir i zagrejati smrznuto povrće i imate pun obrok. Ubacite ostatke u supu ili salatu sledećeg dana."
Stasu kaže da nema sramote u sendvičima od ćuretine sa povrćem i sirom, ili u činiji žitarica sa niskim sadržajem šećera, bogatih vlaknima sa obranim mlekom i bananom. Ona dodaje da danas skoro svaki restoran brze hrane i lokal za poneti nudi zdrave opcije ili će modifikovati obroke u skladu sa vašim preferencijama u ishrani.
"Suština je da roditelji više ne moraju da kuvaju satima da bi svoju porodicu nahranili zdravim obrokom", kaže ona. "Moramo prestati da povezujemo kuvanje sa dobrim roditeljem jer je ta ideja zastarela i uopšte nije istinita."
"To je činjenica, i ja to znam iz prve ruke, jer je moj dom pun zdrave, energične dece, tona sreće i puno ljubavi. Ali ono čime se skoro nikad ne puni je miris moje domaće kuhinje. I za to mislim da nam je svima bolje." - zaključila je mama sa početka priče, a prenosi GoodHousekeeping.
BONUS VIDEO:
(Yumama/T.A.S.)