Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA JE VREME DA DETE SAMO IDE U ŠKOLU: Prvo ovo proverite i znaćete da li je spreman da samostalno izlazi na ulicu

U kojim godinama dete treba samostalno da ide u školu - sve zavisi od njegove zrelosti, a evo kako da to najbolje proverite!

 Kada dete treba samo da ide u školu. Izvor: Shutterstock

Kada je pravo vreme da dete samo počne da ide u školu? Poznato je da su mame i tate uvek uz prvačiće, kao i da u velikim gradovima decu do viših razreda prate odrasli, dok se u manjim sredinama lakše osamostaljuju. Koje godine su presudne? Nijedno dete nije isto, pa nema preciznog odgovora i konkretnog saveta koji bi mogao da važi za sve. Zato je važno da posmatrate svoje dete, pratite njegovo ponašanje, pa onda odlučite.

Kada će samo krenuti u školu zavisi najviše od toga koliko je dete zrelo, kako se snalazi kada je samo, među nepoznatim ljudima, da li je već išlo samo do prodavnice, druga iz komšiluka, koliko ima da hoda do škole, koji prevoz se koristi...

Jedan od testova može da bude da pustite dete da ode do druga iz komšiluka, ali pod uslovom da vas pozove kada stigne i kada krene da se vraća kući, ovako ćete se osećati mirnije.

Kada je reč o putovanju u školu prevozom, optimalan uzrast je oko 10-e godine. Ukoliko je škola blizu i može lako peške da se stigne, roditelji se odlučuju da puste decu već u drugom ili trećem razredu. Dete koje ide samostalno u obližnji park da se igra ili u prodavnicu, trebalo bi da ima oko 8 godina.

Važno je da im date slobodu u određenom dobu i da ih korak po korak puštate da se sami snađu. Na primer, pustite ih prvo da sami pređu ulicu i da kupe šta treba dok ih vi čekate sa druge strane.

U uzrastu od deset do dvanaest godina verovatno će želeti da sa društvom voze bicikl po kraju, pa je važno da znaju da poštuju pravila u saobraćaju, da koriste samo trotoar za vožnju, da paze kako na svoju tako i na bezbednost ljudi oko sebe i da ispoštuju dogovoreno vreme za povratak kući.

Takođe, možete razgovarati sa roditeljima prijatelja vašeg mališana, kao i organizovati da deca iz kraja zajedno šetaju do škole. Korisno je da sa detetom vežbate razne situacije, a prvo što treba da savlada je prelazak ulice isključivo na pešačkom prelazu i kada je na semaforu zeleno za pešake uz gledanje levo-desno. Možete vežbati šta da dete uradi ukoliko se zbuni i zaboravi put, šta da uradi ako mu se obrati nepoznata osoba itd.

Na osnovu njegovih odgovora najbolje ćete zaključiti da li je vreme da ga pustite samog ili ipak treba sačekati još malo.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:30
KAKO ĆE IZ UGLA PSIHOLOGIJE DETETA IZGLEDATI POLAZAK U ŠKOLU? Dimitrijević analizira: Dobila sam OVAJ odgovor od svojih đaka
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica