Prvog i drugog januara frižider je pun ostataka hrane, a ukoliko vam je dosadilo da jedete ono što ste sinoć imali na novogodišnjoj trpezi, predlažemo da porodicu obradujete novim receptima napravljenim od ostataka hrane.

Nemojte ništa da bacate, jer na maštovit način možete spremiti ukusna jela koja će se dopasti mališanima. Na pitanje - ima li šta novo da se jede, imaćete odgovor kao kec iz rukava.

4 ideje za obroke koji će se dopasti deci, a napravljeni su od ostataka od praznične trpeze:

4 jela od ostataka hrane od novgodišnje trpeze_1707022510.jpg
Shutterstock 

1. Slatke prženice (ostaci hleba i voća)

Sastojci:

  • 100 g putera
  • nekoliko kriški hleba
  • 2 jajeta
  • 2 kašike šećera
  • 1 jabuka (ili banana, ili nekoliko kolutova ananasa)
  • Cimet
  • Šećera u prahu
  • 100ml mleka

Priprema:

Voće sitno iseckati i propržiti na puteru dok ne omekša, posuti šećerom i cimetom, dinstati dok se ne upije u komade voća. Prebacite voće na tanjir. Umutite jaje sa mlekom i u to potopite kriške hleba. Pržite ih u istom tiganju u kome su se pržile jabuke do zlatno smeđe boje. Prženo voće stavite na tost i pospite šećerom u prahu.

4 jela od ostataka hrane od novgodišnje trpeze_1968130447.jpg
Shutterstock 

2. Pica (ostaci suhomesnatog i sira, hladnesalate, povrće, prilozi)

Sastojci:

  • 300 g testa za picu (možete ga pripremiti unapred ili kupiti gotovo)
  • 100 g paradajz paste
  • 100 g sira
  • Punjenje po ukusu (suhomesnato od predjela, pečeno meso, pečurke)

Priprema:

Zagrejte rernu na 270°C i u nju stavite pleh - ostavite da se zagreje. Razvijte testo, stavite na papir za pečenje i premažite paradajzom. Testo pospite rendanim sirom i stavite fil po ukusu (suhoesnato, pečeno meso, pečutke). Pažljivo prenesite picu zajedno sa papirom u pleh i pecite dok ne bude gotova. Možete je dodatno obogatiti hladnim salatama koje ćete dodati preko pečene pice.

4 jela od ostataka hrane od novgodišnje trpeze_778885528.jpg
Shutterstock 

3. Pečeni kiseli kupus - podvarak sa ostacima hleba i mesa

Sastojci:

  • 300 g kiselog kupusa
  • 1 luk
  • 50 g slanine (ili bilo koje dimljene kobasice)
  • 50 g putera
  • Beli hleb
  • Preostalo pečeno meso

Priprema:

Na biljnom ulju propržite sitno seckani luk do zlatno smeđe boje, dodajte kupus i dinstajte. Slaninu/kobasicu propržite u tiganju dok ne postanu hrskave. Ostavite nekoliko minuta da se višak masnoće upije i da se slanina malo ohladi. Hleb, puter i slaninu sameljite u procesoru za hranu. Prebacite kupus u posudu za pečenje, pospite dobijenim mrvicama i stavite u rernu zagrejanu na 200°C 10-15 minuta (pazite da mrvice ne izgore). Kada vrh dobije zlatno smeđu boju, vreme je da uklonite posudu i odmah poslužite sa pečenim mesom koje je preostalo od prošle noći.

4 jela od ostataka hrane od novgodišnje trpeze_1651806223.jpg
Shutterstock 

4. Punjene jabuke (ostaci kolačića, voća i sladoleda)

Sastojci:

  • 150 g kolačića (bilo kojih koji su ostali)
  • 4 kruške (ili 4 jabuke, ili 400 g bobica)
  • 100 g šećera
  • 15 g putera
  • Vanila ili cimet (po ukusu)
  • 400 g sladoleda (ili bilo kog drugog sladoleda)

Priprema:

Oljuštite voće i isecite na sitne komade (sveže bobice operite, smrznute odmrznite i ocedite vodu). Bacite šećer u suvi tiganj i karamelizujete. Dodajte puter i malo mešajte dok smesa ne dobije zlatnu boju. Sipajte voće (ili bobice) i ostavite da se malo karamelizuje. Dodajte vanilu ili cimet. Izlomite kolačiće. Vruće voće stavite na tanjir i pospite mrvicama kolačića. Stavite kuglu sladoleda na vrh i poslužite.

BONUS VIDEO:

Zdravi mafini TikTok/themodernnonna

(Yumama/T.A.S.)