Leto je uveliko počelo, kao i letnji raspust. Za mnoge roditelje to znači i da sada moraju da smisle čitavu strategiju kako da zabave dete i organizuju porodični život u ovim mesecima.

Nije stvar u tome da mame i tate ne vole da provode vreme sa decom, već je to potpuno promenjena porodična dinamika, što je pomalo stresno za sve članove porodice.

Majka šestoro dece, Šeron Džonson, koja za sebe kaže da je neorganizovana, nedavno je na Instagramu objavila video u kojem je nabrojala šest koraka koji njoj i njenoj porodici "pomažu da budemo malo bolje organizovani i da se bolje zabavimo ovog leta".

Prvi korak koji ona preduzima je da u prvim danima raspusta ne dozvoljava deci da koriste telefone. "Mislim da je deci užasno dosadno te prve nedelje raspusta, ali ostatak leta obično prođe mnogo bolje", kaže Šeron.

Drugi korak je da na zidu drže okačen veliki kalendar sa piši-briši markerima, kako bi svaki član porodice imao pristup porodičnom planu.

Treći korak je da imaju isplaniran raspored za svaki obrok, za svaki dan u nedelji, koji onda samo rotiraju. Ova mama u videu navodi da svakog ponedeljka za doručak imaju smutije, utorkom jedu jaja, sredom peciva...

"Uvek znamo šta će biti na jelovniku, a i lista za šoping je uvek relativno ista", dodala je.

Četvrti korak je da na jednom delu kalendara napišu sve što deca žele da rade tokom leta, a kada "zakažu" sve što žele, ona te njihove želje briše iz gornjeg dela ovog rasporeda. "Ako nije u kalendaru, neće se ni desiti", kaže mama.

Peti korak koji im pomaže da se bolje organizuju je lista aktivnosti koje rotiraju. "Pondeljak je dan za film, utorkom za biblioteku i uživanje u vodi, sreda je dan za park sa prijateljima, četvrtkom zajedno radimo na umetničkom projektu ili pravimo nešto, petkom ide na planinarenje. Ovakav raspored nam pomaže da imamo plan, ali je opet dovoljno opušten da možemo da ga promenimo kada nam dosadi", kaže mama Šeron.

Šesti korak na njihovoj listi je to da deca imaju ispisane određene obaveze koje treba da obave svakog dana pre igre sa drugarima. To uključuje dve vrste kućnih poslova i dodatni projekat koji se menja u zavisnosti od toga šta treba obaviti oko kuće.

"Zašto ovako organizujemo leto? Zato što to smanjuje mentalni teret svima, posebno meni. A ako je mama srećna tokom letnjeg raspusta, svi su srećni", zaključila je.

BONUS VIDEO:

Kada su roditelji najpotrebniji deci TikTok/iamsaramartinez