Čestitamo, postali ste tata! Ali, koliko god da ste uzbuđeni zbog te svoje nove uloge, sigurno ste i zbunjeni i pitate se šta sad?

Kada beba stigne u kuću, možete da očekujete intenzivne emocije, manje spavanja, a sigurno ćete se pitati i odakle da počnete. Kako žene imaju majčinski instinkt koji im pomaže da se lakše povežu sa bebom i brinu o njenim potrebama, muškarci često postanu nesigurni jer se plaše i nisu sigurni šta treba da rade. Dobra vest je da je beba spremna da se poveže i sa vama, a evo saveta koji će vam pomoći da se u svemu tome snađete.

1. Uključite se od početka i probajte sve

Prvi savet za očeve je da se od početka uključe u svakodnevnu brigu o bebi – od menjanja pelena, kupanja, oblačenja, uspavljivanja. Najbolji način da steknete veštine, ali i samopouzdanje kao novopečeni tata je da učestvujete u svemu u čemu možete.

Osim što ćete tako olakšati posao svoj supruzi, svakodnevna briga o bebi je i sjajan način da se povežete sa bebom, piše portal whws.org.au.

2. Uspostavite rutinu što ranije

Jedan od najpraktičnijih razloga je da uspostavite rutinu što pre jer to može pomoći da dete spava bolje. Najbolji način da uspostavite rutinu je da prilagodite bebu vašoj rutini, ali imajte na umu da ćete to moći da uradite tek kada mališan ima oko tri meseca. Na početku će beba dosta spavati, ali će se relativno često i buditi, pa se tu baš i ne može uspostaviti rutina.

Svakako, ono što vam može pomoći da umirite i uspavate bebu je da je ljuljate, pevate joj, masirate je.

3. Budite pažljivi i pokažite privrženost

Potrudite se da naučite signale koje vam beba šalje – to ćete vremenom naučiti – kako biste znali šta joj treba. Pokazujte svoju ljubavi i privrženost bebi, reagujte na signale koje vam šalje jer se tako oslobađa hormon oksitocin, koji pomaže da se bebe dobro osećaju, ali im stimuliše i razvoj mozga.

Koristite kontakt očima, facijalne ekspresije, a ponekad i imitirajte izraze lica svoje bebe, to će sve ojačati vašu vezu.

4. Povežite se dodirom

Možda zvuči očigledno, ali fizički dodir vašoj bebi pomaže da se oseća bezbedno, ali i da se bolje poveže sa vama. Fizički kontakt je najčešći način umirivanja novorođenčeta – uzimanje i držanje u naručju, na grudima, kako bi dete slušalo vaše otkucaje srca.

5. Pričajte što više sa bebom

Dok menjate pelene ili nosite bebu kako biste je umirili, pričajte joj. To dobro utiče na razvoj mališana – slušanje govora bebama pomaže da razvijaju i glas i jezik, a takođe i da se bolje povežu sa vama.

Pored toga što ćete joj pričati dok obavljate neke dnevne obaveze, možete i da joj čitate, pevate, pričate priče, vaša beba će uživati slušajući tatu

6. Pomozite u hranjenju

Ukoliko beba pije mlečnu formulu, jasno je da možete da pomognete. Međutim, tate često misle da kod dojenja ne mogu da pomognu jer, očigledno, nemaju mleko. Međutim, i tu možete da pomognete, iako ne direktnim hranjenjem – budite podrška svojoj supruzi, namestite joj jastuk da bude udobno i njoj i bebi, raščistite kauč, donesite joj hranu ili vodu ili prosto budite uz nju kada možete. Budite joj podrška, ohrabrenje i već ste uradili veliki deo posla.

Ne zaboravite da podignete bebu da podrigne, kako god da je hranite.

7. Provodite vreme nasamo sa bebom

Briga o novorođenčetu je stresan, izazovan posao, ali ne zaboravite da provedete malo vremena i nasamo sa svojom bebom kada je aktivna, tj. budna. Dakle, posvetite joj punu pažnju, to će pomoći i da naučite da čitate njene signale, ali i da se povežete. Budite nežni, tolerantni i brižni prema svojoj bebi, dok ona uči, eksperimentiše i istražuje.

Vreme koje provodite sa bebom ne mora da podrazumeva igračke i igranje, već i maženje, ljuljanje, fizički dodir. Takođe, možete da stavljate bebu na stomak, kako bi jačala telo, a vi je zabavite, pričajte joj, pevajte.

8. Budite istrajni i informišite se

Bez obzira na to da li ste dobili prvo ili četvrto dete, svaka beba je drugačija i uvek postoji nešto novo što možete da naučite kao roditelj. Čitajte o roditeljstvu, razgovarajte sa drugim roditeljima, informišite se na svaki način koji možete. Ali, imajte na umu da je jedan od najboljih načina da dobijete informacije o svojoj bebi da provodite vreme sa njom, učite njene rutine, signale, upoznajete njenu ličnost.

Stres, anksioznost i izazovi u svakodnevici su prilično uobičajeni kada imate bebu, ali budite istrajni i pokušajte da ta svoja osećanja ne prenosite na partnerku ili bebu.

9. Slušajte, pitajte i prihvatite pomoć

Jedan od važnih saveta za novopečene tate je da slušaju. Mnogi će vam, čak i poznanici na ulici, nuditi svoje savete, ali najvažnije je da slušate svoju suprugu i bebu. Što više vremena provodite sa detetom, biće vam jasnije njegove potrebe.Takođe, vreme i razgovor sa partnerkom će vam pomoći da lakše prođete kroz izazove, ali i da se ni jedno ni drugo ne osećate preplavljeno svakodnevicom.

I ne zaboravite da tražite pomoć kada vam je potrebna, ili da je prihvatite kada vam je neko od bližnjih ponudi.

10. Pazite na odnos sa partnerokom

Pored neopisive radosti koju donosi u kuću, beba će definitivno promeniti i vaš odnos sa partnerkom. Pokušajte da ostanete pozitivni, budite jedno drugom podrška, razgovarajte dok oboje pokušavate da se snađete u ulozi roditelja.

Kada se vaša partnerka oporavi od porođaja i oboje poželite da budete intimni, budite nežni, podržite je, a neće škoditi ni ako budete malo romantični. Takođe, ako vaša partnerka nije raspoložena za intimne odnose, dajte joj vremena i imajte na umu da je njeno telo prošlo kroz mnoge promene, da je možda umorna, emocionalna... Svakako, ne shvatajte lično njeno trenutno neraspoloženje za intimne odnose.

Na kraju, ne zaboravite da brinete i o sebi. Gledajte da spavate što više možete, da se odmarate, ali i da se što je više moguće pridržavate nekih zdravih navika, kako biste imali više energije. Dajte sebi malo vremena tokom dana i da se opustite, kako biste smanjili stres i anksioznost kojima ste izloženi.

Nije lako biti roditelj. Potrebno je dosta truda, timskog rada, strategije, strpljenja, ljubavi. Ali, vremenom će postajati lakše jer ćete biti sve veštiji sa bebom, a možda vam neki od ovih saveta pomogne u tome.

BONUS VIDEO:

Kako muškarac brine o ženi posle porođaja  TikTok/datdiazcouple

(Yumama/N. Z.)