"Kada sam imala 7 godina, bila sam beskućnik. Moja petogodišnja sestra i ja smo živele na ulici sa roditeljima, a želela sam da živim u bajci – ili barem na toplom, suvom mestu za spavanje noću. Jednog dana sam pozvala baku i ona je došla po moju sestru i mene. Tetka i ujak su nas usvojili, dajući osnovu za mnogo sigurniji život.

Imala sam dom, a znala sam i da želim novac. Mislila sam da će to rešiti toliko problema. Ta motivacija me je držala dok sam postajala tinejdžerka, a zatim odrasla. Želela sam da mogu da radim šta god poželim — da putujem, kupim kuću, vozim lep auto — a da me ne sputavaju finansije.

To što sam bila finansijski sigurna motivisalo je moj put u karijeri. U početku sam želela da budem advokat jer sam znala da zarađuju mnogo novca. Ali shvatila sam da mi to ne odgovara jer nisam volela da se svađam. Umesto toga, odlučila sam da se bavim finansijama. Znala sam da na tom polju mogu da zaradim mnogo novca, da pomognem drugim ljudima i da istovremeno štedim za penziju. To su bila tri moja glavna cilja. Radila sam na njima i postala milioner sa 35 godina. Došla sam bukvalno ni iz čega i stvorila finansijsku sigurnost."

Počela sam da razmišljam šta želim svojoj deci

"Moj muž Džozef i ja smo se venčali mladi i zajedno smo skoro 20 godina. Oboje imamo izazove sa plodnošću, pa smo uzeli „ne pokušavaj, ne sprečavaj“ pristup rastu naše porodice. Posle otprilike pet godina od toga, zatrudnela sam sa svojim sinom Vinsentom, koji sada ima 15 godina. Tada sam zaista počela da razmišljam o životu kakav sam želela da moja deca žive. Pre toga, nisam bila sigurna da ću ikada imati decu. Sada je to bilo stvarno.

Shvatila sam da želim svojoj deci da pokažem šta je liderstvo i kvalitet života koji sam oduvek želela za sebe. Pomogala bih im da žive punim plućima, ali i pokazala im kako da sami dođu do novih nivoa finansijskog uspeha. Odgajala bih ih da budu motivisani, a ne razmaženi."

Najvažnija lekcija je ulaganje

"Budžetiranje ili ulaganje je bilo ključno za moju finansijsku sigurnost, a budžetiram i danas. To je deo razloga zašto je moj muž prošle godine mogao da se penzioniše sa samo 43 godine. Nije važno koliko novca imate: budžetiranje je ono što vas čini uspešnim. Ne samo da vas čini disciplinovanim, već vam pomaže da osigurate da su vaše navike štednje, potrošnje i ulaganja uravnoteži.

Pokazujem svojoj deci naš budžet i pomažem Vinsentu da kreira sopstvene modele budžeta. Razgovaram sa njegovom osmogodišnjom sestrom Tifani o tome šta je budžetiranje i zašto je važno. Pre nego što napune 18 godina, znaće kako da plaćaju kiriju i balansiraju na bankovnom računu — jednostavne, ali ključne životne veštine. Takođe će znati sve o akcijama, obveznicama i investicijama, finansijskim veštinama koje mnogi odrasli ne shvataju u potpunosti."

Naša deca štede za svoje potrebe

"Oboje moje dece zarađuju novac radeći kućne poslove. Ako žele nešto veliko — poput kompjutera za video igre od 1.500 dolara koji je Vinsent nedavno kupio — moraju da imaju budžet i uštede za njega.

Naravno, moj muž i ja smo mogli da priuštimo da potrošimo 1500 dolara na kompjuter za njega. Pa ipak, naterali smo Vinsenta da zaradi polovinu troškova, a zatim smo uskladili iznos koji je mogao da potroši. Pošto je doprineo kupovini kompjutera, on se sada tako fantastično brine o njemu.

Kada sam bila u srednjoj školi videla sam decu koja su dobijala skupe automobile. Uništili su ih i očekivali da će im roditelji kupiti nove. Nikada ne želim da se moja deca tako ponašaju – želim da prepoznaju vrednost stvari koje imaju.”

Želim da moja deca budu motivisana, a ne razmažena

"Postoji mnogo stvari koje mogu da pružim svojoj deci, a moji roditelji nisu mogli da mi daju. Vinsent je naveden na mojim kreditnim karticama, tako da će imati kreditni rezultat od 800 do svoje 18. Mi ćemo platiti njegov koledž, iako očekujemo da će se prijaviti i za stipendije. Oduševljena sam što mogu da ponudim svojoj deci život kakav sam videla samo na televiziji. Ali znam da je najveći poklon koji im mogu dati osećaj motivacije, a ne privilegija."

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Mama pokazala kako se dete igra u blatu TikTok/ cleidianeolivei19