Svi roditelji žele da im deca budu uspešna, ali naravno, ne smatraju svi isto uspehom. Mama po imenu Džesika Krejn, recimo, rešena je da njena deca od osam i devet godina do svoje 30. postanu milioneri, a evo kako ih vaspitava da bi tako i bilo.

Džesika (36) je kao mala bila siromašna, a kaže da je najvažnija lekcija koju je naučila to da je uz naporan rad moguće pobeći iz siromaštva. Ona je danas milionerka, i rešena je da nauči i decu da slede njen primer.

"Odrastala sam u problematičnom delu Birmingema, iz prve ruke sam gledala kako muškarci maltretiraju žene, fizički, emocionalno, ali i finansijski. Želim da moja deca imaju finansijsku slobodu. Želim da postanu milioneri pomoću investicija do svojih tridesetih", preneo je thesun.co.uk njene reči.

Ona je inače sa 12 godina ubedila jedan lokalni frizerski salon da je prime kao praktikantkinju, zatim je napredovala do menadžerke salona, zatim je počela da se bavi motivacionim treninzima za preduzetnike i tako je postala milionerka. Sada ima i svoju uspešnu kompaniju koja se bavi nekretninama, a svoju decu je učinila akcionarima, što je plan njene dugoročne strategije za uspeh.

"Oni će vremenom postati direktori kompanije i upravljaće imovinom, što će doneti zaradu i povećati vrednost. Ta zarada može da se iskoristi kao plata ili da se usmeri ka doprinosima za penzije ili dalje udruživanje – tako se pomoću novca stvara više novca".

Džesika ističe da svojoj deci želi da usadi vrednost napornog rada i ambicije.

"Već sam im davala da rade na renoviranju kuće gde mogu, da ruše zidove, skidaju tapete".

Ova mama ima plan i kako da ih nauči da budu vredni, da postavljaju ciljeve i da odlažu zadovoljstvo.

"Plaćam im da obavljaju poslove, zatim im dajem izbor da potroše to ili da uplate u Banku mame i tate, od koje mogu da dobiju 10 odsto kamate", objašnjava ova mama milionerka. "To daje uvid u složenost i žrtvovanje kratkoročne zarad dugoročne dobiti".

Džesika kaže da ih od malih nogu vaspitava u duhu pozitivnih finansijskih navika i radne etike

"Imamo listu obaveza u kuhinji, poput punjenja i pražnjenja mašine za sudove i recikliranja, a dobijaju po 50 penija za sve što odrade".

Ova mama je istakla da su ona i njen suprug sredili sve što se tiče testamenata, osiguranja, životnog osiguranja i slično, ali da "ne želim da moja deca samo čekaju da dobiju nasledstvo".

Uprkos tome što se trudi da ih nauči važnim veštinama kada je u pitanju upravljanje novcem, Džesika ističe da je važno i dopustiti im i da budu deca.

"Moj sin voli fudbal i igra ga praktično svakog dana. Moja ćerka voli sve što vole devojčice i dajemo joj brojne prilike da se igra. Svesni su svega što radimo i uče važne finansijske veštine, ali to je samo mali deo njihovih života", zaključila je ova mama.

BONUS VIDEO:

Mališan pomaže mami u čišćenju TikTok/mariaurangaa

(Yumama/N. Z.)