Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti psihologa: Kako naučiti dete da pravilno i odgovorno raspolaže novcem

Džeparac nikako ne bi trebalo da bude nagrada za poslušnost, već način na koji će dete naučiti kako da raspolaže novcem, kako da bude strpljivo i ono što je najbitnije, uči da bude odgovorna odrasla osoba.

  Izvor: Foto: Shutterstock

"Danas se deca rano počinju da se susreću sa novcem i brzo shvataju njegovu moć. Zato je dobro uključiti ih na vreme naučiti ih da raspolažu novcem i donose odluke. Najbolje vreme za to je kad dete počne da shvata šta je novac i čemu služi, a to je obično sa oko pet godina. Pritom džeparac treba biti primeren uzrastu - dovoljno veliki da mogu sami sakupiti za nešto što žele, ali ne i da to mogu odmah da kupe. Na taj način deca uče da odlažu zadovoljstvo, grade strpljenje i odgovornost", objašnjava psihološkinja Petra Matković. 

Najčešće roditelji deci daju džeparac kao nagradu za obavljanje kućanskih poslova, ali psiholozi kažu kako to i nije najsrećnije rešenje.

Povezane vesti

Samostalnost

Učestvovanje u kućnim poslovima pozitivno utiće na detetov razvoj i daje detetu osećaj važnosti u krugu porodice, utiče na razvoj emocionalnih i socijalnih veština. 

"Svaka porodica ima puno svakodnevnih, nedeljnih i mesečnih kućnih poslova i obaveza, a deca bi trebalo da  budu deo njih od početka, bez posebnih uslova ili nagrada. Tako svaki član pridonosi zajednici i ima svoju ulogu. To bi trebalo da bude sastavni deo života, a ne način na koji će deca zaraditi novac. Ako im kasnije ukinete nagradu, deca će odbijati da rade poslove za koje su ranije bila motivisana novcem", govori psihološkinja Matković.

Ipak, dodaje, dobro je povremeno dati priliku da zasluže dodatni džeparac tako što će obaviti neki veći posao u kući ili neki zadatak. Ističe i kako decu već od malena treba pustiti da samostalno raspolažu svojim novcem. 

Povezane vesti

Učenje iz iskustva

"Treba ih naučiti kako da štede i razumno troše. Pustite ih da sami raspolažu novcem i uče na sopstvenim greškama, kojih će biti. Savetujte ih, ali se ne mešajte ako odjednom odluče da potroše sve na skupu igračku. Vremenom će sve bolje umeti da odgovorno raspolažu novcem, kao i da razlikuju šta im je stvarno potrebno, a šta prolazna želja", savetuje Matković. 

Neki stručnjaci preporučuju da se detetu za svaku godinu života da 100 dinara. Mlađoj deci džeparac je dobro davati na nedeljnoj bazi, a deci starijoj od deset godina na mesečnoj.

Već sa pet godina se razumeju u novac

Savetuje se da se već petogodišnjacima objasni kako novac treba zaraditi i razliku između stvari koje želimo i koje su nam neophodne. Između 6. i 10. godine deca bi trebalo da savladaju vrednost novca, pojam štednje te kreditnih kartica. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica