Teško je utvrditi koji je idelani broj dece. Nekome je stres samo jedno dete, a nekim mama je lakše kada ima više dece. Drugim rečima ono što je nekima previše, drugima je dovoljno. Svaka porodica je priča za sebe.

Ali ako gledamo sa naučne tačke gledišta, jedno istraživanje je pokazalo koliko dece mamama stvara najveći stres.

Troje je najstresnije

Istraživanje je obuhvatilo više od 7.000 majki u Americi, a rezultati pokazuju da je troje dece najstresnije za majku, mnogo stresnije od dvoje. Takođe je pokazalo da je nivo stresa kod majki koje imaju četvero dece znatno niže.
Ako gledamo čisto matematički, s troje dece vi i partner ste u manjini. S dvoje ste se mogli podeliti, ali s troje je puno teže, posebno dok su mali i dok vas trebaju stalno.

Svega je više

Sa troje dece u početku se sve može činiti komplikovano. Verovatno će vam zatrebati veći automobil ili veći stambeni prostor. Svega će biti više, i troškova i potrebe za vašom blizinom, a ponajviše buke.

Ipak, majke troje dece tvrde drugačije, ističu da je i ljubavi znatno više i da zbog toga vredi sav trud i stres. S trećim detetom roditelji su puno opušteniji, već poznaju sebe kao roditelji i znaju dovoljno o deci pa je pristup drugačiji.

(Yumama)