Ako ste primetili da se dete u vašem prisustvu ponaša "lošije" nego kada je tata tu, niste jedini. Kada je mama tu, onda dete češće plače, baca igračke, a kada je tata tu, mnogo ga brže i lakše posluša u vezi sa pravilima koje on postavi.

U čemu je stvar? Nije razlog to da dete više voli tatu nego mamu, evo nekoliko razloga za takvo ponašanje.

Mama provodi više vremena sa detetom

Ne znači nužno da je tako i kod vas, ali u većini porodica majka provodi sa decom više vremena nego otac. Čak i kada su zaposlene, najčešće one obavljaju većinu obaveza oko deteta, bilo da je to spremanje za vrtić ili školu ujutru, igranje sa mališanom...

Prema nekim podacima, majka u proseku provodi šest ili više sati sa svojim detetom, dok zaposlen otac provodi dva ili tri sata, piše baby-chick.com. U skladu sa tim, onaj ko više vremena provodi sa detetom, češće je i prisutan kada dete ima izlive emocija.

Osim toga, vreme koje roditelj provodi sa detetom takođe utiče i na njegovo emocionalno stanje. Na primer, ako mama tokom celog dana gotovo sve radi oko deteta sama, biće potpuno iscrpljena do uveče kada treba da uspava dete. Zbog toga će imati i manje snage za konstruktivan razgovor sa detetom, a to za posledicu ima da će se dete "lošije" ponašati.

S druge strane, ako tata provodi manje vremena sa detetom, on će biti odmorniji, a samim tim imaće i više strpljenja i biće raspoloženiji, zbog čega će i dete zadržati pozitivno, lepo ponašanje.

Imate različite stilove roditeljstva

Deca su pametna, intuitivna, prilagodljiva i ponašaju se u skladu sa stilom roditeljstva koji imaju njegovi roditelji. Recimo da mama ima autoritaran stil roditeljstva: ona postavlja jasne granice i traži da ih dete poštuje, smireno se nosi sa situacijama kada se dete opire poštovanju tih pravila. Tata, recimo, ima sličan stil, ali on ne toleriše nikakav otpor i ne pregovara sa detetom.

U takvoj porodici, dete će brzo shvatiti da mama može da se nosi sa mališanom koji se žali, izbirljiv je, svađa se, dok će tata sankcionisati takvo ponašanje. Zbog toga se može desiti da se mališan češće buni i odbija da posluša mamine zahteve, nego tatine.

Isto se dešava i ako mama lako popusti pod pritiskom, a tata se čvrsto pridržava postavljenih pravila i granica. U tom slučaju, dete će se sa majkom više žaliti i češće će biti neposlušno.

Dakle, obratite pažnju na mališanovo ponašanje, možda samo treba da prilagodite svoj stil roditeljstva kako bi vas bolje slušao.

Razvoj detetovog mozga

Ljudska bića koriste takozvane neurone ogledala od rođenja kako bi posmatrali i učili. Kada se odrasla osoba nasmeje, kada je ona opuštena i raspoložena, dete odgovara istim ponašanjem. Kada je odrasla osoba napeta, izbegava kontakt očima i govori oštro, dete postaje nervozno.

Kakve to ima veze sa mališanovim ponašanjem kada je sa roditeljima? Obratite pažnju na signale koje mu šalje vaše telo. Ukoliko ste vi veći dao dana sa detetom, umorni ste i iscrpljeni, dete kopira vaše ponašanje, i možda je to razlog što se bolje ponaša kada je tata tu.

Sigurna afektivna vezanost

Da bi se dete normalno razvijalo, potrebno je da ima sigurnu afektivnu vezanost za roditelje. Da bi mama i tata bili "sigurna luka" za svoje mališane, treba da budu smireni, prisutni i da usmere pažnju na svoje dete kada ono prolazi kroz neku emocionalnu "oluju". Kada je mališan ljut, besan, on se povlači od svojih roditelja, zato je važno da mama i tata pokažu empatiju i saosećanje, tako da dete shvati da je ne samo bezbedno da iskaže svoje emocije, već i da to ne utiče na ljubav koju mama i tata osećaju prema njemu.

Iz perspektive deteta, to je vrlo jednostavno pitanje: "Da li je bezbedno da pokažem svoje emocije?". Ono zna koji roditelj je za njega sigurna luka i taj roditelj će svedočiti njegovim "najgorim" trenucima. Zato, ako dete često sa vama plače, besni, znajte da vas doživljava kao sigurnu luku i oseća se bezbednim da pred vama iskaže sve svoje emocije. To nije lako za vas, ali s druge strane, dobro je da dete bez straha može da iskaže sve što oseća.

BONUS VIDEO:

Kako umiriti dete pred spavanje TikTok/courtneyenglish.ot

(Yumama/N. Z.)