Ako hvatate sebe u tome da ne možete da se setite kada ste poslednji put bili uzbuđeni zbog dana pred vama, znajte da niste sami u tome. Mnoge roditelje, a naročito mame, toliko "upadnu" u obaveze da im se dani svedu samo na to. Ukoliko je to slučaj i kod vas, ne brinite, samo "šokirajte" sebe pomoću ova tri koraka koje koriste srećne mame i videćete koliko ćete i sami biti srećniji.

1. Postavljaju prioritete iznova

Recite sebi naglas pet vrednosti koje su vam važne – na primer: porodično vreme, relaksacija, prijatelji, zabava i dobro zdravlje. Sada uporedite te vrednosti sa načinom na koji živite svoju svakodnevicu – da li se poklapaju? Ako je odgovor ne, evo šta treba da uradite – napravite po jedan izbor nedeljno koji će u vaš život vratiti neku od tih vrednosti koje su vam važne, piše yourtango.com.

Preskočite jedan dan čišćenje zarad vremena koje ćete provesti sa svojim detetom negde napolju. Iznenadiće vas koliku će promenu u vaš život sve to uneti za samo nekoliko meseci.

2. Izdvajaju vreme za igru

Ove nedelje, umesto da uzmete da perete sudove dok vaše dete nešto crta, uzmite četkicu ili olovku i pridružite mu se. Pustite da vas u tome vodi srce, a misli "pošaljite na odmor", odnosno isključite se i uživajte u trenutku. Pustite da vas obuzme kreativnost i uživajte!

3. Žive u trenutku

Koliko puta vam se desi da prođe ceo dan, a da niste istinski bili prisutni ni u jednom trenutku? Da zaista jeste tako potvrđuje činjenica da roditelji, recimo, kada razmišljaju o poslednjoj vožnji kolima s decom ne mogu da se sete ni koju su odeću mališani nosili, kakav se miris osećao, kakva je bila temperatura u automobilu... Prosto, većina stvari se radi po automatizmu, često se radi više stvari istovremeno i zbog toga nismo prisutni u trenutku.

Da biste se na brzinu "resetovali", obratite pažnju na svojih pet čula: šta vidite, šta osećate, koji miris osećate, šta čujete, koji ukus osećate.

Imajte na umu da ne možete da "pritisnete dugme" i preokrenete svoj život za dan, moraćete da budete strpljivi i da zaboravite na stare obrasce, kao i da donosite drugačije odluke, ali se potrudite da usput uživate u svakom danu. 

BONUS VIDEO:

Džesika Bil o savršenim roditeljima TikTok/jessbiel

(Yumama/N. Z.)