Društveni pritisak da zasnujemo porodicu kada smo u kasnim 20-im i ranim 30-im je žestok – iako više ne živimo u svetu zabavljanja, tada je brak preteča beba koje dolaze i znak su srećnih porodica. Odgajanje beba nije za svakoga. Biramo različite životne puteve koje prirodno nemaju više od naših odluka. Ali ponekad zalutamo na taj put ka dvoje ili četvoro dece malo kasnije u životu, kada nam se sede kose viju oko ušiju.

Kao i kod većine stvari u životu, i kod kasnog začeća, za očeve postoje rizici. Dr Tim Dinen sa klinike Vaterstone kaže da, iako muškarci nemaju ista starosna ograničenja kao žene u pogledu plodnosti, čini se da sposobnost da se rodi dete opada kako muškarci stare. On kaže: „Studije su otkrile da se kvalitet spe**e smanjuje, zapremina i pokretljivost i oblik spermatozoida opada, što sve smanjuje sposobnost muške spe**e da oplodi jajnu ćeliju. Nedavna studija u SAD otkrila je da postoje dodatni rizici za beba, pokazujući da su očevi stariji od 45 godina imali 14 posto veće šanse da se njihova beba rode pre vremena i sa malom porođajnom težinom (od kojih svaka može izazvati dugoročne komplikacije kako je starost očeva rasla, njihove bebe su bile više). verovatno će im trebati pomoć pri disanju i zahtevati prijem u jedinicu intenzivne nege novorođenčadi."

I u još jednom pokušaju da nas uplaši da imamo decu ranije u životu, Dinen nas podseća na nešto drugo što je sugerisano. „Stariji muškarci imaju veći nivo fragmentacije DNK, što je anegdotski povezano sa povećanjem rizika od autizma i šizofrenije. Dakle, savršena dob za muškarca da ima bebu je negde oko 30. Ali sa rastućim troškovima života, promenom stavova prema roditeljstvu i životu uopšte, i tehnološkom intervencijom koja se čini rešenjem, nije neuobičajeno videti muškarci koji kasnije u životu stupaju u očinstvo.

Irski blizanci

„Nikada nisam razmišljao o tome da imam decu kada sam bio mlađi“, kaže Brendan, koji je voleo decu, ali ih je najviše voleo kada su bila tuđa deca od koje je mogao da ode. Osećaj sa kojim mislim da se mnogi od nas mogu povezati sa tim da li smo roditelji ili ne. „Ali kada smo moja žena i ja bili blizu godina kada smo morali da odlučimo na ovaj ili onaj način, ona je definitivno želela da ima decu i da budem iskren, pitao sam se da li bih išta propustio ako to ne uradimo. Ubrzo nakon toga, dobili smo našu ćerku Taliju. A nešto više od godinu i po kasnije, kada sam imao skoro 50 godina, Alana je rođena u novogodišnjoj noći, 2018. Sada imamo dvoje male dece, takođe poznatih kao skup irskih blizanaca .”

Biti tataje bilo sjajno kada sam bio mlađi, a sjajno je i sada. Osećam da će životno iskustvo koje sam stekao u poznim godinama koristiti mojoj deci

Iako Brendan nikada nije zamišljao da će kasnije u životu postati tata, izazovi koje očekujemo od njega se odnose na prolazak kroz oblake umora do te mere da ne bude u stanju da donosi bilo kakve racionalne odluke. Ali njegova pozitivnost o tome da je stariji tata je osvežavajuća, kao i Kiran, koji je prvi put postao otac sa 30 godina, a poslednji nedavno u 44.

„Biti tata je bilo sjajno kada sam bio mlađi“, kaže Kieran, „i sada je sjajno. Osećam da će životno iskustvo koje sam stekao u dodatnim godinama koristiti mojoj deci. U smislu da imam više mudrosti da im ponudim i siguran sam u svoj put, što će verovatno pozitivno uticati i na njih. Takođe sam svesniji koliko vreme uopšte brzo prolazi i koliko su tih prvih nekoliko godina prolazne. Trudim se da upijem trenutke koje imam sa svom decom i uživam u njihovom različitom uzrastu.”

Energija

Čini se da stariji tata ima način da racionalizuje ovu važnu fazu u svom životu i ne uzima ništa zdravo za gotovo. Brendan prepoznaje da će se energija tridesetogodišnjaka u poređenju sa njegovih 50 godina uvek razlikovati, ali sa dve bebe, energija se obnavlja. „Mislim da mentalitet potreban da se zaista igramo sa decom na njihovom nivou pomaže da i mi ostanemo mlađi“, kaže Brendan, „Tako da ću se sa dve energične devojčice igrati sa igračkama i izmišljati igre neko vreme. ”

Kiran ne oseća da su njegove godine imale ogroman uticaj na njegove roditelje, što se može svesti na činjenicu da je već imao četvoro dece pre nego što je nedavno bio klasifikovan kao stariji tata sa novorođenčetom. „Možda se manje brinem“, kaže on i dodaje: „Takođe sam malo sigurniji u pravcu u kojem želim da idem sa svojim roditeljstvom i generalno sam malo opušteniji. Više ne osećam potrebu da imam sve. Noći su iscrpljujuće, mnogo više nego u 30-im. Najviše mi je žao što je, barem statistički, verovatno da neću biti tu da uživam u svojim devojčicama kada odrastu”

Kao i većina nas, Kieran brine o fizičkom aspektu starosti. „Ako moj 14-godišnjak želi da izađe da šutne loptu, ja jednostavno idem. Ako žele da se igraju fudbal ili samo da se zezaju na travi, tu sam sa njima. Nisam siguran da li ću i dalje moći ovo da radim tako lako kada je moj sada šestomesečni tinejdžer tinejdžer, a ja imam 60.

Postoji jedno žaljenje za starijim tatom i onoga šta može da bude. Kako naša deca rastu, rastemo i mi. I Brendan i Kieran su prilično svesni budućnosti. „Najviše mi je žao što je, barem statistički, verovatnoća da neću biti tu da uživam u svojim devojčicama kada odrastu. Ja ću imati sreće da imam 80 kada oni budu imale 30. Nikad se ne zna. Ali najbolje je da sada iskoristite vreme i uživate u svakom trenutku kako dođe“, kaže Brendan

Na kraju dana, kada je u pitanju kako da budete tata novorođenčeta u vašim 40-im ili 50-im godinama, Kieran predlaže da ostanete u trenutku. „Pokušajte da ne brinete o budućnosti ili da se previše fokusirate na svoje godine. Imati decu je divno i iako te malo više pogađa kada si malo stariji od prosečnog tate, vredi toga i sigurno te održava mladim i aktivnim.”

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Dvogodišnja devojčica sprema kolač TikTok/samacdonald