Deca usvajaju modele ponašanja i stavove svojih roditelja svakoga dana. Ovi procesi prolaze gotovo neprimetno, naročito između očeva i sinova. Pročitajte u tekstu nekoliko saveta kako očevi indirektno da prenesu na sinove pozitivne stavove i vrednosti.

1. Pravilno se nosite sa neuspehom
Bilo da se radi o popravci komoda ili kuvanju - ako nešto pođe po zlu i ne ide onako kako želite, preporučljivo je da ostanete mirni. Umesto da psujete, recite nešto poput: "Eto, zeznuo sam!" Frustracija je u redu i neuspeh je ponekad potpuno normalan. Važno je samo izraziti ispravan misaoni proces, na primer, recite nešto poput: „Mogao bih da probam, ali to možda neće uspeti zbog toga i toga, pa ćemo možda to uraditi drugačije.“ Tako će vaš sin naučiti da nema razloga za odustajanje, da može da izvuče najbolje iz situacije koja ne ide glatko.

2. Razgovarajte o emocijama i osećanjima
Biti srećan i zadovoljan zbog nečega pred svojim detetom je veoma važno. Isto tako je važno pokazati kada to niste. Ako želite da pokažete sinu da su brige deo života, objasnite mu da je važno pričati o njima i da nema smisla potiskivati ih. Ovo će pomoći vašem detetu da se dobro nosi sa stresnim situacijama.

3. Ne ustručavajte se konkretnih izjava o ljubavi
Brzo „Volim te“ pri opraštanju od supruge koja kreće na posao u svakodnevnom životu pokazuje deci da se roditelji vole. Međutim, još je važnije ako svojoj ženi u prisustvu dece kažete šta volite kod nje. „Mama je jednostavno najbolja zato što je tako dobra u tome i tome“ ili „Mama je već spakovala torbu jer uvek misli za sve nas.“. Tako vaše dete saznaje da je sa njom život još bolji. Poređenja radi, treba da budete svesni da i deca primećuju svako prevrtanje očima. Trebalo bi da budete veoma oprezni sa takvim gestovima pred detetom.

4.  Kao uzor treba da pokažete empatiju
Pokažite sinu da imate saosećanja i razumevanja za one oko sebe i da ste otvoreni za njihova osećanja. Objasnite detetu da pokušavate da razumete šta druga osoba možda oseća ili kroz šta prolazi. I objasnite mu da tako rastu odnosi među prijateljima. Pokažite mu kako da postavlja pitanja, bude radoznao i da drugoj osobi daje prostora da se izrazi. Ovo će vaše dete učiniti velikodušnim i strpljivim.

BONUS VIDEO

SA BRAĆOM ŠUKOVIĆ SMIJEH ZAGARANTOVAN! VIDIMO SE NA "NA MORAČU" MONDO/Teodora Orlandić i Mirela Ljumić


Izvor: Yumama