Svako dete u nekom trenutku poželi da ima kućnog ljubimca. Iako su oni velika odgovornost i obaveza, najveća radost svakog deteta je da odrasta uz psa. Pre nego što se odlučite da ispunite želju vaših mališana i dovedete novog člana porodice, evo predlozi koje rase su idealne.

Trener i veliki ljubitelj pasa Džon Hending smatra da je zlatni retriver najbolji izbor za svaku porodicu, a evo i zbog čega: "Oni su najdruželjubiviji, najdruštveniji psi koji obožavaju decu. Nikada neće pokazati agresivnost i jako su živahni i aktivni, idelani za trčanje i igru napolju", rekao je Džon uz preporuku koje su još rase odlične za decu - granični terijer, hrt, bernski planinski pas, njufaundlenda, bokser, bernardinac i labrador.

Najbolje rase pasa za decu
Foto: Shutterstock Fotografija iz 'ćoška': Dečak i pas najbolji drugari čak i kad su kažnjeni.

Ukolko se zaista odlučite za kupovinu psa, jako je važno da pripremite decu na njegov dolazak. "Deca često od sreće i euforije tretiraju psa kao da je igračka, međutim treba da vodite računa. Ni ljudi ne vole da ih neko maltretira, tako da i sama igra može da pređe granicu. Ne dozvolite da deca vuku psa, niti da ga jašu. Ako jedu i spavaju pustite ih na miru, ako im pokažete poštovanje oni će biti najdivniji na celom svetu", objasnio je Džon i na kraju posavetovao:

"Učite svoje dete da poštuje psa i psa da poštuje dete, shvatićete da je kupovina kućnog ljubimca jedna od najboljih stvari koje ste uradili za vašu decu i njihov razvoj."

(Yumama)