Poznato je da kućni ljubimci mogu da izazovu alergiju kod beba, dece i odraslih. Iako to nije retka pojava, predstavlja čest problem jer deca jako vole životinje i roditelji su često u dilemi da li da im kupe i da li će razviti alergiju

Alergija na kućne ljubimce podrazumeva reakciju na proteine koji se nalaze u životinjskim ćelijama, sekretu ili urinu. Simptomi uključuju one uobičajene od kijanja i curenja iz nosa, do blage groznice. Neki mogu takođe da razviju znake astme, kao što je otežano disanje.

Najčešći uzrok alergije na kućne ljubimce jeste izloženost mrtvim ćelijama kože koje se oslobađaju perutanjem. Iako svaka životinja sa krznom može biti izvor alergije na kućne ljubimce, najčešće su one povezane sa mačkama i psima.

Alergija, reakcija, otok, ubod pčele
Shutterstock Dete koje je ujela pčela

Pored navedenih simptoma, važno je da se istaknu i sledeći:

  • svrab nosa, nepca ili grla
  • svrab, crvene ili vodenaste oči
  • kašalj
  • pritisak na licu i bol
  • česta buđenja i loš san
  • natečeni i modri podočnjaci
  • kod dece učestalo trljanje nosa prema gore

Takođe može da se razvije i alergijski dermatitis koji karakterišu osip, svrab i ekcem.

Dečak i pas
Shutterstock Dete grli psa

Ova vrsta alergije kao i većina ima veze sa genetikom, to znači da ukoliko je neko od članova porodice  alergičan na kućne ljubimce, velika je verovatnoća da će i dete biti osetljivo. Međutim ako to nije slučaj, a primećujete reakciju, najbolje je da uradite mali test.

Simptomi se pojačavaju ili pojavljuju u direktnom kontaktu sa životinjom. Ukoliko sumnjate i imate kućnog ljubimca, pošaljite dete kod nekog van kuće na nekoliko dana i vidite da li se alergija smiruje, takođe postoje i razni testovi koji mogu tačno da otkiju uzrok alregije.

Ako želite da imate ljubimca, a mislite da bi vaše dete moglo da bude alergično, razmislite o tome da sačekate da dete napuni šest godina, jer su simptomi ređi kod starije dece. Alergija na ljubimce će kod vašeg deteta izazvati težak oblik kašlja kada ima 4 ili 5 godina, ali ako ima 8 godina verovatno će reakcije biti nešto slabije. 

(Yumama)