U jednom trenutku svako dete će poželeti kućnog ljubimca, što baš neće uvek naići na oduševljenje roditelja. Vremenom mnogi će pod pritiskom popustiti, razmatraće razloge za i portiv, da li imaju vremena, uslova... i na kraju će reći "da".

Kućni ljubimac će višestruko uzvratiti - njegovo prisustvo u porodici je važno kako za izgradnju karaktera, tako i za očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja. Kućni ljubimac je pre svega obaveza uz kojeg će dete naučiti da postoje rutine koje su njegova dnevna zaduženja - na ovaj način ono će se navikavati na disciplinu, zaduženja i odgovornost, što će imati sveukupan dobar uticaj na njegov razvoj i vasptianje.

Čak i stručnjaci tvrde da ljubimac doprinosi dobrobiti deteta, jer se dete na taj način obogaćuje, ima uvek "društvo" za igru, shvata da ljubav nije samo uživanje već i obaveza. Uz to deca mogu razviti odnos sa životinjom koji često ne mogu imati sa odraslima ili drugom decom, jer životinja je nepristrasna.

Stručnjaci takođe ističu da je za pozitivan efekat držanja kućnog ljubimca važno i porodično okruženje, jer čak i da dete čvrsto obeća da će paziti na psa ili hrčka, prirodno mu je potrebna pomoć i vođstvo.

Učenje je još jedna oblast u kojoj su ljubimci često od pomoći. Postoje studije koje pokazuju koliko je blagotvorno prisustvo životinje, na primer, za decu sa smetnjama u učenju. Uz sve ovo život sa životinjama imati pozitivan uticaj na odrasle. Nekolicina studija pokazuje da bavljenje životinjama načelno ima značajan efekat i na zdravlje, što se najviše odnosi na ozbiljne mentalne poremćaje kao što su depresija ili trauma. U prilog ovome govori švedska studija iz 2017. godine sa univerziteta Upsala koja je obuhvatala 3,4 miliona odraslih (od 40 do 80 godina): tokom dvanaest godina istraživanja vlasnici pasa su imali 13 posto nižu stopu smrtnosti od onih koji nisu imali kućne ljubimce. Istraživači su to objasnili povećanom fizičkom aktivnošću, kretanjem i šetnjama.

BONUS VIDEO:

Kako mačka pokazuje da vas voli TikTok/iiamstormm

Izvor: Yumama